Fostul avocat personal al lui Donald Trump, vorbeşte despre statutul și complexitatea crescândă a funcției de consilier general în marile companii

0
1050

Felix Ehrat, avocat de top al producătorului elveţian de medicamente Novartis, începând din anul 2011, este considerat a fi, un consilier general excepțional. El a fost prezentat în publicaţia Financial Times Innovative Lawyer, împreună cu echipa sa juridică. Plecarea lui din echipa preşedintelui Trump demonstrează care sunt provocările cu care se poate confrunta un astfel de consilier. Felix Ehrat a semnat decizia prin care au fost numiti consultanţii Michael Cohen şi Joe Jimenez. Ulterior primul a devenit director executiv. Aceste numiri s-au întâmplat în luna februarie, 2017, la scurt timp după ce Donald Trump a fost ales preşedinte, într-un moment în care multe companii mari își revizuiau echipele de consultanţi politici și strategiile de lobby.

Nimeni nu știa că societatea lui Michael Cohen, Essential Consultants, o plătise pe Stormy Daniels, o actriță de film pentru adulți, care a declarat că a primit banii pentru a păstra tăcerea în legătură cu presupusa relaţie pe care ar fi avut-o cu preşedintele Trump. Dezvăluirile apărute în legătură cu pretențiile sale şi multe altele în care Michael Cohen a fost implicat, au provocat furori la începutul acestui an, determinând mai multe companii să-și ceară, public, scuze pentru că au apelat la serviciile acestuia.

După o singură întâlnire, Novartis a decis că Michael Cohen nu şi-a îndeplinit obligatia de a presta serviciile promise. Cu toate acestea, a trebuit să plătească contractul, pe un an, în valoare de 1,2 milioane de dolari. Rezilierea nu putea fi făcută fără motiv. Demisia lui Felix Ehrat poate fi interpretată ca o decizie de a trage o linie la finalul acestei chestiuni și de a-și asuma responsabilitatea politică pentru numirea lui Michael Cohen.

Companiile utilizează în mod regulat grupuri de lobby și consultanți politici, în Washington DC. Michael Cohen a lucrat și cu Squire Patton Boggs, o firmă de avocatură din SUA cunoscută pentru expertiza sa de lobby. Decizia companiilor de angajare a lui Michael Cohen a urmat procedurile normale, însă, după cum mulți descoperă acum, desfășurarea afacerilor în cadrul guvernului actual al SUA este foarte diferită de administrațiile anterioare.

O altă companie care apelează la servicii de lobby este Veon, specializată în domeniul comunicațiilor și tehnologie.

Cu operaţiuni în Rusia și SUA și cu un contract încheiat cu ZTE, marele furnizor chinez de telecomunicații, Veon s-a confruntat cu reglementări comerciale, contradictorii și imperative, în momentul în care SUA au emis ordine de respingere împotriva ZTE, în luna aprilie. Ordinul a fost dat pentru a sancţiona compania ZTE, pentru încălcarea sancțiunilor impuse de SUA împotriva Iranului și Coreei de Nord. În forma sa originală, ordinul era atât de vast încât Veon nu ar fi putut să se asocieze cu ZTE. Au fost decizii dificile pentru compania care operează pe 12 piețe mondiale. Dacă, spre exemplu, rețelele lui Veon ar fi căzut, să spunem, în Ucraina, remedierea avariei ar fi presupus implicarea companiei ZTE, conform intelegerii cu autoritațile ucrainene, dar în contradicție cu ordinul emis în SUA.

Ulterior, ordinul a fost restrâns, dar Senatul american a votat pentru aprobarea schimbării planificate, lăsând astfel situația neclară. „Astăzi, geopolitica face că în mediul juridic global să fie din ce în ce mai greu de navigat. Există un nivel extraordinar de imprevizibilitate”, spune Scott Dresser, consilier general al companiei Veon. „Recentul ordin aplicat împotriva ZTE, este un prim exemplu. Schimbarea constantă, uneori conflictuală, a cerințelor legale poate crea provocări operaționale grave, precum şi de natură juridică sau politică, la fel de grave. „

Sfaturile primite de la consilierii externi sunt mult mai puţin liniștitoare decât în ​​trecut. „Ne aflăm în faţa unui mod diferit de lucru, cu consilierii externi. Aceştia reprezintă mai degrabă un consiliu asociativ în timp ce avocaţii interni sunt chemaţi să analizeze cele mai dificile decizii”.

Efectul constă în schimbarea potențial dramatică a rolului consilierului general. După cum arată profilurile consilierilor generali, rolul acestora se poate extinde, pentru a include și alte funcții.

Protejarea reputației unei companii, în climatul actual, impune ca un consilier general să aibă abilităţi pentru relațiile publice, însă formaţia sa juridică, îl îndeamnă mai mult spre a răspunde „no comment”. Disciplinele de bază pe care un consilier general trebuie, acum, să le stăpânească sunt afacerile externe, comunicarea și strategia.

Ironia este că natura consilierului general determină multe companii să să întrebe dacă au într-adevăr nevoie de un avocat în acest rol. Modul în care sunt prezentate public lucrurile poate deveni mult mai important decât expertiza juridică. Microsoft UK, de exemplu, l-a numit pe Hugh Milward responsabil pentru Departamentul juridic, al afacerilor corporative și externe. Acesta nu este un avocat ci un profesionist în domeniul comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here