Gruparea Pandele – Firea, la butoanele unei instituţii esenţiale în energie

0
2181

Premierul Vasilica  Dancilă l-a numit pe Iulian Cliseru în funcția de președinte al Autorității care se ocupă de operațiunile petroliere din Marea Neagră. De asemenea, Vasilica Dancilă l-a numit pe Florin Radu Ciocănelea în funcția de consilier de stat în cabinetul premierului, cu atribuții în domeniul energiei. Florin Radu Ciocănelea a fost până acum administrator al Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu.

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră a fost înființată în anul 2016. Printre alte atribuții, Autoritatea trebuie să supravegheze respectarea dispozițiilor legale de către operatori și proprietari, inclusiv inspecții, control, investigări și măsuri de punere în aplicare. Rolul institutiei este unul esential în exploatarea zăcămintelor uriașe de gaze naturale descoperite în Marea Neagră.

Fostul premier, Mihai Tudose, îl numise pe Iulian Cliseru la conducerea Autoritătii Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră pe funcția de vicepreședinte al instituției care urma să gestioneze exploatările de gaze și petrol din Marea Neagră

În ultimul an au fost făcute mai multe schimbări la nivelul de președinte al acestei autorităti. În aprilie 2017, fusese numit de către fosul premier Sorin Grindeanu, în funcția de președinte al autorității, Constantin Gheorghe, fost director în cadrul GSP, grup detinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu. În luna noiembrie, Constantin Gheorghe a fost înlocuit de către fostul premier Mihai Tudose cu Iulian Offenberg. Acum, acesta a fost schimbat cu Iulian Cliseru.

Iulian Cliseru este soțul Speranței Cliseru, un personaj-cheie în Bucuresti și Voluntari, cureaua de legatură între primarii Gabriela Firea și Florentin Pandele. Speranța Cliseru a fost multă vreme mâna dreapta a lui Pandele, iar de cand soția acestuia a câștigat Primăria București, aceasta a devenit extrem de influentă în Capitală.

Speranța Cliseru, consilierul personal al primarului Gabriela Firea, este membru în consiliul de administrație al următoarelor companii înființate de Primăria Capitalei:
* Compania Municipală Pază și Securitate București S.A.
* Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A.

În plus, Speranța Cliseru a fost numită în luna august administrator provizoriu în Consiliul de Administrație al RATB.

Iulian Cliseru, proaspăt numit la conducerea Autoritătii pentru Operatiuni Offshore, a fost angajat în ultimii ani ca inginer-șef la o companie daneză de transport maritim (Rederiet A.P. Moeller A.S.).

Potrivit ultimei declarații de avere a Speranței Cliseru, ea deține împreună cu soțul său 7 terenuri (din care 3 în Bucuresti), 5 imobile (4 in București), conturi de 125.000 de euro și două automobile (Mercedes și Renault).

Cand a fost numită consilier al lui Firea, în 2016, Cliseru figura ca administrator public al orașului Voluntari. Anterior, Speranța Cliseru a fost director general al firmei Green City Voluntari S.A., director executiv în Primaria Voluntari, prefect de Ilfov, Administrator Public la Voluntari, consilier parlamentar pentru Gabriela Firea, dar și director general al trustului de presă Cuget Liber din Constanța.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here