Florin Jianu : Şapte din zece IMM-uri, de la noi din ţară, se autofinanţează, două merg la bănci, pentru a obţine finanţare, şi unul apelează la fonduri europene

0
883

Potrivit, preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu , ţara noastră nu învaţă din lecţiile trecutului, în privinţa atragerii şi cheltuirii banilor care provin din fonduri europene.

Printre altele, Florin Jianu a făcut referire şi la alte instrumente, precizând: „Referitor la Schema de Garanţii pentru Tineri, am creat nişte bune practici, România fiind prima ţară europeană care a elaborat o astfel de schemă, ce a creat nişte proiecte pilot care nu au fost duse mai departe, pentru că statul are senzaţia că trebuie să preia toate lucrurile şi să le ducă mai departe, dar, în opinia mea, România se va dezvolta doar prin parteneriate public-private, pentru că în sfera statului este o parte de competenţe, dar în sfera privatului este o alta, care nu poate fi nici egalată, nici contrabalansată de către stat. Statului îi lipsesc atât abilitatea, cât şi interesul, pentru că funcţionarii sunt plătiţi în mod egal, indiferent de performanţe, ceea ce, în opinia noastră, este o greşeală teribilă deoarece multora dintre ei nu le este dezvoltată dorinţa de a face mai mult”.

În opinia domnului Jianu, avem nevoie de o altă abordare privind fondurile europene şi trebuie să plecăm chiar de la programul de guvernare, pentru că astăzi foarte multe lucruri de acolo sunt rezolvate prin fonduri europene.

Domnul Jianu a mai precizat că România foloseşte un sistem deja depăşit şi greu de implementat, aşadar ineficient, pentru a atrage fonduri europene, şi pentru a le cheltui, în locul celui anterior, cât de cât funcţional, care ar fi trebuit îmbunătăţit şi adus în actualitate, făcând referire şi la funcţionarii din Ministerul Fondurilor Europene care sunt plătiţi în mod egal, fapt ce nu le dezvoltă competitivitatea.

„Avem oameni foarte buni acolo ale căror competenţe nu sunt folosite de această ţară”, a adăugat domnia sa.

Potrivit domnului Jianu, în ţara noastră, din anul 2014, de la demararea programelor de tip România Start-Up au fost create câteva mii de firme, pentru care, însă, sunt necesare şi instrumente care să îi ajute pe antreprenori mai departe, pentru că nevoile lor se schimbă.   Legea Prevenţiei este foarte importantă, a mai spus domnia sa, subliniind că aceasta se află, încă din luna aprilie în Parlament, în timp ce alte legi şi modificări de legi, precum cele care privesc modificarea Codului Fiscal sunt făcute şi schimbate pe bandă şi urgentate spre implementare.

Domnul Jianu a subliniat şi nevoia de realocare de fonduri pentru axele 2.1 şi 2.2 pentru întreprinderi mici şi mijlocii, susţinând că acolo s-a observat, de fapt, nevoia de finanţare. Când ai 700-800% cerere pe o linie, înseamnă că acolo este nevoie, a conchis Florin Jianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here