Fondul de Investiţii locale primeşte 10 miliarde de lei, în primul an de funcţionare

0
958

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, înfiinţat la finalul anului trecut de Guvern, prin care se urmăreşte realizarea de investiţii locale, va primi în primul an de funcţionare un plafon total de 10 miliarde de lei, din cele 10 miliarde de euro planificate pentru următorii 20 de ani.

În anul 2019, plafoanele de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, sunt fiecare în sumă de 5.000 milioane lei, potrivit proiectului de buget publicat de Ministerul Finanţelor.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost instituit prin ordonanţa 114 şi el va fi gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), el urmând să aibă un buget total de 10 miliarde de euro în cei 20 de ani de funcţionare. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost înfiinţat pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale primăriilor în domenii prioritare principale şi secundare, cum sunt: sănătate, educaţie, apă – canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, sport şi locuinţe.

Fondul se utilizează şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale universităţilor. Finanţarea acestor proiecte se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond. Sursa de finanţare a fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei statului în limita sumei de 10 miliarde euro echivalent lei calculat la cursul de schimb al BNR la data intrării în vigoare a legii, pe un interval de 20 de ani.

Investiţii eligibile a fi finanţate din Fond sunt investiţiile noi şi extinderea/finalizarea investiţiilor existente, constând în construcţii, modernizări şi dotări. Unităţile/subdiviziunile administrative-teritoriale şi universităţile beneficiare de granturi din Fond au obligaţia de a restitui anual pe o perioadă fixă de 20 de ani o sumă reprezentând contribuţia proprie la proiect.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here