Guvernul a aprobat alocarea a 400 de milioane de lei pentru facturile curente aferente PNDL

0
917

Ministrul demis al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu, a anunţat că Guvernul a aprobat alocarea sumei de 400 de milioane de lei pentru facturile curente legate de derularea PNDL, scrie Agerpres.

Daniel Suciu a precizat:

„Suma pe care astăzi am acordat-o prin hotărârea de guvern nu acoperă integral solicitările şi facturile pe care le avem în casă. În schimb, trebuie să o spun, nu neapărat cu regret, dar cu responsabilitate, Guvernul pe care-l reprezint, cu limitările impuse de actualul statut de guvern interimar, nu poate să facă rectificare de buget şi, împreună cu colegii mei de la Ministerul Finanţelor – şi ştiu ce înseamnă să nu plătim facturi în curs pentru care firmele de construcţii deja au plătit TVA – ne-am asumat să găsim toate soluţiile astfel încât măcar parte din facturile pe care le avem în casă să le plătim. Noi, Guvernul PSD, am spus foarte clar că toate facturile care intră până în 30 noiembrie anul curent vor fi plătite până la finalul anului bugetar în curs. De atunci, realităţile politice s-au schimbat şi întrucât nu mai putem face rectificarea de buget avem doar nişte instrumente limitate la dispoziţie. Şi o să susţin în continuare ca până la instalarea unui nou Guvern să mai avem încă o HG de alocare a unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru plata şi a diferenţei rămase şi vom face acest lucru până în ultima zi de mandat”.

Suciu a declarat că prin alocarea de luni s-a reuşit acoperirea a „40% din necesar”.

Întrebat dacă următoarea alocare avută în vedere de Cabinetul Dăncilă va fi tot din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, Suciu a spus: „Singura posibilitate pe care o avem la îndemână, întrucât v-am spus nu putem să facem rectificare bugetară, singura modalitate de a plăti sau de a primi ministerul pe care-l conduc fonduri este din Fondul de rezervă bugetară”.

Iată o sinteză a ce înseamnă PNDL 1 şi PNDL 2

 „Programul Naţional de Dezvoltare Locală – etapa 1 a avut o alocare totală de 17,4 miliarde de lei. Au fost prinse la finanţare un număr de 5.501 obiective, iar numărul de unităţi administrativ-teritoriale care beneficiază de PNDL 1 sunt:

* 2.559 de comune, oraşe, municipii şi judeţe,

*2.408 drumuri judeţene şi comunale,

*1.628 de reţele de alimentare cu apă şi canalizare,

*174 de unităţi şcolare – şcoli grădiniţe şi creşe,

*169 de poduri şi podeţe,

*15 unităţi sanitare şi 107 alte obiective.

 Astăzi când discutăm, PNDL 1, care a început în 2013, are un grad de finalizare de peste 80%, şi anume aproape 3.500 de obiective au fost deja închise, iar la restul discutăm despre un grad de execuţie de peste 80%”, a adăugat Suciu.

În privinţa PNDL – etapa 2, el a precizat că alocarea a fost de „30 de miliarde de lei”, bani cu care au fost finanţate „7.261 de investiţii, de obiective, şi 2.945 de unităţi administrativ-teritoriale”.

Finanţăm următoarele categorii:

*2.135 de drumuri judeţene şi comunale,

*1.320 de reţele de alimentare cu apă şi canalizare,

*2.259 de unităţi şcolare, 9 şcoli, grădiniţe şi creşe,

*458 de poduri şi podeţe,

*596 de unităţi sanitare,

*493 de alte obiective”.

Acesta a precizat că „nu a existat niciodată o dublare a PNDL cu Programul Operaţional Regional”. Suciu a amintit că în cursul derulării etapelor 1 şi 2 ale PNDL s-au acordat şi amenzi în sumă de 12 milioane de lei prin Inspectoratul de Stat în Construcţii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here