Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare îşi va diversifica investiţiile pe titluri denominate în valută

0
1213

Petre Tulin, preşedintele Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB), a declarat că din 2018 vrea ca investiţiile fondului să fie diversificate şi în titluri de stat în valută, în speţă în euro. Cele mai importante cerinţe privind investiţiile FGDB se referă la siguranţa şi lichiditatea investiţiilor, fondul neavând voie să facă plasamente financiare decât la instituţii cu ratingul AAA. Este unul dintre motivele pentru care FGDB nu poate cumpăra obligaţiuni municipale. Interesant este că, prin lege, este interzis ca fondul să plaseze bani la BNR.

Potrivit legii, Fondul de garantare nu are dreptul să plaseze banii destinaţi arantării decât în depozite bancare sau instrumente cu venit fix, în titluriule de stat, sau titlurile emise de alte instituţii care au ratingul AAA, cum ar fi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiţii. În prezent, aşa cum arată preşedintele Fondului, toate plasamentele financiare sunt în moneda naţională. Dat fiind însă că statul a început să iasă şi pe pieţele externe prin emisiuni de bonduri în euro sau dolari, Petre Tulin spune că din 2018 va încerca o diversificare a portofoliului de investiţii şi pe valută. Cu atât mai mult cu cât este de aşteptat ca era banilor ieftini să se încheie şi dobânzile la valutele convertibile să redevină pozitive. Menţionăm că, la ultima emisiune de eurobonduri a statului român, adjudecată în proporţie de 18% (cel mai mare procent raportat la provenienţa investitorilor) de entităţi fizice şi juridice din România, FGDB nu a participat.

La ora actuală resursele Fondului de Garantare sunt plasate în maximum 15 bănci româneşti, procentul maxim de depunere într-o singură instituţie de credit fiind de până la 10% din totalul resurselor FGDB și 70% din plasamentele FGDB merg în titluri de stat, dar până acum au fost exclusiv în lei, cu atât mai mult cu cât în caz de faliment al unei bănci, despăgubirile pentru deponenţi sunt preponderent în lei. Restul merge in obligațiuni emise de instituții financiare internaționale cu rating AAA.

“Din 2018 vrem să diversificăm, să facem şi pe valută nu doar pe lei. Bineînţeles în acele instrumente care asigură siguranţă şi lichiditate maximă, în nici un caz în instrumente derivate”, a declarat Petre Tulin, preşedinte FGDB. Acesta a precizat şi că, prin lege, Fondul nu are voie să facă plasamente la BNR sau în rezerva acesteia.

Preşedintele a precizat că schema de garantare a depozitelor asigurată de statul român prin FGDB este pe primul loc în Europa şi acoperă 3,4% din depozitele existente în sistemul bancar românesc şi care sunt supuse legii garantării depozitelor, faţă de 0,8% cât este necesarul impus de Uniunea Europeană. Deponenţii care deţin depozite până în 100.000 de euro sunt garantaţi, atât persoane fizice cât şi juridice. Garanţia este per bancă. Dacă ai șapte depozite a câte 100.000 de euro maximum, FGDB le arantează pe toate. Legea românească a fost actualizată în 2015, cu scopul de a extinde protecţia deponenţilor. Astfel, timpul de rambursare a banilor către deponenţi, în caz de faliment bancar, a fost scurtat de la 20 la şapte zile lucrătoare, iar în sfera de garantare au intrat şi companiile mari.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here