Guvernele Uniunii Europene au ajuns la un acord preliminar pentru a stopa spălarea banilor întărind supervizarea bancare prin Autoritatea Bancară Europeană

0
1308

Anunţul a fost facut de blocul comunitar, transmite Reuters.

În ultima perioadă, UE a fost afectată de scandaluri financiare, cele mai recente fiind cazul subsidiarei estoniene a Danske Bank, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari), colapsul grupului bancar leton ABLV Bank, închiderea Pilatus Bank din Malta.

Reforma a fost lansată de Comisia Europeană în septembrie, după apariţia unor cazuri de spălare de bani la unele bănci europene „care au provocat temeri că reglementările împotriva spălării banilor nu sunt întotdeauna supervizate şi aplicate eficient în blocul comunitar”, se arată într-un comunicat al UE.

Conform textului acceptat , Autoritatea Bancară Europeană va putea în mod direct să forţeze băncile „în caz extrem” să ia măsuri împotriva spălării banilor, dacă autorităţile naţionale nu acţionează.

EBA va putea forţa autorităţile naţionale de supervizare să investigheze cazurile de încălcare a reglementărilor privind spălarea banilor în sistemul bancar.

De asemenea, EBA va avea la dispoziţie încă zece angajaţi, pe lângă cei doi din prezent, pentru a monitoriza riscurile legate de spălarea banilor în sistemul bancar la miile de bănci din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here