Gruparea iraniană Hezbollah amenință că va transforma bazele aeriene americane „în grămezi de moloz” iar fiecare soldat aflat în Orientul Mijlociu va fi vizat pentru răzbunarea morţii generalului Qassem Soleimani

0
825
  • Iranul a promis că va lovi SUA după moartea generalului Qassem Soleimani
  • Gruparea Hezbollah din Irak a promis că va transforma bazele aeriene americane din țară „în grămezi de moloz”
  • Liderul libanez al grupării a spus că represaliile ar trebui să se concentreze numai pe militarii americani, fără a-i viza pe civili.

Kataib Hezbollah, o miliție susținută de Iran, care se află în centrul tensiunilor actuale dintre Washington și Teheran, a amenințat cu atacuri asupra bazelor americane din Irak, după ce parlamentul țării a votat duminică în favoarea expulzării forțele străine aflate pe teritoriu.

Între timp, Hassan Nasrallah, secretarul general libanez al Hezbollah, a declarat duminică, la Beirut, că toate bazele SUA, toate navele de război și fiecare soldat din regiune sunt începând din această clipă, ținte. „Aceasta va fi răsplata pentru cei care au comis acest asasinat. Vom lansa un razboi total împotriva acestor ucigași, a acestor criminali.”

Cu toate acestea, Hassan Nasrallah a ţinut să sublinieze că civilii, inclusiv ingineri, oameni de afaceri sau jurnaliști, din Orientul Mijlociu, ar trebui să nu fie vizaţi.

Acest mesaj nu pare să fi ajuns şi la Mohsen Rezai, fostul șef al Gărzii Revoluționare a Iranului, în prezent ministru de rang înalt.

Întrebat ce măsuri ar trebui să fie luate de Iran, dacă SUA vor lovi a doua oară, Rezai a spus că orașele israeliene Haifa și Tel Aviv vor trebui transformate „în praf”.

Avertismentul său a venit după ce președintele Donald Trump a avertizat sâmbătă că SUA vor viza 52 de site-uri „importante pentru Iran și cultura iraniană” pe care le va lovi „foarte rapid și foarte dur” dacă republica islamică va ataca personalul său bunurile americane.

Într-un tweet, preşedintele Donald Trump a spus că 52 reprezintă numărul americanilor ținuți ostatici în ambasada SUA din Teheran, mai bine de un an, la sfârșitul anului 1979.

„Domnule Trump, aţi transmis printr-un mesaj că veţi ataca 52 de ținte în Iran?” Aţi spus că veţi ataca din nou dacă Iranul se va răzbuna? Vă sigur că Iranul va transforma oraşele Haifa și Tel Aviv în praf şi pulbere astfel încât Israelul să fie șters de pe fața pământului”, a avertizat Moshen Rezai citat de agenția de știri semioficială ISNA.

Tweet-ul transmis de Trump a atras de asemenea condamnări şi din partea ministrului iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a răspuns spunând că „vizarea site-urilor culturale iraniene reprezintă CRIME DE RĂZBOI”.

Conform Convenției ONU pentru protecția bunurilor culturale, din anul 1954, de la Haga, distrugerea siturilor culturale în timpul operaţiunilor militare reprezintă crime de război.

În acelaşi timp, șeful programului aerospațial al Gărzii, generalul Amir Ali Hajizadeh, a sugerat că răspunsul Iranului nu se va limita la un singur atac.

„Lansarea unui număr de rachete, lovirea unei baze militare americane sau chiar uciderea lui Trump nu vor fi suficiente pentru a răzbuna sângele martirului Soleimani”, a declarat Hajizadeh la televiziunea de stat. „Singurul lucru care va putea să-i răzbune sângele va fi eliminarea completă a Americii din regiune.”

Clericul iranian Shahab Moradi a declarat pentru canalul IRIB Ofogh că va fi imposibil ca țara sa să nu răzbune moartea lui Soleimani, deoarece Americii îi lipsesc eroii reali. Aceasta, în viziunea clericului, se închina doar eroilor fictivi aşa cum este SpongeBob Pantaloni Patrați.

„Trebuie acum să luptăm cu Spider-Man și cu SpongeBob… Avem în fața noastră o țară cu o populație mare și un teritoriu uriaş, dar fără eroi adevăraţi. Toți eroii lor sunt de ficţiune, personaje din desene animate”.

Generalul Soleimani, conducătorul operațiunilor iraniene din Orientul Mijlociu şi comandant al Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, a fost ucis,  vineri, în apropierea aeroportului din Bagdad. Avea 62 de ani.

Atacul a fost comandat de preşedintele Trump, care a declarat că fostul comandant Quds planifică un atac „iminent” asupra diplomaților și forțelor americane din Irak.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah-ul Ali Khamenei, a promis „o răzbunare severă”.

Zeinap, fiica lui Soleimani, a amenințat în timpul serviciului funerar al tatălui sau cu un atac devastator asupra forțelor americane din regiune. „Familiile soldaților americani aflaţi în Orientul Mijlociu își vor petrece zilele în așteptarea morții copiilor lor”, a spus Zeinap Soleimani.

Avertizând că pentru Statele Unite se apropie o „zi neagră” fiica generalului a continuat: „Nebunule Trump, să nu crezi că s-a terminat totul cu martiriul tatălui meu!”

Între timp, președinția iraniană prin intermediul consilierului Hesameddin Ashena, a transmis un link către un articol din publicaţia Forbes care enumera toate proprietățile preşedintelui Trump din New York, hotelurile, stațiunile și terenurile de golf pe care acesta le deţine în SUA și Marea Britanie. Lista include stațiunea Mar-a-Lago din Florida, unde presedintele s-a aflat în momentul în care a ordonat lovitura pentru Soleimani, hotelurile Trump International, din Washington și Las Vegas și Trump Tower din New York.

Esmail Ghaani, cel care a preluat funcţia lui Soleimani, a promis că răzbunarea „va fi cruntă” dar a refuzat să spună exact in ce va consta si ce se va întâmpla în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here