Gabriel Comanescu -afaceristul Panama Papers- cumpără ,,căpușa’’ Ecogen si grupul ISPE/Romelectro in vederea asocierii viitoare cu Romgaz si a derularii de contracte cu statul roman. In prezent GSP Power nu detine nici experienta similara, nici cifra de afaceri a Romelectro insa nici Romelectro nu detine forta serviciilor speciale/politice/de lobby pe care Comanescu le-a promis pentru deblocarea contractului asocierii Tarnita/Romelectro-Duro Felguera…Viorel Gafita zice ca “nici urma de santaj “din partea lui Comanescu- dar altfel Tarnita nu mai inseamna decat un proces de 350 de milioane de euro pentru Romelectro….

    0
    2167

    Un ziar local, pe numele lui opiniabuzau.ro, a detaliat multe din aspectele acestei preluari. Informatia bomba care circula pe culoarele presei romanesti este ca – dupa blocarea irevocabila a contractului de la Tarnita de catre statul roman – datorita neperformantei asocierii Duro Felguera /Romelectro – Gabriel Comanescu forteaza la rupere preluarea Romelectro de catre GSP Power – o firma care ii apartine si care este inexistenta ca preformante financiare sau de alt tip… În 2018, două persoane legate direct de Gabriel Comănescu fuseseră promovate de fostul premier Viorica Dăncilă în poziţii cheie din sistemul energetic. Mai precis, Gheorghe Constantin – fost director în GSP – fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, adică exact agenţia care gestionează operaţiunile în care compania unde a lucrat Constantin are cele mai mari interese de business. Gheorghe Constantin a fost revocat abia în 2021, potrivit declarației de avere. De asemenea, un alt director din compania GSP, Florin Radu Ciocănelea, fusese numit de fostul premier Dăncilă în funcţia de consilier de stat cu atribuţii în energie. Ciocănelea a fost, de altfel, chiar administrator al Grup Servicii Petroliere. Florin Ciocănelea a murit în 2019.

    Comanescu si-a asigurat destinele comerciale ale Portului Constanta prin impunerea transparenta a primarului Vergil Chitac si “construieste” o preluare a activitatilor si managementului acestui port printr-un partener olandez aflat in frontul operatiunii iar paralel s-a dedulcit la activitatile specifice energiei dar care -potrivit lui Viorel Gafita- “nu sunt atat de juicy ” si unde probabil ca va avea o dezamagire…Long story short -Gabriel Comanescu -cu prietenie deosebita- forteaza intrarea in actionariatul companiilor Romelectro si ISPE si in paralel lucreaza la deblocarea situatiei cu Tarnita la nivel politic (folosindu-se insa cu Gafita ca leverage la realizarea acestei tranzactii de achizitie a Romelectro si de continuarea contractului cu Romgaz prinvind centrala de la Tarnita). Este drept ca Tarnita e un centru de importanta strategica pentru Romania…care in afara oricarui dubiu trebuie facut. Cine-l face si mai ales cine incaseaza e alta poveste…si mai ales “de ce”-ul aferent….Gabriel Comănescu are totodată și o mare influenţă și în viaţa politică din judeţul Constanţa, mesajele sale fiind deseori preluate de autorităţile locale sau de parlamentarii constănţeni.

    GSP, cel mai mare contractor de servicii petro­liere de la Marea Neagră, vrea să cumpere centrala în cogenerare pe gaze naturale care producea, până acum aproximativ doi ani, energie termică pentru sistemul centralizat de încăl­zire din Buzău. Centrala era deținută de Ecogen Energy SA care, în 2019, a intrat în insolvență.

    GSP Power este cunoscută și ca partener cu Romgaz în proiectul ,,gaz-hidrogen” de la Halânga, Mehedinți, proiect care, conform  ministrului Energiei, Virgil Daniel Popescu, ar fi fost acceptat de Comisia Europeană din punct de vedere al conceptului. Compania GSP Power a fost înființată anul trecut și este condusă de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

    Ecogen Energy este controlată de companiile Romelectro Investment Development și Institutul de Studii și Proiectări Energetice, care dețin cumulat 73,48 la sută din acțiuni. Restul capitalului se află în posesia Regiei Autonome Municipale, în proporție de 21,42 la sută, și a Consiliului Local Buzău, căruia îi revine 5,1 la sută. GSP Power a înaintat o ofertă de cumpărare a bunilor din patrimoniul Ecogen Energy, la prețul de 8,5 mi­lioane lei plus TVA, după ce au fost evaluate activele. Cele mai scumpe s-au dovedit a fi bunurile mobile aferente instalațiilor propriu-zise de cogenerare, cu o valoare de piață de 4,11 milioane de lei și una de lichidare de 3,08 milioane de lei. Acti­vele Ecogen Energy cu­prind terenuri, construcții și bunuri mobile ce au fost inițial evaluate la o valoare de piață totală de peste 13 milioane de euro și una de lichidare de 9,8 ­mi­li­oane de lei.

