Guvernul a sistat contribuţiile la Pilonul II de pensii pentru toţi arhitecţii, inginerii şi muncitorii din construcţii, timp de 10 ani

0
1540

Guvernul le-a promis angajaţilor din construcţii scăderea taxelor pe muncă, pentru a beneficia de un salariu net mai mare, însă de fapt le-a sistat contribuţiile la Pilonul II de pensii, în următorii zece ani.

Guvernul a stabilit, prin Ordonanţa de Urgenţă pe fiscalitate, că, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim în domeniul construcţiilor creşte la 3.000 lei brut. De asemenea, taxele pe muncă au fost diminuate, astfel: *impozitul pe venit scade de la 10% la 0,

*CASS scade de la 10% la 0,

*CAS scade de la 25% la 21,25%,

*contribuţia angajatorului scade de la 2,25% la 0,337%.

Salariul minim net din domeniul construcţiilor ar urma să fie, astfel, de 500 de euro. Facilităţile fiscale sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.

Potrivit textului ordonanţei, cota contribuţiei de asigurări sociale (CAS) scade cu 3,75 puncte procentuale faţă de cea de 25% cât este pentru restul salariaţilor din economie. Acest procent nu se mai virează însă la Pilonul II, aşa cum se virează pentru un angajat din alt domeniu. Informaţia a fost confirmată pentru Edupedu.ro de către reprezentanţii fondurilor de pensii.

„Scutirea” de contribuţie pentru Pilonul II intră în vigoare de luna aceasta.

Contribuţia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut (CAS e 25% din brut), sumă care este trimisă la Pilonul II de către Casa Naţională de Pensii, după calcularea şi virarea contribuţiei lunare de către angajator.

Angajaţii vizaţi:

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) angajatorii desfăşoară activităţi în sectorul construcţii plus activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică

b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activităţile menţionate la lit. a) în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea.

c) veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar inclusiv şi sunt realizate în baza contractului individual de muncă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here