Florin Jianu: Măsura de a impozita microîntreprinderile cu 1% din cifra de afaceri este una neutră, pentru că nu știm câte firme vor fi afectate pozitiv și câte negativ

0
1163

“Există sectoare care ne-au fost semnalate și pentru care această măsură este pozitivă. În egală măsură, există sectoare — precum turismul, transporturile sau comerțul — în care marja de profit și marja adăugată este extrem de mică și care vor fi afectate. Coroborat cu ceea ce înseamnă și dorința de a mări salariul minim, cu siguranță aceste măsuri nu sunt sustenabile pentru mediul de afaceri românesc. Dacă vorbim de ceea ce înseamnă turismul, majoritatea agențiilor de turism au un comision foarte mic, care se situează între 5% și 7%. O impozitare de 1% va fi defavorabilă. În egală măsură, există sectoare care sunt afectate pozitiv, precum construcțiile sau audit. Eu aș cataloga această măsură în acest moment ca fiind neutră, pentru că nu știm în acest moment câte firme vor fi afectate pozitiv și câte firme vor fi afectate negativ”, a spus Florin Jianu, într-o conferință de presă.

Acesta a adăugat că următorul studiu pe care CNIPMMR îl va realiza va fi pe două elemente: aplicarea impozitării de 1% pentru microîntreprinderile care au cifră de afaceri de până la un milion de euro și creșterea salariului minim.

“Pentru că, așa cum am spus, nu trebuie să transmitem așa cum face guvernul sau ne lasă impresia că sunt reflecții proprii, că sunt abordări pe care cineva iese ușor neprofesionist, după care revine asupra lor. Au spus la început că mutăm toate contribuțiile, și-au dat seama că legea nu le permite și au revenit, au numit-o taxă de solidaritate și așa mai departe. Toate aceste lucruri noi nu vrem să le comunicăm. Așa cum ați văzut, aplicăm un test IMM pe sute sau mii de întreprinderi, răspund acestui text IMM-urile”, a afirmat Jianu.

În altă ordine de idei, șeful CNIPMMR a susținut că, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, nu se va ajunge la scăderi de salarii pe net, pentru că firmele se confruntă cu o lipsă de personal.

“În ceea ce privește transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, nu există nicio țară din lume în care contribuțiile să fie numai la angajat. De altfel, acele bâlbe publice pe care le-ați văzut din partea Ministerului de Finanțe cum că e o directivă la nivel european pe care nu știau exact cum să o definească și la ce face referire…noi am identificat acea directivă care interzice în mod clar ca fondurile pentru acel fond de creanțe salariale să fie transferate către angajat”, a subliniat Jianu.

Jianu a făcut referire și la , arătând că Bulgaria a încercat în urmă cu câțiva ani să introducă o astfel de măsură, însă a renunțat la aplicarea ei pentru că a fost nesustenabilă și a dus la blocajul economiei, iar în Marea Britanie se discută aplicarea acesteia dar numai pentru tranzacțiile online. În Italia, măsura se aplică numai la contractele referitoare la stat, iar în Polonia s-a discutat aplicarea ei, însă a fost amânată pe termen nedefinit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here