Generalii in rezerva ai serviciilor secrete, firmele si profiturile lor

0
1100

Foștii șefi operativi ai serviciilor secrete românești, generalii Silviu Predoiu și Florian Coldea, au ajuns consultanți în afaceri private după ce au fost lăsați la vatră. Acestora le fac concurență generali SRI și chestori de Poliție. Printre aceștia, Dumbravă și Tobă.

Silviu Predoiu a condus operativ Serviciul de Informații Externe (SIE) din 18 noiembrie 2005 până pe 5 august 2018, atunci când Klaus Iohannis i-a semnat decretul de trecere în rezervă cu gradul de general cu patru stele. În toată această perioadă, a fost numit de patru ori în funcția de director interimar al serviciului de spionaj.

Generalul Silviu Predoiu a terminat Facultatea de Geologie în 1984, apoi a lucrat timp de trei ani la metale rare. De acolo, a ajuns la Direcția de Informații Externe, unde s-a pregătit timp de doi ani. A fost plasat sub acoperire la Întreprinderea de Comerț Exterior Geomin. Apoi a fost trecut pe contraspionaj și trimis în Nigeria.

A fost avansat la gradul de general de brigadă în 2004. Ulterior a primit și celelalte trei stele de general.

Predoiu, cifră de afaceri penibilă

După ce a fost trecut în rezervă, generalul Silviu Predoiu a înființat societatea Exintell Consult SRL, firmă specializată pe consultanță în comunicare și relații publice.

De pe site-ul companiei aflăm că firma activează „pe piața furnizorilor de servicii de securitate având ca motor o echipă mixtă ce aduce împreună lucrători cu o bogată experiență, cu rezultate cuantificabile, recunoscute internațional, în domeniul securității, informațiilor și gestionării crizelor”.

Conform datelor financiare declarate la Ministerul de Finanțe, firma lui Silviu Predoiu a avut o cifră de afaceri netă de 23.820 lei și un profit de 10.802 lei.

O dată cu trecerea în rezervă a intrat și în politică. În partidul Pro România, partid înființat de Victor Ponta. La alegerile parlamentare din decembrie, Silviu Predoiu va candida pentru un loc de deputat. Încă nu s-a stabilit în ce circumscripție electorală.

Coldea ex-SRI, consultant pe inginerie tehnică

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate că generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, s-a asociat cu fostul său subaltern, generalul (r) SRI Dumitru Cocoru, în firma Strategic SYS SRL. Generalul cu patru stele Florian Coldea a fost trecut în rezervă în ianuarie 2017. Partenerul său de afaceri, generalul Dumitru Cocoru, fost adjunct al Directorului SRI, a fost trecut în rezervă pe 9 iunie 2016.

Compania celor doi generali a fost înființată pe 21 iulie 2020. Dumitru Cocoru mai are o firmă, pe care o deține integral, Justsys Software SRL, înființată în 2017. Datele financiare ale acestei firme sunt modeste: venituri de 99.000 de lei în 2017 și profit de 79.000 de lei, 324.000 de lei venituri în 2018 și profit de 218.000 de lei și 404.000 de lei venituri în 2019 cu profit de 248.000 de lei. În toți acești ani, firma nu a avut nici un angajat.

Dumbravă, patron la Wise Line Consulting

Generalul Dumitru Dumbravă a fost șeful Direcției Juridice și secretar general al Serviciului Român de Informații. El a a devenit cunoscut publicului după declarațiile sale potrivit cărora instanțele constituie „câmp tactic” pentru Serviciul Român de Informații. A fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis în data de 1 septembrie 2018. Trei zile mai târziu, avea să înființeze firma Intell Cube Consulting SRL. Între timp, firma a fost reboteazată cu numele Wise Line Consulting SRL. Obiectul principal de activitate este “consultanță pentru afaceri și mangement”.

Câteva luni mai târziu după ce a devenit patron, în martie 2019, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis retragerea titlului de doctor generalului SRI Dumitru Dumbravă pentru că a plagiat aproape în întregime teza de doctorat susținută la Academia Națională de Informații.

Dar afacerile i-au mers strună generalului Dumbravă. Conform datelor fiscale depuse în 2019, firma Wise Line Consulting SRL a raportat o cifră de afaceri netă de 533.224 lei și un profit net de 451.801 lei. Adică, în jur de 100.000 euro.

Generalul Tobă de la Interne, profit de 1,22 milioane lei

Chestorul general Petre Tobă a fost șeful Poliției Române, apoi ministru al Afacerilor Interne în guvernul tehnocrat condus de Dacian Julien Cioloș. El a demisionat din funcția de ministru de Interne pe 1 septembrie 2016, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative. Dosarul a fost clasat.

Ulterior, Tobă a intrat în afaceri. A înființat inițial firma Strategic Inteligence Security Services, din care deține 60%. Zece procente din firmă sunt pe numele generalului SRI Viorel Adrian Stan, trecut în rezervă în 2017. Un alt asociat, tot cu zece la sută, este Călin Lucian Roșan, fost secretar general în Ministerul Afacerilor Interne. Restul părților sociale sunt deținute de Simona Tobă, soția lui Petre Tobă.

Obiectul de activitate al firmei este consultanță pentru afaceri și management, la fel ca cel al firmei lui Dumbravă. Firma generalului Tobă a raportat o cifră de afaceri de peste 2,1 milioane lei și un profit net de 1,22 milioane lei.

O altă firmă controlată de soții Tobă este Valahia Automotive Logistic, înregistrată în localitatea argeșeană Bradu. Firma se ocupă de întreținerea și repararea autovehiculelor, însă în anul fiscal 2019 a raportat o pierdere de aproximativ 1.000 lei.

Scrie newsweek.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here