Fondurile Pilonului II de pensii aveau, la 30 iunie, deţineri de 163,1 milioane de lei în acţiunile Digi Communications, compania mamă a RCS&RDS, care a fost trimisă în judecată, de procurorii DNA, sub acuzaţia de dare de mită şi spălare de bani

0
1534

Cifra apare într-un raport Prime Transaction, cu privire la deţinerile fondurilor de pensii private obligatorii pe piaţa de capital.

Brokerul notează că participarea fondurilor la oferta Digi este cea mai importantă mişcare din portofoliile acestora, în primele şase luni ale anului: “Cinci dintre fondurile de pensii au cumpărat în total 4,2 milioane de acţiuni DIGI, valoarea acestora fiind de 163,2 milioane lei la 30 iunie 2017”.

De asemenea, în Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară “Situaţia pensiilor private la 30.06.2017”, se arată că, în luna mai 2017, compania Digi Communications SA a desfăşurat o ofertă publică iniţială pe Bursa de Valori Bucureşti, fondurile de pensii private cumpărând în cadrul ofertei acţiuni în valoare totală de 150,14 milioane lei, reprezentând 3,75% din totalul acţiunilor societăţii. Situaţia pe cele două piloane este următoarea: Pilon II: 3,57%, Pilon III (pensii facultative): 0,18%, potrivit reprezentanţilor ASF.

Conform legii, fondurile de pensii de pe Pilonul II trebuie să investească într-un mod care să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea lor.

Dar legea nu le interzice expres să investească într-o companie urmărită penal, deşi au pe mână banii contribuabililor. De altfel, oferta DIGI a fost aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar listarea a fost decisă de conducerea Bursei de Valori Bucureşti, fără ezitare.

Fondurile de pensii au achiziţionat acţiuni DIGI, deşi, chiar în timpul ofertei, DNA a anunţat ancheta penală asupra RCS&RDS şi a doi administratori, iar în ziua cotării la Bursă, l-a anunţat drept suspect şi pe Serghei Bulgac, CEO DIGI şi RCS&RDS, în dosarul drepturilor TV.

Potrivit raportului Prime Transaction, deţinerea fondurilor de pensii în DIGI scăzuse la 158,58 milioane de lei, la 29 septembrie 2017, iar luând în calcul media tranzacţiilor din ultimele 60 de zile, numărul de zile în care ar putea fi vândută participaţia era de 210,62.
În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.

Discuţiile pe marginea Pilonului II de pensii private sunt legate de modul în care sunt administraţi banii şi urmează să fie prezentate public rezultatele analizei realizate de Ministerul de Finanţe, Casa Naţională de Pensii şi ASF, în condiţiile în care au fost descoperite “nişte mici probleme”, “nişte comisioane luate mai mult decât trebuia”, a precizat premierul Mihai Tudose, la începutul lunii septembrie.

Recent, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani şi respectiv dare de mită şi complicitate la spălare de bani. Potrivit DNA, Dumitru Dragomir a pretins 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei “în scopul atât de a îndeplini, cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora”.

Digi Communications a transmis că DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a RCS&RDS sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, a Integrasoft SRL (una dintre filialele RCS&RDS din România) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani, a domnului Mihai Dinei (membru în Consiliul de administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani, respectiv a domnului Serghei Bulgac (Director General al Societăţii şi Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

În raportul citat, Prime Transaction a luat în calcul deţinerile raportate de Fondul de Pensii Administrat Privat (FPAP) Aripi, administrat de Generali, FPAP AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac, FPAP BCR, administrat de BCR Pensii, FPAP BRD, administrat de BRD Pensii, FPAP Metropolitan Life (fost Alico), administrat de Metropolitan Life, FPAP NN (fost ING), administrat de NN Pensii şi FPAP Vital (fost BT Aegon), administrat de Aegon Pensii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here