Gabriel Biriș, consultant fiscal: Fondul de pensii de stat e un sistem piramidal

1
1688

Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie, prima după revoluția fiscală, s-a redus de la 5,1% la 3,75%. Desi guvernanții ne-au asigurat că au scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Asta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%.

Gabriel Biriș: 

„Pilonul I, în fiecare lună, primește niste bani de la asigurați pe care, în fiecare lună, îi dă către pensionari și nici ăia n-ajung, plus încă niște bani de la buget. Dacă luna viitoare nu s-ar mai colecta contribuția la pensie de la angajați, fondul de pensii n-ar avea nimic. Este un sistem piramidal care depinde de banii băgați în el lunar.

Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuția vârstelor. Ea arată ca o amforă: burta, generația cea mai groasă care tine greul sistemului de pensii, sunt decrețeii. În momentul în care evoluăm în timp, 2030, adică peste 12 ani, nu va mai arată ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Și când umerii ies la pensie, sistemul se rupe.

Ce s-a întâmplat în ultimii câțiva ani de la scăderea CAS: creșterea punctului de pensie dincolo de creșterea salariului mediu, pensionări anticipate, pensii speciale eliminarea plafonării bazei de calcul la CAS, anul trecut, toate astea cresc datoria viitoare”.

1 COMMENT

  1. OK. Si ce propune dl Birisi sau altii !! Toata lumea comenteaza dar nimeni nu vine cu un proiect concret. De exemplu sa ma lase pe mine salariat sa dirijez cei 25 % acolo unde vreau eu, la pilonul 1 sau la pilonul 2 . SA INITIEZE DEZBATERI PE MODELUL CHILIAN. In Romania pana si pensionarilor pentru limita de varsta lis eopresc, daca mai lucreaza, cei 25 % !!!! ABERATIE MAI MARE NU AM INTALNIT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here