    Cu toate acestea, Ecogen Energy a decis ca bunurile să fie valorificate prin licitație publică, pornind de la valoarea de lichidare a acestora. În urma ofertei transmise de compania lui Comănescu,  s-a supus la vot negocierea directă cu GSP, propunerea fiind acceptată de furnizorul de gaze Engie Ro­mânia, care deține 46,39 la sută din creanțele de la masa credală a Ecogen, dar nu și de Alpha Bank (45,82 la sută) și ANAF (6,74 la sută).

    Instalația de cogenerare Ecogen Energy Buzău are în dotare două motoare termice tip JMS 620-GS-N.LC-E02, fabricație GE Jenbacher/Austria și două cazane de apă fierbinte ignitubulare cu trei drumuri de gaze arse și două tuburi focar tip UNIMAT UT-HZ 36.000, fabricație LOOS/ Germania. Potrivit profit.ro, instalațiile de cogenerare funcționau aproximativ 8.000 ore pe an.

    Ultima achiziție pe care GSP Power a făcut-o a fost cea de la Mehedinți, mai exact compania a cumpărat peste 128 de hectare de terenuri ale fostei termocentrale Halânga din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată integral de Ministerul Energiei și aflată ani buni în faliment.

    ,,Vrem să repornim centrala și să profităm de înalta eficiență a utilizării gazelor naturale asigurată de tehnologia de cogenerare, dar și de flexibilitatea acestei tehno­logii și să producem nu doar energie termică, ci și energie electrică pentru piața de echilibrare, în momentele de vârf de consum. În acest scop vrem să investim în îmbunătățirea și mentenanța echipamen­telor”, a declarat, pentru profit.ro, directorul general al GSP Power, Carmen Neagu. Aceasta  spunea, în toamna anului trecut, că în viitor e posibil să devină parteneri și pentru soluții de cogenerare. ,,Tocmai pentru că ne gândim la regenerabile, vrem să asigurăm acele capacități flexibile pe gaze care să asigure și integrarea cât mai multor regenerabile, astfel încât România să-și atingă cota de energie verde la care s-a angajat față de Uniunea Europeană. În acest sens ne uităm la zone care din punct de vedere al sistemului energetic necesită echilibrări și pe care vrem să le ecologizăm, cum ar fi Halânga, despre care s-a mai vorbit. De ce nu și București? Poate că, în perspectivă, putem fi parteneri și pentru soluții eficiente și flexibile de cogenerare”, preciza Carmen Neagu la vremea aceea.

    Cine este Gabriel Comănescu

    Rise Project arăta faptul că omul de afaceri Gabriel Comănescu a preluat platformele petroliere maritime care au fost deținute în trecut de fosta companie de stat Petrom. „Comănescu a fost pus sub acuzare în 2012 în dosarul Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca și de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. DIICOT l-a acuzat atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional care a devalizat fosta companie Petromservice și a spălat banii rezultați din opera­țiunile ilegale. A scăpat ulterior de acuzații”  arată Rise Project. De altfel, afaceristul constănțean apare în documentele „Panama Papers“ cu una dintre afacerile sale de succes: platformele petro­liere de foraj marin. Fiind considerat unul dintre cei mai bogați români, Gabriel Comănescu a făcut bani din afacerile petroliere deținute în România, dar și în spațiul ex-sovietic.

    Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vantu si Gabriel Comanescu, artizanii afacerii numite Grup Servicii Petroliere Romane Filialele Malta sau Romania- nimeni nu mai stie ca oricum pe nimeni nu interesează soarta muncitorilor angajați de grupul cu sediul in Malta si cu contracte de munca  realizate nu in România (cum de ce? pai ce rol mai au serviciile care asigura ajutorul, asistența tehnica si laborala a muncitorului roman daca grupul din Malta nu isi plateste salariile si mai ales asigurarile sociale? Exact nici unul…muncitorii sunt total lasati fara protectie sociala si nimeni nu raspunde…)

    De numele lui Gabriel Comanescu  se leagă mai multe dezvăluiri. Magnatul,,maltez” Comanescu şi-ar fi disimulat interesele financiare într-o reţea complicată de firme offshore, reţea întinsă din Panama şi Insulele Virgine Britanice până în Niue, o mică insulă din Pacificul de Sud, aflată la 2400 de kilometri de Noua Zeelandă, potrivit RISE Project. La faptul că a ajuns unul dintre cei mai bogați român a contribuit și un cetățean german. Jurnaliștii de la Rise au dezvăluit că acesta din urmă a fost omul cheie în managementul OMV Petrom, alături de care Comănescu a instituit un parteneriat secret în marea Caraibilor. Neamțul a jucat la dublu timp de doi ani, influențând deciziile OMV Petrom în interesul afaceristului român și al său personal. Secretul a ieșit la iveală în Panama Papers…Comănescu e cunoscut și pentru relațiile pe care le-a avut cu fostul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa. Pe vremea când era şef în ANAF, Mișa a acceptat ridicarea sechestrului de pe conturile unei firme controlate de miliardarul Gabriel Comănescu, arată o altă investigație Rise. Potrivit sursei citate, Ionuţ Mişa a eşalonat plata datoriei, dar a şi iertat compania de o altă datorie.

    Jurnaliştii de la Rise Project mai semnalau faptul că „în timp ce companiile sale din România sărăceau, imperiul său offshore din Malta se îmbogățea”. Încă de la primele afaceri în care a fost implicat, din prima parte a anilor 1990 și până în prezent, Gabriel Valentin Comănescu n-a fost niciodată acționar unic în companiile despre care pretinde și astăzi că-i aparțin. În firmele de care s-a ocupat de-a lungul vremii, alături de Gabriel Comănescu apăreau cu regularitate Liviu Luca, fostul lider de sindicat al salariaților PETROM, societăți offshore cu acționariat ascuns la purtător sau diverși cetățeni moldoveni aparent necunoscuți mediului de afaceri românesc, potrivit presei constănțene.

    Iata reteta financiara malteza a grupului lui Comanescu asa cum a fost ea descrisa de Saptamana Financiara-https://www.sfin.ro/reteaua-comanescu-iii-un-cuvant-de-30-de-milioane-de-euro/

    Si pentru ca obrazul subtire cu contracte din PNRR se tine, Saptamana Financiara –sfin.ro a devoalat aici si secretul asocierii de 600 de milioane de euro in conceptia lui Gabriel Comanescu- https://www.sfin.ro/asociere-bomba-de-600-de-milioane-euro-in-programul-pnrr-anulata-de-uniunea-europeana-romgaz-si-proxy-ul-gsp-power-controlat-de-gabriel-comanescu-fac-jocurile-in-energie-comanescu-forteaza-la-limi/

    La legerile locale din septembrie, Stelian Ion, candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța, a susținut că omul de afaceri Gabriel Comănescu l-ar fi chemat la București la sfârșitul lunii mai să îi ceară retragerea candidaturii, pentru a-l susține pe candidatul PNL Vergil Chițac. La rândul său, Vergil Chițac a declarat că nu știe de întâlnirea dintre cei doi, dar își asumă susținerea tuturor foștilor studenți pe care i-a avut când era profesor la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, patronul GSP fiind unul dintre studenții actualului primar al municipiului Constanța. Actualul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, a spus că s-a întâlnit cu magnatul la unul dintre sediile companiei sale din capitală pentru că era curios ce vrea să îi transmită unul dintre investitorii constănțeni.

    Afacerea Ecogen – Regia Autonomă Municipală a fost una dintre afacerile cele mai urât mirositoare ale administrației Boșco­deală, în fapt o suveică menită a căpușa bugetul local de sume importante care luau căi pe care doar organele de cercetare penală le-ar putea desluși. Unele dintre acestea au fost vizi­bile încă din timpul perioadei de 19 ani cât la cârma administrației municipale s-a aflat gruparea condusă de fostul primar Constantin Boșcodeală, altele au dat pe dinafară după alegerile din 2016.

