Fosta firmă a lui Vlad Moisescu a primit milioane de lei de la sectorul 1 pentru dezinfectant. În spate e un paradis fiscal

0
2077

În perioada stării de urgență, primarul sectorului 1 a atribuit multiple contracte de milioane de lei în spatele ușilor închise, prin Poliția Locală pe care o are în subordine. Unul dintre acestea a fost încheiat cu Ahasy Investment Company, firmă deținută în anii 90 de fostul deputat Vlad Moisescu pe care procurorii DNA l-au acuzat că ar fi constituit un grup infracțional organizat împreună cu un fost primar al sectorului 1. De atunci și până acum firma Ahasy Investment Company și acționarii ei au devenit tot mai prezenți în lumea offshore-urilor; firul poveștii ajunge tocmai până în Spania, la o rețea de spălare de bani pentru familia regală.

Pe 9 aprilie, în plină pandemie, Poliția Locală Sector 1 (PLS1) a încheiat un contract de aproape 2.5 milioane de lei pentru dezinfectant pentru mâini. Deoarece primul Decret prezidențial privind instituirea stării de urgență a scos limita de 30.000 de EURO pentru achiziții de materiale de combatere Covid-19, primarul Daniel Tudorache a fost liber să atribuie contracte atât de mari fără să organizeze licitație și chiar fără să le publice în platforma e-licitație. Astfel, milioane de EURO din bugetul sectorului 1 au fost cheltuite în timpul stării de urgență pe achiziții stabilite în spatele ușilor, fără niciun anunț sau negociere publică.

La finalul lunii mai, am arătat cum Poliția Locală Sector 1 a cumpărat 500.000 de măști la suprapreț de la o firmă deținută de un offshore cipriot cu legături cu oameni de afaceri din România. Am vorbit și despre contractele de catering și despre cele 75.000 de seturi de igienă. Astăzi continuăm seria investigației despre cum a profitat Sectorul 1 de ridicarea plafonului de 30.000 de EURO și a atribuit contracte la suprapreț unor firme controversate.

La început de aprilie, în vederea diminuării „efectelor negative produse de noul Coronavirus” și respectării „măsurilor de prevenire a răspândirii Coronavirusului SARS-CoV-2”, primarul Daniel Tudorache, prin Poliția Locală Sector 1, a achiziționat 12.000 litri de dezinfectant pentru mâini. În total firma câștigătoare a primit 2.427.600 RON; 170 RON fără TVA pe litru, adică 202 lei/litru cu TVA.

Am reușit să identificăm pe platforma SICAP achiziții de același tip de dezinfectant antibacterian Hygienex, așa cum scrie în contract. Spre deosebire de PLS1, pe 15 aprilie Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui a plătit 123.52 RON pe litrul de dezinfectant Hygienex. Totuși, e important de menționat că o cantitate ridicată de produs poate deveni un factor care influențează prețul cerut de furnizor.

Șeful Poliției Locale Sector 1 ne-a spus că „dezinfectantul de mâini a fost distribuit către personalul Poliției Locale Sector 1, către personalul din cadrul Primăriei Sectorului 1 și al unităților subordonate Consiliului Local Sector 1, DGASPC S1, Centrul Cultural al Sectorului 1, Administrația Piețelor, DGUPSPM S1, Ambulanța București, spitale și cabinete de medică de familie de pe raza sectorului 1.”

Cine? Partea I.

Firma care a primit cele 2.5 milioane de lei se numește Ahasy Investment Company și se ocupă, în principal, de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Pe lângă asta, societatea mai are zeci de coduri CAEN care îi permite să facă diverse activități, de la producție de saltele și somiere la creșterea porcinelor. Ahasy Investment Company a apărut la aproximativ trei ani după Revoluție, în 1993. Cele mai vechi informații pe care reporterii Buletin de București le-au putut afla despre această firmă sunt din 1998, deoarece abia atunci a apărut obligativitatea registrului comerțului computerizat. În 1998, societatea se numea Mona Trading CO și avea sediu în zona Piața Domenii. La momentul respectiv era deținută de două persoane: Vlad Octavian Moisescu și Simona Iolanda Ateia.

