Guvernul a promis măsuri pentru ca ratele românilor să scadă la jumătate, dar a reuşit exact opusul: unele rate sunt acum mai mari

0
883

Ratele la unele credite sunt mai mari, după ce indicele ROBOR a fost înlocuit cu noul indice pentru împrumuturi, în ciuda faptului că guvernanţii au promis că românii vor plăti rate la jumătate, până la finalul acestui an.

Începând cu data de 2 mai, în urma unor măsuri luate de Guvern, ratele la creditele noi acordate în lei, atât de consum, cât şi ipotecare, se calculează în funcţie de indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). Ratele la creditele în derulare se calculează în continuare în funcţie de ROBOR, în cazul în care împrumutaţii nu solicită o refinanţare.

Şi, cu toate că noul IRCC este mai mic cu aproximativ un punct procentual decât ROBOR (2,36% faţă de 3,2%), acum putem întâlni rate mai mari la unele credite, faţă de luna aprilie, când referinţa era ROBOR, arată calculele realizate de platforma financiară FinZoom.ro.

Exista si ieftiniri ale creditului, cea mai mare o regăsim la Banca Transilvania, unde rata scade de la 1.675 lei, în funcţie de ROBOR, la 1.557 lei, în funcţie de IRCC. Rata se diminuează, astfel, lunar, cu 118 lei.

Guvernul a înlocuit ROBOR cu IRCC cu intenţia să scadă ratele românilor, dar în acelaşi timp s-a asigurat că îi vor intra şi nişte bani în buzunar, prin introducerea taxei pe activele băncilor.

„Până la sfâşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care noi le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, spunea consilierul premierului Darius Vâlcov, la începutul acestui an.

Drept urmare, băncile au decis să îşi acopere pierderile cu indicele mai mic şi cu noua taxă prin majorarea unui alt cost al creditului: marja fixă. Astfel, majoritatea băncilor au luat decizia să majoreze marjele fixe, în special la creditele ipotecare, astfel încât rata plătită de români să fie apropiată de cea în funcţie de vechea dobândă.

Următorii doi ani sunt foarte riscanţi şi românii nu ar trebui să se împrumute într-o perioadă în care costul finanţării creşte, susţine analistul financiar Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

El atrage atenţia în special cu privire la creditele ipotecare, recomandându-le românilor să evite să cumpere în această perioadă un imobil, deoarece acestea sunt supraevaluate cu circa 25%.

„Gestionaţi-vă bine bugetul, cumpăraţi doar ce aveţi nevoie, economisiţi – dacă se poate în valută – şi în niciun caz nu vă cumpăraţi imobiliare. Intraţi scump într-un credit acum, într-o perioadă în care rambursarea va deveni mai complicată“, a avertizat Guda, la Digi24.

Analistul estima că ratele românilor ar putea scădea cu 5-10% în perioada mai-iunie prin aplicarea IRCC şi cu 2-3% din iulie, dar peste un an sau doi IRCC va fi comparabil cu ROBOR.

„În niciun caz nu vorbim despre scăderile anunţate la nivelul guvernanţilor, «la jumătate», scăderi care sunt imposibile din punct de vedere tehnic sau economic şi dimpotrivă vom avea trimestre când IRCC va fi peste ROBOR“, a precizat Iancu Guda.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/bani/rate-mai-mari-banci-efectul-bumerang-noului-indice-credite-1_5cd8520e445219c57e8b56f6/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here