Fructul interzis din Montecito sau despre cum sa cumperi o locuinta cu 40 de milioane de dolari, intr-o zona unde alunecarile de teren, incendiile si cutremurele sunt evenimente frecvente

In dimineata zilei de 9 ianuarie a acestui an, dealurile saturate de ploaia abundenta din ultima vreme s-au parbusit in Montecito, California, provocand astfel alunecari de teren care au distrus 400 de case si au ucis 21 de persoane. „Este cel mai mare dezastru pe care l-am trait!”- a spus Wendy Gragg, presedinta unei agentii imobiliare din acea zona.

Sase luni mai tarziu, viata in Montecito incepe sa isi reia cursul normal, fiind o comunitate cunoscuta atat pentru minunatele trasee montane cat si pentru centrele de echitatie apreciate si vizitate de toti cei din jurul regiunii. Drumurile sunt redeschise, urmele dezastrului sunt indepartate iar oamenii incep din nou sa cumpere proprietati in valoare de milioane de dolari chiar daca exista, in continuare, riscul unor noi alunecari de teren. Totusi, zvonurile spun ca acestea nu vor mai fi atat de frecvente sau cu aceeasi intensitate. Poate e adevarul sau un plan de marketing sau…doar o speranta. Cu toate acestea, numarul de locuinte vandute in Montecito a scazut cu 37% in primele cinci luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preturile au urmat tendintele pietei si au continuat sa scada.

„In general, este o piata benefica pentru vanzarea imobiliarelor. In prezent, Montecito este o atractie pentru multi cumparatori de locuinte.”, a spus Greg.

Se pare ca cele mai vandute imobiliare sunt cele situate pe varfurile crestelor. In martie, o proprietate de aproape 9 hectare si jumatate a fost cumparata de Ed Snider, proprietarul echipei de hochei, Philadelphia Flyers, cu 35 de milioane de dolari. Proprietatea, o casa cu opt dormitoare , teren de tenis si casa de oaspeti cu inca doua dormitoare, a fost, initial, scoasa la vanzare cu pretul de 52 milioane de dolari, in 2016.

“Uneori oamenii vad un astfel de dezastru ca pe o oportunitate de a cumpara imobiliare, la preturi mult mai mici.”, a spus Mauricio Umansky, seful executiv al The Agency.

„Oricum, cei care cauta oferte similare precum cea de care a avut parte  Ed Snider, ar trebui sa caute in alta parte. Majoritatea locuintelor de aici sunt detinute de proprietari care nu se grabesc sa vanda, motiv pentru care isi mentin preturile ridicate.”, a spus Frank Abatemarco, un agent local al Sotheby International, care locuieste in aceasta zona din anul 1989.

Agentia lui a scos la vanzare o vila construita in stil balinez, cu trei dormitoare, o casa de oaspeti cu inca doua dormitoare, construita pe un teren de peste opt hectare, pentru suma de 40 de milioane de dolari. A fost listata pentru luna iunie. „Toate locuintele decente, care costa mai putin de 3 milioane de dolari se vand extrem de repede!”, a exclamat Abatemarco.

Pe piata imobiliarelor din prezent cu aproximativ trei milioane de dolari poti achizitiona o locuinta de 2.700 mp, cu cinci dormitoare, construita in 1946. O proprietate similara este listata la pretul de 2,29 milioane de dolari de catre brokerii din Santa Barbara.

Agentii de vanzari spun ca inca exista diferente intre preturile dinaintea dezastrului si cele din prezent. Incendiul urias -cel mai mare din istoria moderna a Cliforniei- care a maturat dealurile cu cateva zile inainte de devastatoarele alunecari de teren influenteaza acum orice discutie despre orice proprietate.

„Cred ca oamenii apreciaza mai mult geologii acum. Vor sa stie mai multe despre cum si unde este construita locuinta”, spune Adrienne Schuele, un agent local de la Compass Real Estate.

Din moment ce cumparatorii se feresc, oarecum, de Montecito, alte comunitati de pe langa Santa Barbara au inregistrat o crestere a vanzarilor de imobiliare in ultimele luni. „Unii cumparatori au eliminat Montecito de pe lista, venind sa achizitioneze locuinte in Hope Ranch”, a spus Schele, specialista in vanzari din acea zona, a carei companie a listat recent o casa construita in stil italian, cu sase dormitoare, pe o suprafata de 2,8 hectare, cu suma de 7,5 milioane de dolari.

Pe dealurile inalte de pe Mission Canyon, la nord de Santa Barbara, Sotheby’s International Realty vinde o locuinta cu cinci dormitoare si priveliste catre ocean cu 7,9 milioane de dolari.

Christopher Thornberg, fondatorul companiei Beacon Economics din Los Angeles, este optimist totusi in privinta pietei de imobiliare din aceasta zona: ”Este foarte putin probabil ca alunecarile de teren sa descurajeze oamenii in a-si cumpara locuinte in Montecito. Incendiile, alunecarile de teren si cutremurele sunt evenimente obisnuite pentru cei ce traiesc aici.”

„Toata lumea este pregatita pentru astfel de intamplari si se asteapta ca oricand acestea sa se repte. Probabil ca aceste aspecte fac parte din viata tumultoasa si interesanta a celor foarte bogati, care aleg sa isi condimenteze viata cumparand locuinte si traind aici”, a mai completat Thornberg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here