Vlad Octavian Moisescu, „ cel care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1”

Vlad Moisescu a fost deputat român și a fost ales în București pe listele partidului PNL, validat în 2004. El a fost vicepreședinte PNL și președinte al PNL Sector 1 însă, conform Adevărul, a fost exclus din partid în 2013 pe motiv că face politica altor formațiuni politice. Tot în 2004, după alegerile locale, Moisescu a luat inițiativa și a constituit un grup infracțional organizat, spun procurorii DNA într-un comunicat emis pe 18 iunie 2015. Din acest grup făceau parte, pe lângă Moisescu, Ioana Costescu, consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion, consilier local.

Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infracțional, solicita, încasa și gestiona comisioanele, iar Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora. Primarul sectorului 1 la momentul respectiv, Chiliman Andrei, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, avea grijă ca firmele care și-au plătit „comisioanele”, adică mita, să fie favorizate și să primească contractele publice pentru care au plătit. Dcnews.ro, citând Agerpres, afirmă că Vlad Moisescu era cel care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 și totodată cel care controla consilierii locali ai PNL.

30% din banii primiți de la societăți reveneau primarului Chiliman, 15% mergeau la Moisescu, 15% la Ioana Costescu; 15% la Brad Ion și 10% Partidului Național Liberal, filiala sector 1. Cei 15% care rămâneau erau folosiți pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite. Astfel, cei patru au primit mită de 300.000 lei, respectiv 38.481.488 lei, de la beneficiarele unor contracte de lucrări publice. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului 1 către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014.

Câteva luni mai târziu, în septembrie 2015, procurorii DNA scoteau la suprafață alte infracțiuni săvârșite de Moisescu, de data asta alături de omul de afaceri Ovidiu Semenescu și de Costin Berevoianu, consilierul personal al lui Sorin Oprescu. Conform profit.ro, Vlad Moisescu a fost scos complet de sub urmărire penală în dosarul Apa Nova din cauza lipsei de probe.

„Inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc.

Spre exemplu, în perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.”

Comunicat DNA

Simona Iolanda Ateia, cea care a prejudiciat statul cu 162 milioane de lei

Partenera lui Moisescu în firma de la care sectorul 1 a cumpărat dezinfectatul de mâini se numește Simona Iolanda Ateia. Ea a înființat în 2002 policlinica Med-As, urmând să deschidă mai multe clinici private Medas de-a lungul timpului. Conform Mediafax, în 2014, ea a fost pusă sub control judiciar pentru complicitate la evaziune fiscală. În 2008-2014, Simona Ateia alături de soțul ei, Abd Halal Ateia, a „conceput o schemă de fraudare a TVA prin utilizarea mai multor societăți comerciale, toate tranzacțiile fiind desfășurate între societăți comerciale controlate de aceștia”. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost de aproximativ 162 milioane de lei.

Puterea.ro scrie că Simona Ateia și soțul ei „ar fi cumpărat terenuri și după trei luni le-ar fi vândut fictiv, la prețuri de o sută de ori mai mari, pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă. […] Totodată, suspecţii ar fi înregistrat în documentele contabile operaţiuni comerciale fictive, pentru a diminua baza impozabilă şi a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societăţile comerciale din grupul de firme controlat şi pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor”.

Cine? Partea II.

În 2004, Mona Trading Co are parte de multe schimbări. Își schimbă numele în Almeria Imobinvest și își pierde un patron. După ce Vlad Octavian Moisescu a fost validat ca deputat în locul lui Andrei Ioan Chiliman, el se retrage din societate și lasă loc unor noi asociați: Moreno Galera Angel și Romero Romero Roasario. Ateia Simona rămână în continuare proprietarul principal. Un an mai târziu apare în conducerea Almeria Imobinvest o societate pe acțiuni din Barcelona – Albafarm SA. Romero Romero este administratorul Albafarm.

