Fondul de Garantare a IMM-urilor: anul acesta au fost acordate 2.900 de promisiuni de garantare, iar alte peste 1.000 de cereri de garantare se află în proces de analiză

0
1376
imm-uri

Practic, într-o lună şi jumătate de la aprobarea noului plafon de două miliarde de lei, băncile participante au acordat deja 4.000 de credite.

„În cadrul Programului Prima Casă 2018, până la această dată au fost acordate un număr de circa 2.900 de garanţii şi promisiuni de garantare, iar un număr de aproximativ 1.000 de solicitări de garanţii sau promisiuni de garantare se află în diverse stadii ale procesului de analiză”, spun reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Programul Prima Casă 2018 este derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2020, în contextul dezvoltării pieței creditului ipotecar și a creșterii accesului populației la produsele standard ale băncilor.

Programul „Prima Casă” a fost demarat pe 15 februarie şi deja a fost epuizat 5% din plafonul pe 2018, a declarat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Alexandru Petrescu. „De pe 15 februarie, primim cam 60-70 de dosare Prima Casă pe zi'”, a spus Alexandru Petrescu.

Timpul de prelucrare a unui dosar a scăzut în medie la cinci zile, de la 21 de zile anul trecut. „Încă din semestrul al doilea al anului 2017 am demarat o serie de acţiuni destinate îmbunătăţirii procesului de acordare a garanţiilor şi promisiunilor de garantare: au fost implementate măsuri de optimizare a fluxului de analizare a dosarelor, precum şi proiecte de digitalizare a unor etape, proiecte ce sunt încă în derulare. Continuăm şi în acest an implementarea proiectelor de digitalizare şi simplificare a proceselor, ne dorim să creştem calitatea relaţiei cu beneficiarii garanţiilor oferite de noi, fie că vorbim de persoane fizice, fie de persoane juridice sau beneficiari publici”, spun reprezentanţii FNGCIMM.

Alexandru Petrescu a menţionat recent la un simpozion că există o strategie ca Programul „Prima Casă” să continue până în 2021. Pentru anul acesta sunt alocate garanţii de două miliarde de lei. Programul va continua cu două miliarde de lei în 2019, două miliarde de lei în 2020 şi 1,5 miliarde de lei în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here