Lipsa forței de muncă devine o problemă ce poate fi mai gravă decât o criză economică

0
1426

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) solicită autorităților să ia măsuri urgente care să limiteze impactul negativ puternic al deficitului de forță de muncă în turism.

Principalele probleme semnalate de reprezentanţii celor patru asociaţii au fost:

1.Statutul incert al Organizaţiilor de Management al Destinaţiei şi promovarea precară a României ca destinaţie turistică,

2.Lipsa unei comunicări şi a parteneriatului public–privat în industrie,

3.Deficitul de forţă de muncă în turism cauzat de depopularea masivă a ţării

4.Legislaţia care nu permite în acest moment adoptarea unor soluţii viabile pentru limitarea efectelor acestuia.

În afară de problema numerică, industria se confruntă şi cu problema de calitate, respectiv educaţia şi calificarea celor care lucrează în industrie.

Acestia au semnalat o dată în plus că promovarea precară a României ca destinaţie turistică este una dintre frânele cu care se confruntă turismul în România. Ei propun guvernanţilor o deschidere mai mare către parteneriat, pentru a conlucra în scopul atragerii mai multor turişti în România şi a folosirii eficiente a fondurilor disponibile din taxele de turism.

”OMD-urile care ar pune în aplicare strategia de turism sunt de un interes major ptr. industria noastră. Nimeni din industrie nu are nicio obiecţie asupra OMD –numai aşa vom reuşi să dezvoltăm turismul şi la nivel local. Forţa de muncă devine însă o problemă ce poate fi mai gravă decât o criză economică”, a spus Nicolae Demetriade, presedinte ANAT.

În contextul depopulării masive a României, cu peste 4 milioane de români plecaţi deja la muncă în străinătate şi cu mii de români ce părăsesc ţara în fiecare zi, industria hospitalităţii se confruntă cu un deficit de forţă de muncă fără precedent.

Potrivit estimărilor reprezentanţilor asociaţiilor din turism, un disponibil de 50.000 persoane dornice de muncă ar fi absorbit imediat doar de turism, sector în care lucrează astăzi în România peste 450.000 persoane.

Dragoş Petrescu, preşedinte HORA, a declarat:

”Industria turismului, la fel ca a construcţiilor, este puternic afectată de lipsa forţei de muncă. Avem 10.000 oameni pe care îi putem atrage, şi 4 milioane care au plecat. Suntem în faţa unui paradox: avem clienţi, industria funcţionează, conceptele de restaurante funcţioneaza, însă nu avem cu cine să-i servim”.

”De 1 an de zile se simte agresiv deficitul de forţă de muncă. Ne-am dus la oficiali, dar nu există o cultură a relaţiei dintre noi şi autorităţi. Trebuia să fim invitaţi la o discuţie. Suntem afectaţi din multe perspective: scad serviciile, pentru că dacă nu ai pe cine sa angajezi, angajezi pe oricine, 10% dintre unităţile de pe litoral nu deschid anul acesta din lipsă de personal. Este imposibil să cer performanţa dacă ştiu că dacă angajatul pleacă, nu am cu cine să lucrez”, a declarat şi Mohammad Murad, preşedinte FPTR.

Una dintre soluţiile pe care reprezentanţii asociaţiilor din turism le propun guvernanţilor este susţinerea transferului din mediul rural în mediul urban prin posibilitatea de a deduce cheltuielile de cazare, transport şi masă, fără ca acestea să fie asociate veniturilor salariale. Această măsură ar încuraja jucătorii din turism să investească în relocarea forţei de muncă din medii rurale, cu posibilităţi reduse de angajare la nivel local, către centrele de afaceri din mediul urban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here