În 2006, firma înființată de deputatul Moisescu, denumită la momentul respectiv Almeria Imobinvest, devine acționară unei firme nou înființate în București și administrată de aceeași Simona Ateia – Area Inmobiliaria Spain Invest. Tot în conducerea acestei firme găsim un offshore din Londra, Islandmark UK Limited, reprezentat de faimosul avocatul spaniol Salvador Trinxet Llorca.

Avocatul specializat în taxe, acuzat de evaziune fiscală

Salvador Trinxet Llorca, cel care reprezintă offshore-ul cu care a colaborat fosta firmă a lui Moisescu, este avocat și autorul mai multor cărți despre legislație fiscală și business, specializat pe taxe în Uniunea Europeană. Toate aceste cunoștințe le-a pus în aplicare atunci când l-a ajutat pe Inaki Urdangarin, fost handbalist spaniol și soțul surorii actualului rege al Spaniei Felipe al VI-lea, să pună la punct o rețea de spălare a banilor, conform El Confidencial.

Alături de Jose Manuel Llorca Rodriguez, un criminal căutat de poliție pentru spălare de bani pentru traficanți de droguri și de arme, avocatul Trinxet a pus bazele unei „infrastructuri” financiare internaționale prin care l-a ajutat pe ducele de Palma, Inaki Urdangarin, să spele milioane de EURO capturate ilegal din bani publici. Totul s-a desfășurat prin intermediul Fundației Noos, fundație care, aparent, se ocupa de integrarea în societate a copiilor cu dizabilități, și prin mai multe offshore-uri înființate sau administrate de Salvador Trinxet Llorca. Laverdad.es îl menționează pe Trinxet Llorca ca fiind un personaj cheie în această operație.

IslandMark UK Limited, offshore-ul care a condus actuala Ahasy Investment Company (cea care a primit în plină pandemie aproape 2.5 milioane de lei pentru dezinfectant de la Poliția Locală Sector 1), apare pe o listă găsită de poliție în urma unor parcheziții la sediul Fundației Noos. Aproape 500 de companii fantomă apar în această listă; „investigatorii nu știu câte dintre aceste companii au fost folosite de cei doi foști parteneri [n.r. Urdangarin și partenerul său]”, scrie elconfidencial.com. Pe aceeași listă apare și Area Inmobiliaria Spain Invest.

Cine? Partea III.

În urmă cu 7 ani, în 2013, originala Mona Trading CO a devenit Ahasy Investment Company, așa cum scrie pe contractul semnat cu sectorul 1. Numele a fost inspirat de noua conducere, o societate canadiană numit Ahasy INC, administrată de Simona Iolanda Ateia și reprezentată de Mărculescu Cătălin Gabriel. Conform Registrului Comerțului din Canada, Ahasy INC este la rândul ei deținută de Quebec INC. Prin urmare, chiar dacă deputatul Vlad Moisescu s-a retras din firmă, partenera lui de la început încă este în control.

În momentul de față firma Ahasy Investment Company este deținută de societatea cu sediul în Montreal Ahasy INC, administrată la rândul ei de Simona Ateia. Reprezentatul Ahasy Investment Company este Ștefan Cătălin, un personaj cu strânse legături cu familia Ateia.

Cum comentează Poliția?

Am întrebat Poliția Locală a Sectorului 1 dacă are cunoștință de cauză asupra faptului că firma căreia i-a dat un contract de 2.5 milioane de lei a fost condusă de fostul deputat Vlad Octavian Moisescu. De asemenea, am vrut să vedem cum comentează faptul că au atribuit un contract atât de mare unei firme condusă de o persoană care a fost pusă sub control judiciar pentru complicitate la evaziune fiscală. Poliția a evitat să justifice oricare dintre aceste lucruri.

„Conform contractului cu nr. 54/09.04.2020, reprezentantul operatorului economic Ahasy Investment Company SRL este dl. Ștefan Cătălin. Totodată, vă comunicăm faptul că, solicitările dumneavoastră nu fac obiectul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.”

Poliția Locală Sector 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here