Fondul Proprietatea cere Guvernului să retragă proiectul privind plafonarea preţului la gaze: Ar încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare şi obligaţiile asumate de România ca stat membru UE

0
902
fondul-proprietatea

Fondul Proprietatea cere Guvernului să retragă proiectul de hotărâre privind plafonarea preţului gazelor din producţia internă, motivând că măsura încalcă legislaţia locală şi europeană, punând în pericol investiţiile şi independenţa energetică a României, a transmis instituţia.

„Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor naturale din producţia internă la aproximativ 70% din preţul curent de pe piaţă, aşa cum reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice”, arată înt-un comunicat de presă.

Fondul Proprietatea precizează că prin adoptare, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale. Această măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei şi a atractivităţii pieţei pentru investitori, descurajând investiţiile directe străine în ţară.

„Independenţa energetică a României va fi pusă în pericol, iar ţara s-ar putea afla în situaţia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preţuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control”, arată comunicatul.

„Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu şi posibil şi a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuţiilor industriei de gaze la bugetul de stat”, adaugă Fondul.

„În calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinşi şi îngrijoraţi că Guvernul ar putea şterge cu buretele ani întregi în care şi-a construit credibilitatea în faţa comunităţii internaţionale, printr-o singură decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România şi investitorii instituţionali internaţionali au investit cu bună credinţă în piaţa de capital din România, în companii precum Romgaz şi OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiţii distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunţarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuşeşte să şteargă peste 600 de milioane de lei din valoarea propriilor investiţii în Romgaz şi OMV Petrom, precum şi peste 1,45 miliarde de lei din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Johan Meyer a mai adăugat că „plafonarea în mod arbitrar a preţului gazelor ar arunca România în trecut, întrucât proiectul Ministerului Finanţelor pune o piedică întregului proces de liberalizare, care s-a realizat în decursul câtorva ani şi ameninţă orice investiţie viitoare în Marea Neagră, esenţială pentru independenţa energetică a României. Mai mult, această măsură încalcă principiile pieţei libere ale UE şi va pune România într-o lumină foarte nefavorabilă chiar înainte de asumarea Preşedinţiei Consiliului UE. O astfel de gândire pe termen scurt, care ignoră implicaţiile pe termen lung asupra economiei României, nu va proteja consumatorii, ci îi va expune, de fapt, unor preţuri chiar mai ridicate în viitor”.

Fondul Proprietatea a mai adăugat că solicită „Guvernului să retragă proiectul de hotărâre şi să protejeze principiile pieţei libere pe care se bazează economia României, cât şi angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru asigurarea dezvoltării sustenabile şi pe termen lung a ţării”.

„Fondul Proprietatea consideră că o piaţă de capital funcţională are nevoie ca Guvernul să se angajeze că va fi atent la impactul potenţial al deciziilor sale asupra viitorului companiilor şi al comunităţii de investiţii. De asemenea, Fondul va lua orice măsuri adecvate pentru a proteja drepturile acţionarilor Fondul Proprietatea”, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here