Guvernul Ciucă încearcă să arunce România într-o dictatură militară

2
2132

Guvernul – inventator – Ciucă pune pe masă un proiect de lege uluitor, prin care definește un concept nou, numit situația de criză. Și bineînțeles, situația de criză presupune, implicit, și starea de criză.

Mie îmi sună a dictatură militară. Pentru că, printre altele, proiectul de lege implică posibilitatea încorporării și punerii în stare de război a tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 63 de ani. Într-un mod cât se poate de discreționar. Pentru că, potrivit proiectului de lege, starea de criză poate fi instaurată de către CSAT – Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea ministrului Apărării Naționale, cu avizul prim-ministrului. Adică de Iohannis, care este președintele CSAT, conform Constituției.

Și, atenție, conceptul de stare de criză nu există in Constituție! Există conceptul de stare de urgență – cu care suntem relativ familiari în ultima perioadă, cât si cel de stare de asediu – cu care sper sa nu fim. Dar nicidecum stare de criză. Ceea ce înseamnă că acest concept nu poate exista, într-o formă legală. Practic, Constituția este călcată în picioare de acest act normativ, propus de guvern. Haideți să vedem, totuși, cu ce temei poate fi instaurată această stare de criză.

Cu ce temei poate fi instaurată starea de criză?

Conform articolului 8 (1), alineatul 5, al prezentului act normativ, starea de criză poate fi declarată: “în situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională, precum și alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităților și instituțiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate.”

Adică, dacă bine înțeleg, starea de criză poate fi declarată pentru orice – dar absolut orice! Și CSAT – în speță Iohannis, decide momentul când criza ia sfârșit. Vă rog să îmi spuneți cum se numește asta, dacă nu dictatură? Pentru că, prin acest mecanism, președintele va putea să facă tot ce dorește. În sensul în care, toată puterea constituțională, dobândită în urma exprimării prin alegeri a voinței cetățenilor sau delegată de către aleși unor persoane și instituții, se va concentra într-un singur “centru de comandă”.

Constituția, călcată în picioare de guvernul Ciucă

Constituția este literalmente călcată în picioare de guvernul Ciucă. Ce argumente susțin această afirmație? Păi, în afară de cele expuse mai sus, articolul 55 (3) al constituției zice așa: „Cetățenii pot fi incorporați de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani, cu excepţia voluntarilor, în condiţiile legii organice.” De la 35 de ani la 63 de ani, e cale lungă. Foarte lungă. Mai departe, neprezentarea la serviciul militar a celor convocați se consideră a fi o contravenție și se pedepsește ca atare (conform articolul 80 alineatul 1 a actului normativ). Adică pur și simplu, o amendă. Păi cum? Articolul 54 al Constituției, alineatul 1: “Fidelitatea față de țară este sacră”. Articolul 55, alineatul 1: “Cetățenii au dreptul și obligația să-și apere țara”. Încălcarea sintagmei de fidelitate sacră, pedepsită cu o simplă amendă … nu cred că avem o interpretare corectă a Constituției în cazul de față. Adică, ce facem aici?

Haideți, în cazul acesta, să pedepsim și neplata taxelor pe o perioadă de, să zicem, 30 de ani, tot cu o amendă. Amândouă sunt, conform Constituției, obligații fundamentale ale cetățenilor români. De ce să le tratăm altfel? În tot cazul, gestul făcut de guvern este impardonabil. Nu este posibil să încerci adoptarea pe repede înainte a unui act normativ cu asemenea greutate – și care implică consecințe iminente, fără dezbatere publică și în condiții total netransparente.

Devenim noi personajul negativ?

Tot în această zi, Putin anunță faptul că nu va impune o recrutare obligatorie, în cadrul armatei Rusiei. Asta în condițiile în care o confruntare Rusia – NATO pare din ce în ce mai posibilă, conform presei main-stream din România și din spațiul Euro-Atlantic. Iar în cazul unui conflict, Putin ar avea nevoie sa strângă toate forțele posibile. Nu pot să nu mă întreb, oare chiar ne dorim cu orice preț să ne introducem în acest război, unde nu ne-a chemat nimeni, și care nu este al nostru? Sau dacă este, este doar prin prisma celor 500.000 de români din Ucraina, de care statul român pare că a uitat. Pentru că nu am auzit absolut nimic despre ei, despre refugierea lor în România. Pare să ne pese mai mult de ucraineni, decât de ai noștri! Articolul 4 alineatul 1 din Constituția României zice așa: „Statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi.”. Articolul 7: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.”

Unde e solidaritatea aici? Unde e solidaritatea noastră, a tuturor romanilor, pentru sutele de mii de frați care trăiesc in Ucraina? Mai mult, unde este solidaritatea față de seniorii noștri? Oare chiar merită un senior de 63 de ani să fie aruncat pe front? Pentru un război care nu este al nostru? Cât de nesăbuiți și criminali pot să devină conducătorii noștri? Pentru că, să nu vă gândiți că actul normativ propus de guvern nu a ajuns până la urechile lui Putin. Și că Putin nu va trata România ca atare.

Românii se înghesuie să își facă pașapoarte

Sunt cozi imense la pașapoarte. Probabil (și) din cauza actului normativ propus de guvernul Ciucă. Care este total neconstituțional. Domnilor din guvern, orice nerespectare a Constituției creează un precedent foarte periculos. Subminează statul de drept. Creează neîncredere și lipsă de predictibilitate. Creează haos. Dacă, din vasta dumneavoastră experiență, și din judecata critică, pe care le posedați cu prisosință, considerați că unele articole din constituție ar trebui modificate, încercați să strângeți 2/3 din voturile parlamentarilor în acest sens, conform Constituției însăși. Atât vă este mandatul, nu îl depășiți.

P.S. Nu pot să nu remarc faptul că, în spațiul public, s-a revenit la o paradigmă „retrogradă”,  atât de urâtă de progresiști pentru „incorectitudinea politică” pe care o presupune. În sensul în care, a început iar să se facă împărțirea „tradițională” a oamenilor, între femei și bărbați. În condițiile în care, genul fluid nu pare să fie chemat pe front. Chiar mă întreb, oare va crește în România numărul de operații de schimbare de sex, din bărbat în femeie? Pentru că, ar fi o variantă bună de evitare a serviciului militar, mai ales pentru progresiști. Și dacă într-adevăr, numărul de operații de schimbare de sex va crește, cum va proceda „starea de criză”, condusă de Iohannis, în acest caz? Este, și asta, o întrebare legitimă.

Comments are closed.