Guvernul alocă suplimentar 150 de milioane de euro pentru creditele destinate IMM-urilor românești, cu garanții UE

0
726

Guvernul a decis că firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor avea la dispoziție încă 150 de milioane de euro sub formă de credite bancare cu garanții europene, în condiții avantajoase, printr-o suplimentare de buget la Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri.

POIIMM va ajunge la o alocare totală de 250 de milioane de euro, prin mutarea fondurilor de 150 de milioane de euro aici de la anumite axe ale Programului Operațional Regional 2014-2020, a anunțat, joi, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Decizia guvernului de a muta banii la POIIMM survine în condițiile în care acest program, care este implementat practic de bănci private, a ajuns la o rată de absorbție de 83,78%, în timp ce POR are o rată efectivă de absorbție de numai 0,87% ca rambursări de cheltuieli de la Comisia Europeană.

De asemenea, Guvernul a transferat acest program de la Ministerul Fondurilor Europene înapoi la Ministerul Dezvoltării. În februarie 2018 actualul Guvern mutase POIIMM de la MDRAP la MFE. Astfel, POIIMM va fi administrat ca axă prioritară în cadrul POR 2014-2020.

Prin implementarea instrumentului de garantare neplafonată, Programul Operașional Inițiativa pentru IMM  urmărește înlesnirea accesului la finanțare al IMM-urilor din România, în vederea creșterii productivițății, inovării și a capacitățiia IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale.

Pe baza experienţei acumulate prin implementarea JEREMIE în România în perioada de programare 2014-2020, actualul POIIMM facilitează accesul IMMurilor la finanţare prin furnizarea de garanţii printr-un instrument care va utiliza resurse de la programul european de inovare HORIZON 2020, Fondul European de Investiții, Banca Europeană de Invetiții şi Fondul European de Dezvoltare Regională, cu scopul de a genera împrumuturi adiţionale IMM-urilor.

Citeste si  Aproape 60% dintre finanţările BT prin IMM Invest au mers către microcompanii

Fondul European de Dezvoltare Regională este parte a Politicii de coeziune a Uniunii Europene, alături de Fondul de Coeziune și Fondul Social European.

Firmele mici și mijlocii din România pot accesa, începând cu luna septembrie 2017, credite în cadrul POIIMM de la Banca Transilvania.Datorită acordului de garantare dintre BT şi FEI, Banca Transilvania va oferi împrumuturi în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro, în baza acordului încheiat în 2017, care nu cuprinde fonduri din suplimentarea decisă de Guvern.

Tranzacțiile garantate beneficiază de susținerea Uniunii Europene prin programul Inițiativa pentru IMM, finanțat de Uniunea Europeană prin FEDR și Horizon 2020 și de către Fondul European de Investiții și Banca Europeană de Investiții.

Pentru astfel de finanțări, IMM-urile pot aplica online, pe siteul BT sau în oricare dintre cele peste 500 de sedii ale Băncii Transilvania. Conform definiției europene, IMM-urile sunt companiile care au în ultimul exercițiu financiar încheiat o cifră de afaceri de până la de 50 milioane de euro sau active totale de până la 43 milioane de euro şi maxim 250 de angajați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here