    Ultimele scandaluri notabile care au avut în prim plan căpușele Ecogen s-au înregistrat în urmă cu un an, respectiv doi ani. Astfel, la începutul lunii mai 2019, peste 10.000 de apartamente și 40 de instituții publice din municipiu – printre care școli, grădinițe și creșe – au rămas fără căldură la calorifere, după ce Ecogen a sistat furnizarea agentului termic către Regia Autonomă Municipală. Ecogen și-a motivat gestul prin aceea că are restanțe la facturile de gaze naturale, iar Engie a sistat furnizarea către producătorul de agent termic. Situația a fost cu atât mai absurdă cu cât Regia Autonomă Municipală nu avea niciun fel de datorii către Ecogen, ba chiar factura curentă, care nu ajun­sese la scadență, fusese plătită parțial în avans.. Primarul Constantin Toma preciza atunci că reprezentanții Ecogen au făcut presiuni asupra Primăriei să propună Consiliului Local majorarea retroactivă a prețului energiei termice livrate populației.

    Un an mai târziu, la sfârșitul lunii mai 2020, Primăria Buzău s-a trezit în situația de a i se bloca conturile, după ce o bancă a notificat municipalitatea să achite contravaloarea a două bilete la ordin girate în mandatul fostului primar Constantin Boșcodeală în favoarea fostului furnizor de apă caldă și căldură, Ecogen Energy, care se afla în insolvență și refuza să le plătească. Este vorba despre suma de 1,15 milioane de euro, pe care Alpha Bank a vrut să o recupereze din bugetul local, sumă de care primarul Constantin Toma susținea că nu cade în sarcina municipalității, atât timp cât Boșcodeală a avalizat respectivele ordine de plată ,,pe persoană fizică”, respectiv fără a avea în spate o hotărâre de consiliu local în acest sens.

    Despre afacerile urât mirositoare derulate de municipalitatea buzoiană în jurul sistemului centralizat de furnizare a apei calde și a căldurii în timpul mandatelor fostului primar Boșcodeală, OPINIA a scris în numeroase rânduri, atrăgând atenția că, la un moment dat, buba se va sparge. Credem că nu este târziu ca organele statului să ancheteze întreaga încrengătură prin care bugetul local a fost căpușat ani de-a rândul prin sistemul centralizat de furni­zare a apei calde și căldurii, precum și suveica prin care sume colosale au fost mutate dintr-o firmă în alta, printr-o rețetă aplicată cu succes de oameni din Ecogen și din Regia Autonomă Municipală care au falimentat și sistemul similar din municipiul Brăila. Primarul Toma spunea, de altfel, că modul în care creditul Ecogen a fost garantat cu bilete la ordin avalizate de Primăria Buzău face deja obiectul unei cercetări a Direcției Naționale Antico­rup­ție. (C.B.)

    De ce au probleme spaniolii de la Duro Felguera cu cash ul? Din cauza neincasarii unor plati restante de la partenerii comerciali dar si din cauza ca principalul lor actionar care e un fond de investitii in real estate nu a mai investit in companie mai ales dupa ce au aparut acuzatii de dare de mita catre niste oficiali care au semnat contracte in numele companiei spaniole.Pe vremea Vioricai  Dancila – Comanescu si-a impus multi oameni in sistemul energetic national, fosti angajati loiali ai lui prin intermediul/cu ajutorul carora- dorea sa preia halci de energie si contracte asa cum le numea Viorel Gafita -“juicy”- pe modelul practicat la Primaria Constanta unde -nu-i asa- nu are nici o legatura cu primarul Vergil Chitac (seful lui de cabinet-este consilier personal al lui Chitac si fostul director general al Dobrogea Tv – Alin Vintila, asociat cu Gabi Comanescu de o eternitate in toate firmele sau operatiunile de media vezi numai exemplul lui Atelier Media care controleaza actualmente Dobrogea Tv…)

    In curand acest puzzle va fi devoalat prin preluarea ostila a ISPE si Romelectro de catre Comanescu in dauna lui Gheorghiu si Gafita si odata cu aceste companii bineinteles ca, Comanescu va prelua si contractul de 300 milioane de euro de la Tarnita dar va prelua si experienta similara necesara contractului cu Romgaz -cel de 600 de milioane de euro- oprit de UE dar permis de bietii politicieni romani aflati cu totii in buzunarul acestui investitor “maltez” cu sediul in Pipera si Constanta…

    Va urma…

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here