Guvernul a discutat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii va fi redusă de la 5,1% la 3,7% începând de anul viitor

0
1469
pensii private

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a precizat că nu va mai creşte anual contribuţia virată la Pilonul II de pensii.

Potrivit Digi 24, ministrul a declarat: “Până la urmă, Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunţăm, e o legislaţie, sunt foarte mulţi oameni care aparţin de acest pilon. Cum să renunţăm?”.

Întrebată dacă va mai avea loc creşterea contribuţiei individuale transferate la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, ministrul Muncii a afirmat că acel procent a fost stabilit într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar că acum nu crede că mai este cazul ca procentul să fie urcat în fiecare an.

În prezent, contribuţia virată către fondurile de pensii private este 5,1% din salariul brut, nivel nemodificat în ultimii doi ani.Guvernul a discutat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii va fi redusă de la 5,1% la 3,7% începând de anul viitor, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinând că valoarea nominală a contribuţiei nu va scădea.

Totodată, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat că procentul de 2,5% pe care îl reţin companiile de management de la Pilonul II reprezintă un factor de dezechilibru.
Acesta a mai precizat că Pilonul II urmeză să devină opţional.Olguţa Vasilescu a vorbit, la începutul şedinţei de Guvern de ieri, despre un proiect de HG în primă lectură, prin care salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

Conform ministrului Muncii, proiect de ordonanţă prevede şi creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018.”Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a anunţat, în final, Olguţa Vasilescu.

În schimb, Ionuţ Mişa a anunţat că s-a ales varianta în care românul va decide dacă doreşte să rămână la Pilonul II sau merge la Pilonul I: “În momentul în care a fost realizată legea, au fost câteva elemente pe care astăzi eu personal le consider ca un factor de dezechilibru, de inechitate. Mă refer aici la procentul de 2,5% care se reţine automat de către compania de management din banii care sunt viraţi în Pilonul II. Dacă pleacă 100 de lei la bugetul de stat de la Pilonul I către Pilonul II, compania de management ia 2,5% din aceşti bani în secunda doi, iar diferenţa de 27,5 lei, o plasează pe piaţă, face investiţii pentru a îmbunătăţi beneficiile”.

El consideră ca procentul de 2,5% ar trebui să meargă în pensii. “Cred că nu mai este astăzi necesar acest procent. Cred că este un procent destul de mare care se încasează la nivelul companiilor de management. Cred că ar fi mult mai important ca acest 2,5% să meargă în pensiile românilor. Nu va avea altă destinaţie decât pensia efectivă a fiecărei persoane”, a mai arătat ministrul Finanţelor Publice, potrivit agenţiei de presă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că este un drept firesc al românilor să opteze în privinţa Pilonului II: “Despre Pilonul II de pensii şi despre posibilitatea de a opta, noi ne menţinem punctul de vedere pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. Este bine să lămurim această confuzie. Românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau Pilonul I”.

În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.

În septembrie, premierul Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat, dar va deveni opţional.

Premierul Tudose a mai declarat atunci că există bani suficienţi în bugetul de anul acesta pentru plata pensiilor, adăugând: “Nicicum nu poate fi vorba să legaţi Legea pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindcă Legea pensiilor este în lucru şi, dacă intră în vigoare, intră de anul viitor, nu de anul acesta”.

Luna trecută, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a făcut apel la dialog cu autorităţile. APAPR a transmis că priveşte cu îngrijorare declaraţiile făcute în spaţiul public, cu referire la posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private. În cadrul dialogurilor instituţionale pe care le-a purtat cu autorităţile, APAPR a transmis faptul că interesele participanţilor sunt cel mai bine urmărite doar prin menţinerea arhitecturii şi a principalilor parametri ai Pilonului II.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here