Fondurile de pensii nu au voie să facă hedging decât cu băncile aflate în categoria investment grade, dar au voie sa facă depuneri la băncile din România cu capital social de minimum 100 de milioane de lei

0
1223

La ora actuală, doar trei banci sunt incluse în această categorie: Citibank, ING Bank şi Unicredit.

În plus, Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF responsabil cu sectorul de pensii private, confirmă că operaţiunile de hedging reprezintă foarte puţin pentru activitatea fondurilor de pensii, iar pentru operaţiunile de schimb valutar pot fi accesate serviciile oricărei bănci, inclusiv ale Băncii Transilvania, de exemplu”.

Investment grade este un rating de performanţă acordat emitenţilor de valori mobiliare de către agenţiile de evaluare specializate. Problema este că orice bancă primeşte acest rating dacă ţara în care activează are cel puţin o treaptă peste nivelul investment grade acordat de agenţiile de rating. Acest lucru face ca foarte puţine bănci din România să îndeplinească aceste criterii. În plus, acţionariatul străin al unei bănci comerciale este un atu pentru obţinerea investment grade. Din start, CEC Bank şi Banca Transilvania (numărul doi pe piaţa locală) sunt excluse de la astfel de operaţiuni.

Mai exact, fondurile de pensii vor avea posibilitatea să se asigure împotriva fluctuaţiilor de curs valutar doar la Citibank, ING Bank şi Unicredit, singurele bănci prezente în România care au şi investment grade de la agenţiile internaţionale Fitch sau Moodys. Deci bănci precum BCR sau Banca Transilvania sau alte bănci care nu au în acţionariat mari bănci din străinătate al cărui rating să fie superior celui de ţară al României nu vor avea voie să presteze operaţiuni de hedging pntru fondurile private de pensii.

În total este vorba de un fond de circa 7 miliarde de euro, dar protecţia fondurilor ar trebui să se îndrepte către o sumă mult mai mică, cea în care au plasamente în valută. Potrivit statisticilor ASF, la 30 martie 2017, investiţiile fondurilor în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale erau de 355 de milioane de lei, dar nu ştim cât din investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii private (în total de 6,9 miliarde de lei) sunt pe bursele din străinătate şi au nevoie de contracte de hedging. Ceea ce este sigur însă este faptul că în ultimul buletin ASF la investiţii în instrumente de acoperire a riscului (hedging) totalul este de minus 7,819.112 milioane de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here