Guvernul a aprobat completarea Programului de Cooperare pe anul 2016 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova şi acordarea unui suport financiar de 350.000 de euro în vederea realizării Centrului de Automatizare şi Dirijare de la Ungheni

0
3358
programul de cooperare 2016

Acordarea finanţării se face în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni

“Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a reprezentat unul dintre proiectele strategice în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, de importanţă esenţială în ceea ce priveşte consolidarea securităţii energetice a statului vecin. Valoarea totală a gazoductului Iaşi- Ungheni se ridică la 26,5 milioane de euro. Pentru acoperirea costurilor, au fost iniţiate procedurile pentru obţinerea unei finanţări europene de 7 milioane de euro prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a adresat Guvernului României solicitarea ca partea de cofinanţare necesară pentru realizarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a interconectorului Iaşi-Ungheni să fie asigurată de Guvernul României, din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro”, informează Executivul de la Bucureşti.

Lansarea gazoductului de interconectare

În august 2014, în Ungheni, a avut loc lansarea gazoductului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre România şi Republica Moldova, iar în luna decembrie a anului 2014 a avut loc recepţia finală a gazoductului. În cursul anului 2015, a fost aprobat Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.Cu ocazia întrevederii bilaterale din data de 25 august 2016, prim-miniştrii României şi Republicii Moldova au convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic prin iniţierea şi derularea unor proiecte privind interconexiunile pe energie electrică şi gaze naturale, prioritar fiind proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.

În cadrul discuţiilor ulterioare la nivel tehnic, autorităţile moldovene au subliniat faptul că, în anul 2014, au intervenit schimbări majore legate de adoptarea deciziei de a iniţia lucrările în cadrul fazei II, pe tronsonul Ungheni-Chişinău, sens în care cerinţele faţă de Centrul de Automatizare şi Dirijare (dispecerat) de la Ungheni au trecut la un alt nivel referitor la echipare, fiind necesară o tehnologie mai modernă, compatibilă cu Centrul de Automatizare şi Dirijare preconizat pentru amplasare la Chişinău.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here