Grila de impozitare pentru gospodării, din 2018: 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei, 10% pentru restul, deduceri pentru copii

1
4710
impozit-cladire

Ministerul de Finanţe are în lucru un proiect de modificare a Codului fiscal, printre propuneri numărându-se introducerea de la 1 ianuarie 2018 a unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale şi introducerea noţiunii de gospodărie recunoscută fiscal, a anunţat miercuri ministrul Viorel Ştefan.

“În cadrul Ministerului de Finanţe, de două luni de zile, funcţionează colective de lucru mixte, salariaţi din Ministerul de Finanţe împreună cu reprezentanţi ai structurilor asociative, patronale, corpuri profesionale – consultaţi fiscali, auditori, experţi contabiliîn ideea ca, împreună, să promovăm un proiect de modificare a Codului fiscal în linie cu angajamentul nostru din programul de guvernare. În cadrul acestor colective de lucru s-a luat în dezbatere şi ideea de reorganizare a modului de gestiune a impozitului pe venit, în sensul reintroducerii globalizării veniturilor şi impozitării veniturilor globale. Acest lucru nu înseamnă sub nicio formă o nouă taxă sau o nouă formă de impozitare, ci vorbim despre aceeaşi cotă unică, care este 16% astăzi, iar intenţia este ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să fie 10% şi care să se aplice la veniturile globalizate, să se aplice la toate veniturile indiferent de sursa lor provenienţă”, a declarat Ştefan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul de Finanţe a adăugat că numai într-un astfel de sistem de impozitare poate fi introdus “mecanismul de deduceri fiscale despre care vorbim şi ne-am angajat prin programul de guvernare”.

“Deci, pentru ca să se poată deduce din baza de impozitare sumele pe care cei care realizează venituri le consumă pentru fonduri, scheme de pensii private, pentru sisteme de asigurare de sănătate, pentru abonamente de sănătate, pentru studiile şcolare ale copiilor, toată lista de deductibilităţi care este deja publică, pentru a putea fi operabilă o astfel de schemă este necesară globalizarea veniturilor”, a explicat Ştefan.

El a dat şi un exemplu concret. “Mai exact, dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relaţie de angajare, bineînţeles că în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salariu, dar, la sfârşitul anului, până în luna mai anul următor va trebui să dea o declaraţie fiscală, în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declaraţii fiscale se va face o regularizare. Se vor lua în calcul atunci şi toate deductibilităţile, se va stabili dacă acel contribuabil va trebui să mai plătească la Fisc sau dacă, nu cumva, Fiscul trebuie să-i returneze. Acest sistem a funcţionat până în 2005, din 2005 – 2006 s-a renunţat la globalizarea veniturilor. Deci, vrem să reintroducem, nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite, e vorba de o altă manieră de a gestiona impozitul pe venit care să includă în baza de impozitare toate veniturile, indiferent de sursa de realizare a lor şi care să facă posibil ca din baza de impozitare să se elimine toate deductibilităţile fiscale”, a mai spus Ştefan.

Ministrul a adăugat că un astfel de sistem de deductibilităţi ar permite stimularea anumitor sectoare de activitate, precum sistemele de pensii private, asigurări private de sănătate, programele educaţionale, îmbunătăţirea confortului termic al locuinţelor.

“Şi, de ce nu, se poate merge mai departe până la a determina un anume comportament al cetăţenilor în relaţia cu comercianţii, astfel încât la sfârşit de an dacă faci dovada că ai adus bonuri fiscale de un anume volum să beneficiezi de o anume sumă de deductibilă la calculul pe venit”, a afirmat el.

Ştefan a precizat că discuţiile privind aceste modificări la Codul fiscal sunt în fază iniţială, la nivel de draft de proiect.

“Discuţia abia a început, sperăm, în foarte scurt timp, să dăm o formă finală care va deveni publică. Pe marginea ei vom face toate comentariile, consultările care sunt necesare”, a mentionat Viorel Ştefan.

Ministrul a subliniat că mecanismul de globalizare a veniturilor nu va putea funcţiona fără o asistenţă de specialitate.

“Şi atunci, vom introduce şi vom promova instituţia consultantului fiscal, dar nu un consultant fiscal pe care contribuabilul să-l angajeze. Statul îşi asumă această obligaţie de a angaja consultanţi fiscali care să-şi ofere servicii în mod gratuit tuturor contribuabililor care vor trebui să facă această declaraţie de impozit pe venitul global”, a mai spus Ştefan.

