Fondul Suveran de Investiţii a hotărât: Primul proiect finanţat va fi relansarea Cupru Min

0
1116

Cupru Min este una din cele 27 de companii care îşi vor aduce aportul la crearea FSDI. Cupru Min, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Pe piaţa internă, este cel mai mare producător de concentrat de cupru, deţinând aproximativ 60% din rezerva de cupru a României. În anul 2013, Cupru Min a ratat privatizarea. În luna iulie a acestui an, Mihai Fifor promitea că această companie se va menţine în continuare în proprietatea statului şi că vor avea loc investiţii mari în retehnologizare.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018, iar unul din proiectele majore de care se va ocupa va fi reabilitarea fabricii Cupru Min de la Zlatna, a anunţat ministrul Economiei Mihai Fifor, confirmând astfel intenţiile menţionate anterior, de redeschidere a industriei metalurgice din Apuseni.

„Încercăm să creăm poate prima fabrică construită după 1989 în România şi aceasta va fi finanţată cu bani din Fondul Suveran”, a declarat Fifor, joi, la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea. Acesta a spus că, la Cupru Min, Guvernul încearcă să creeze şi să găsească o piaţă bună pentru ca această companie să îşi îmbunătăţească activitatea.

 „Ce este mai important pentru noi, ca Guvern, este că intenţionăm să creăm noi facilităţi, să aducem noi investitori. Vorbim despre reindustrializarea României. Poate fi un proiect ambiţios pentru următorii câţiva ani, dar cred că este singurul mod în care putem majora creşterea economică în România”, a mai spus el.

Ministrul Economiei a precizat că înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii va da substanţă viziunii Guvernului, iar începând cu 1 ianuarie 2018 el va fi funcţional, fiind „cel mai important lucru pe care Guvernul trebuie să îl îndeplinească”. „Mulţi dintre voi poate vreţi să ştiţi cum va funcţiona acest Fond. Intenţionăm să avem cât de multe beneficii putem din companiile profitabile pe care le deţine statul. Încercăm să investim aceşti bani în cele mai mari proiecte de infrastructură. Intenţionăm să folosim banii şi pentru investiţii în proiecte greenfield, dar şi brownfield. Vom folosi aceşti bani pentru spitale”, a adăugat Fifor.

În planurile Ministerului Economiei erau şi redeschiderea uzinei metalurgice de la Zlatna, închisă în 2004 ca urmare a problemelor de rentabilitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here