Fitch Ratings: Suntem sceptici asupra faptului că ținta de deficit de 2,6% va fi atinsă

0
963

Agenția Fitch  Ratings arată că proiectul de buget al României pentru 2019 vizează o reducere a deficitului bugetar, însă se bazează pe ipoteze optimiste și nu clarifică incertitudinile cu privire la noua taxă bancară.

Bugetul publicat de Ministerul Finanțelor Publice la 31 ianuarie vizează o reducere a deficitului bugetar (pe bază ESA) la 2,6% din PIB, de la 3,0% în 2018. Aceasta ar însemna o înăsprire fiscală moderată și un pas spre consolidarea finanțelor publice și reducerea dezechilibrelor economice. E de așteptat ca Parlamentul să voteze proiectul legii Bugetului în următoarele zile.

Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB, dar următoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru în lumina bugetului pe 2019 și a informațiilor suplimentare despre impozitul bancar introdus prin ordonanța de urgență în decembrie. Cu toate acestea, suntem sceptici asupra faptului că obiectivul de 2,6% va fi atins.

Comisia nu a răspuns încă public la proiectul de buget. Deficitul bugetar de 2018 (baza ESA) a fost de 3,0% din PIB, în conformitate cu ținta guvernului și cu prognoza Fitch. Cu toate acestea, a fost îndeplinită cu ajutorul unor măsuri unice, care vor fi dificil de reluat în 2019.

În mod curios, proiectul de buget 2019 pare să omită veniturile aduse de noua taxă bancară. Prin urmare, nu este clar dacă taxa bancară (care este deja în vigoare) va fi modificată, adăugată într-un viitor nou proiect de buget sau va rămâne în afara bugetului oficial.

Noile impozite riscă să dăuneze credibilității politicilor publice și să compenseze beneficiile potențiale. Acestea includ lipsa de consultare asupra impozitului bancar (inclusiv cu Banca Națională a României), lipsa unei evaluări a impactului Ordonanței, precum și lipsa de claritate cu privire la modul în care ea va opera, nemaivorbind de etichetarea populistă a acestuia drept “impozit pe lăcomie”.

Toate acestea ar putea avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, a investițiilor și a creșterii economice, ceea ce ar putea conduce la o scădere parțială a veniturilor fiscale.

Toate detaliile pe:

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22954630-fitch-ratings-romania-2019-nu-reuseste-elimine-incertitudinea-fiscala-suntem-sceptici-asupra-faptului-tinta-deficit-2-6-atinsa.htm

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here