Guvernul a alocat anul acesta un buget de 106 milioane de lei pentru Centura Bucureşti Sud. Pe acest sector, CNAIR va scoate deocamdată la licitaţie proiectarea şi execuţia pasajelor de la intersecţiile cu DJ 401 (Popeşti-Leordeni) şi DN4 (Berceni), potrivit ministrului Transporturilor

0
1723
Centura Bucureștiului arată bine doar pe planurile guvernanților

Compania Naţională de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) intenţionează în perioada imediat următoare scoaterea la licitaţie pentru proiectarea şi execuţia pasajelor pentru intersecţiile Centurii Bucureşti Sud cu DJ 401 şi DN 4, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Bugetul alocat in 2017 pentru Centura Bucuresti Sud este de 106,209 milioane de lei.

Cuc a mai spus că, în baza acordului dintre Ministerul Fondurilor Europene şi Banca Europeană de Investiţii, în data de 4 noiembrie 2016 a fost semnat contractul pentru elaborarea unei analize strategice – multicriteriale.

În funcţie de rezultatul acestei analize se va continua proiectarea pentru soluţia aleasă. Adică va continua proiectul de lărgire la 4 benzi a centurii existente sau cel cu inelul nou de centură, la profil de autostradă.

Pentru Centura Bucureşti Sud la Profil de Autostradă – A0, există o procedură în derulare în regim de parteneriat public privat.

CNAIR a demarat auditarea internă a Studiului de Fezabilitate (SF) existent, elaborat în anul 2007, pentru a fi identificate volumele ce sunt necesare a fi actualizate/completate pentru o eventuală trecere a proiectului pentru finanţare externă nerambursabilă, potrivit ministrului Transporturilor.

Bugetul alocat pentru 2017 proiectului Centura Bucureşti Sud la Profil de Autostradă – A0 este de cinci milioane de lei.

În ceea ce priveşte Centura Bucureşti Nord, ministrul Tranporturilor susţine că este finalizat mare parte din tronsonul cuprins între A1 (Chiajna) şi (DN7) Chitila. “Se circulă deja pe 4 benzi. A rămas de executat o mică porţiune la un pasaj (stadiu fizic executat 57 %)”, a precizat Răzvan Cuc.

Potrivit lui, pentru secţiunea dintre DN2 (Afumaţi) şi A2 (Glina), urmează contractarea lucrărilor. Bugetul alocat în 2017 pentru Centura Bucureşti Nord este de 109,905 milioane de lei.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a discutat cu viceprim-ministrul Sevil Shhaideh şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre posibilitatea ca lucrările pentru centură să fie preluate de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.

“M-am întâlnit atât cu doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, un om extraordinar, un om performant şi pregătit în administraţie, şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi am prezentat aceste priorităţi ale Capitalei, au fost extrem de deschişi să avem o colaborare, pentru a finaliza cât mai multe din proiectele care au lâncezit, pentru că acesta este cuvântul potrivit, ani de zile.

Am discutat inclusiv despre centura Capitalei,  pentru ca acest obiectiv important să fie preluat la Primăria Generală a Capitalei.

Vreau să mă implic, am exprimat disponibilitatea de a prelua la Primăria Capitalei. Am găsit deschidere atât politică, cât şi guvernamentală, şi finanţare – cu siguranţă – vom avea, atât din resursă proprie, cât şi din atragerea de alte fonduri. M-am întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai unor instituţii financiare internaţionale şi suntem solvabili. Vin să ne ofere bugete pentru proiecte pentru că nu avem un grad de îndatorare mare. Dar, bineînţeles că dorim şi noi să le negociem, astfel încât să nu lăsăm datorii foarte mari la Primăria Generală a Capitalei şi, oricum, să găsim cu dobânzi avantajoase”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here