Fondurile de pensii private ar putea primi contribuţii în valoare de aproape 2 miliarde de euro în 2019

0
1083
pensii-private

Andreea Pipernea, vicepreşedinte Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a declarat la un eveniment de profil că fondurile de pensii private ar putea primi contribuţii în valoare de aproape 2 miliarde de euro în 2019 în cazul în care se păstrează actualul nivel al contribuţiilor.

„Estimăm pentru finalul acestui an să existe aproximativ 11 miliarde de euro active acumulate. În cursul anului următor, apropo de tendinţe şi ce sume ne aşteptăm să intre în sistem, în condiţiile menţinerii actualului procent de contribuţie, ar trebui să ajungem undeva la aproape 2 miliarde de euro contribuţii. Deci ne vom apropia de 13 miliarde de euro ca active în sistem. Din aceste active, din cele existente şi din sumele intrate, undeva la 20% fondurile de pensii le investesc în acţiuni”, a spus Andreea Pipernea.

Acesta a mai precizat că pe Pilonul II de pensii există 7,18 milioane de participanţi şi 9,99 miliarde de euro euro active nete, iar pe Pilonul III circa 465.000 participanţi şi 425 milioane de euro active nete.

Andreea Pipernea a afirmat, la Mîrşanu Dealmakers Forum, că fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor în economia locală în condiţiile în care peste 90% din active sunt investite în economia românească. Acestea deţin 18% din titlurile de stat ale României, circa 7% din datoria publică a ţării. De asemenea, fondurile de pensii au deţineri de 1,7 miliarde de euro la BVB, asigurând 15% din lichiditate.

Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui APAPR, capitalul fondurilor de pensii ar putea fi mai bine ‘pus la lucru’ în economia României prin largirea universului investiţional către proiecte de infrastructură (inclusivPPP), private equity sau real estate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here