Întrebat de unde se va găsi un număr suficient de consultanţi fiscali pentru milioanele de contribuabili, el a spus că o parte dintre ei vor proveni din cadrul ANAF, iar ceilalţi din rândul corpurilor profesionale în domeniu.

Ministrul a precizat că, în acelaşi context, a apărut necesitatea introducerii noţiunii de “gospodărie recunoscută fiscal”.

“Ce înseamnă? Că dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relaţie de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, deci îşi constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc, Fiscul are evidenţa gospodăriilor şi atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria administrată fiscal. Altminteri, se poate întâmpla, într-o familie, într-o astfel de gospodărie să existe cineva cu venit foarte mare, cineva fără venituri sau venituri foarte mici. Şi atunci echitabil este ca judecata să se facă pe media veniturilor realizate de membrii unei astfel de gospodării”, a declarat Ştefan.

Ministrul a confirmat că, într-un draft al proiectului, la capitolul privind impozitul global pe gospodărie apare informaţia potrivit căreia în situaţia în care valoarea veniturilor este mai mică decât cheltuielile decontate, ANAF va aloca 1.200 de lei per copil.

“Aşa scrie în draft şi aşa este. Atunci când nu apar sume suplimentare de regularizare este o cheie de rambursare către contribuabil, aceşti 1.200 de lei pentru fiecare copil”, a afirmat Ştefan.

Ministrul a mai spus că discuţiile nu iau în calcul cota progresivă de impozitare.

“Cota progresivă, nu, există cota unică 10% şi există o facilitate cu 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei. În loc de 16%, e 10%, pentru orice venit, de la 1 ianuarie 2018”, a conchis Ştefan.

Potrivit proiectului, o gospodărie trebuie să se înregistreye la ANAF ca şi contribuabil, facând o cerere, prin reprezentantul gospodăriei. Fiscul are la dispoziţie 60 de zilede la data primirii cererii să o aprobe sau să o respingă. Cererea trebuie să conţină numele şi prenumele, CNP-ul, persoanelor care fac parte din gospodărie cât şi numele mebrului desemnat ca reprezentant.

Veniturile care trebuie declarate de membrii gospodăriei, şi vor fi supuse impozitării sunt: venituri din activităţi independente salarii, chirii, investiţii, pensii, activităţi agricole şi silvicultură, jocuri de noroc, transfer de proprietăţii, alte surse, care sunt definite de Codul Fiscal..

Veniturile neimpozabile vor fi cele din vânzări deşeuri reciclabile, sume încasate pentru invaliditate, ajutoare încasate  în cay de deces, venituri din misiuni diplomatice, moştenirile, donaţiile până la 100 de mii de euro.

 La stabilirea veniturilor supuse impozitării nu se iau în calcul: moştenirile, prima tranzacţionare cu acţiuni FP, vânzări de locuinţe din patrimoniul personal, potrivit documentului citat

Plafonul impozabil se determină în funcţie de punctajul primit de gospodăria respectivă. Punctajul e egal cu numărul membrilor PLUS 1.

Statul va permite gospodăriei să scadă o listă de cheltuieli în aşa fel încât baza impozabilă să fie mai mică faţă de veniturile totale.

Lista deducerilor care vor fi acceptate de către Stat la calculul impozitului global pe gospodărie:

-Contribuţia de asigurări sociale

– Contribuţia de Asigurări de Sănătate

-Serviciile medicale private- abonamente

– Fonduri de pensii facultative

-Prima de asigurare voluntară de sănătate

–  RCA

– asigurarea obligatorie la locuinţe

-Programe educaţionale pentru copii

– after school

– grădiniţe private

– Activităţi educaţionale pentru tineri adulţi

– Abonamente la sala de fitness,

– abonamente la sala de dans

– Achiziţii de cărţi, papetărie,

– bilete de teatru

– servicii balneaclimaterice,

– medicamente boli cronice grave,

– reparaţii gospodărie ,donatii la biserica, ONG-uri, acordarea de burse private.

Dacă, la final de an, după aplicarea tuturor veniturilor, reiese că soldul e pe minus, respectiv valoarea veniturilor e mai mică decât cheltuielile decontate, atunci  ANAF va aloca pentru fiecare copil din gospodărie suma de 1.200 de lei /an. Venitul net se va determina scăzând deducerile din veniturile totale impozabile realizate. Suma rezultată se va impozita cu 10%.

 

 

1 COMMENT

  1. Fost Consilier Superior din cadrul DGAFP Sibiu , actualmente pensionar , poate fi coptat in colectivul de implementare a Impozitului pe Venitul Global ce se vrea introdus din 2018 ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here