Gabriela Firea a tocat deja 118 milioane de euro pentru cele 22 de noi firme înfiinţate de Primăria Capitalei. Spre exemplu, doar pentru ultimele trei luni ale anului, bugetul pentru salarii este de 800.000 de euro

0
1907

Firmele, abia înfiinţate, vor toca sume exorbitante pe salariile angajaţilor, mulţi dintre ei selectaţi pe criteriul tradiţional: pile, cunoştinţe şi relaţii.

„Firmele vor lucra în beneficiul bucureştenilor“, susţine Puterea. Opoziţia vine cu un exemplu: au fost cumpărate 45 de calculatoare pentru 23 de angajaţi

Primăria Capitalei, codusă de Gabriela Firea, a înfiinţat nu mai puţin de 22 de companii, cu scopul de a înlocui firmele private care prestau servicii pe bani publici, câştigând contracte la licitaţii organizate chiar de municipalitate, aşa cum funcţionează orice piaţă liberă. De ce era nevoie de aceste 22 de firme publice, care să se ocupe de parcări, pază, parcuri, cimitire, iluminat şi altele. Principalul argument al Primăriei a fost că precedenta administraţie, condusă de Sorin Oprescu, a semnat contracte păguboase cu firme private pentru diverse servicii. Numai că nici Gabriela Firea, nici vreun consilier  PSD sau ALDE, partidele care au majoritate în Consiliul General, n-au prezentat public niciun contract, pentru a vedea exact câţi bani publici a tocat fără noimă Sorin Oprescu. În plus, contractele aflate în derulare pentru achiziţii şi servicii oricum nu pot fi reziliate.

Conform legii, o companie publică poate fi înfiinţată cu votul a două treimi dintre consilierii generali. PSD şi ALDE le-au trecut doar cu majoritate simplă, pentru că au un singur consilier în plus faţă de Opoziţie. USR a contestat înfiinţarea firmelor în contencios administrativ, însă procesul poate dură şi doi ani, timp în care banii publici sunt tocaţi.

Gabriela Firea a afirmat că, pentru a diminua risipa, în conducerea noilor firme va fi instalat un „mangament profesionist“, numai că organigramele arată politizarea excesivă a companiilor. „Au fost aleşi oameni fără un proces de selecţie serios, fără să le ştim CV-urile. Toţi consililerii locali au primit posturi în Consiliile de Adminsitraţie ale noilor firme. Fiecare consilier PSD, ALDE şi PMP e în câte trei consilii de administraţie. La rândul lor, aceşti consilieri au adus cu ei pe altcineva şi tot aşa. PNL şi USR au refuzat să desemneze oameni în CA-uri. În total sunt 152 de oameni numiţi“, au explicat consilierii PNL Ciprian Ciucu şi Cătălin Deaconescu.

În afara angajaţilor din Primărie, selecţia persoanelor din conducerea noilor comapanii denotă cazuri clare de nepotism. Spre exemplu, în Compania pentru Sport, a fost numită Alina Laufer, vedetă în emisiuni mondene, soţia ministrului pentru IMM-uri Ilan Laufer. „O cunosc pe doamna Gabriela Firea de foarte multă vreme şi mi-am pus experienţa la dispoziţia dumneaei în rânduri repetate. Nu sunt sportivă de performanţă, însă am făcut cursuri de antrenor. Am făcut nişte cursuri pentru mine“, spunea Alina Laufer pentru stirileprotv.ro. Compania pentru Sport este condusă de Florentin Dumitru, fost fotbalist la Steaua, club patronat de Gigi Becali, naşul primarului general Gabriela Firea.

 „Problema e că toţi aceşti oameni vor primi foarte mulţi bani pentru nimic“, susţine liberalul Ciprian Ciucu. Dar să lăsăm cifrele să vorbească. Spre exemplu, şeful companiei pentru „Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde“ va câştiga nu mai puţin de 40.000 de lei brut pe lună. La fel şi directorul companiei de iluminat public. Practic, Primăria Capitalei plăteşte regeşte din bani publici. Câştigul mediu în noile firme este de 5.136 de lei.

Spre exemplu, pentru ultimele trei luni ale anului, Primăria a alocat nu mai puţin de un milion de euro doar pentru Consiliile de Administraţie ale noilor firme. Iar din acest milion de euro, 80% merg doar pentru salariile angajaţilor. Aşadar, Consiliile de Administraţie sunt, de fapt, sinecuri oferite de Primărie.  În afara bugetului pentru salarii (care este doar pentru ultimul trimestru din 2017), Primăria a mai acordat împrumuturi către noile firme în valoare de 128.807.060 lei şi a mai aplicat o majorare de capital de 411.813.000 lei. Dacă adunăm bugetul pentru salarii, împrumuturile şi majorarea de capital, rezultă suma de 545.041.014 lei. La cursul zilei: 118.487.176 de euro, din banii bucureştenilor.

„Nu vă pot spune la acest moment câţi  bani pleacă spre aceste societăţi, pentru că nu am documentele la mine“, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu (PSD). „Firmele acestea vor lucra tot în beneficiul bucureştenilor. Nu se vor duce aceşti bani în alte firme, care nu sunt ale Municipiului Bucureşti. Dacă erau firme private, înţelegeam să se facă atâta tam-tam“, a completat  Valentin Voicu, consilier general ALDE.

Iată un exemplu elocvent când vine vorba de bani cheltuiţi „în interesul cetăţenilor“. „La una dintre companii, sunt 23 de angajaţi şi au fost cumpărate 45 de calculatoare. Să înţelegem că angajat  lucrează la două calculatoare în acelaşi timp?“, se întreabă consilierii PNL. Un alt exemplu: compania de Eco Igienizare va cheltui 160.000 de lei pentru chirie, iar alţi 45.000 de lei pentru pregătirea personalului. Adică pentru cursuri de stropit cu soluţie antigândaci.

Conform legii, o companie publică poate fi înfiinţată cu votul a două treimi dintre consilierii generali. PSD şi ALDE le-au trecut doar cu majoritate simplă, pentru că au un singur consilier în plus faţă de Opoziţie. USR a contestat înfiinţarea firmelor în contencios administrativ, însă procesul poate dură şi doi ani, timp în care banii publici sunt tocaţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here