Fondul Monetar Internațional anunță creșteri solide în Eurooa emergentă atât în 2016 cât și în 2017

0
2046
Fondul Monetar Internațional

Ritmul de creștere al economiei rămâne solid în majoritatea statelor din Europa Centrală, de Est și Sud-Est (CESEE), șomajul a scăzut la nivelul de dinaintea crizei, salariile reale înregistrează expansiuni solide, creditarea crește din nou, iar presiunile inflaționiste sunt încă scăzute, se arată în Raportul economic de toamnă pentru CESEE, publicat miercuri de Fondul Monetar Internațional.

Totuși, din cauza creșterii atenuate a productivității și a evoluțiilor demografice nefavorabile, aceste state ar putea să nu reușească să mențină un ritm solid de creștere fără o amplificare a dezechilibrelor externe. În statele din Europa Centrală, de Est și Sud-Est, PIB-ul ar urma să înregistreze un avans de 1,3% în 2016 și de 2,1% în 2017, datele reflectând în principal îmbunătățirea perspectivei în CIS (Comunitatea Statelor Independente), estimează FMI.

Politici fiscale expansioniste

Instituția se așteaptă ca multe state din regiune să adopte politici fiscale neutre sau expansioniste, în timp ce deficitele fiscale structurale vor rămâne ridicate. În perioada 2016-2017, deficitele fiscale structurale ar urma să se deterioreze față de 2015 (de exemplu în Cehia, Ungaria, Polonia, România, Turcia). Deteriorarea în aceste economii reflectă o combinație între derapajele fiscale și reducerile de taxe. De exemplu, în România, un pachet de reduceri de taxe și majorarea cheltuielilor, inclusiv o majorare ad-hoc a salariilor, este așteptată să inverseze tendința de consolidare înregistrată în ultimii ani. Deficitele fiscale structurale ar urma să rămână ridicate (2-3% din PIB) în multe state din CESEE. FMI recomandă statelor din regiune să adopte măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante (NPL), în scopul redresării creditării și a creșterii investițiilor. Unele state, printre care Kosovo, Ungaria, România, și Slovenia, au obținut progrese importante în reducerea împrumuturilor neperformante iar altele, cum ar fi Albania și Serbia, au adopta planuri cuprinzătoare care încep să-și arate roadele.

S-a redus economia din umbră

Economia din umbră s-a redus în toate statele CESEE din 2005. În special în Letonia, Lituania și România s-a înregistrat cel mai semnificativ declin al economiei din umbră, variind de la patru la șase puncte procentuale din PIB în perioada 2005-2015. Îmbunătățirea eficienței administrației fiscale și reducerea poverilor normative asupra firmelor din CESEE ar putea ajuta și mai mult la reducerea mărimii economiei din umbră, se arată în raportul FMI.

Estimări pozitive în privința României

În cazul economiei României, cifrele incluse în ultimul raport regional al FMI sunt similare cu cele din World Economic Outlook publicat în luna octombrie. FMI mizează în 2016 și 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 5%, respectiv 3,8%, cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa. În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, estimările FMI arată că Bulgaria și România vor fi pe primele locuri în UE în ceea ce privește inflația medie anuală negativă, cu 1,6% și, respectiv, 1,5%. Pentru 2017 însă FMI estimează că prețurile de consum în România vor reveni în teritoriu pozitiv, înregistrând o creștere de 1,7%. De asemenea, prognoza FMI indică în cazul României un deficit de cont curent de minus 2% în 2016, și de minus 2,8% în 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here