Firmele sub 21 de angajati trebuie sa ii cheme pe toti la negocierea contractului colectiv de munca daca acestia nu isi aleg un reprezentant

0
1583

Bucuresti, 29 Noiembrie 2017 – Firmele sub 21 de angajati vor fi nevoite sa ii cheme pe toti la negocierea Contractului Colectiv de Munca (CCM), devenita obligatorie prin OUG 82/2017 daca salariatii nu reusesc sa ajunga la un acord privind alegerea unui reprezentant, sustin specialistii in fiscalitate si salarizare ai Romanian Software, furnizor de servicii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane si unul dintre liderii acestei piete. Mai mult decat atat, specialistii Romanian Software au analizat trei situatii diferite, in care este necesara demararea negocierilor CCM si au intocmit pentru fiecare dintre acestea liste cu documentele obligatorii in cazul eventualelor controale din partea autoritatilor. Toate documentele necesare firmelor pentru intocmirea dosarelor ITM pot fi downloadate gratuit de pe site-ul calculatorvenituri.ro. Este important de mentionat ca OUG 82/2017 prevede obligativitatea initierii negocierilor, nu neaparat si intocmirea unui CCM, mai spun reprezentantii Romanian Software. De asemenea, din prevederile Legii 62/2011 reiese acelasi lucru: ca nu este neaparata nevoie ca negocierile sa se incheie cu intocmirea unui CCM, ci s-ar putea finaliza si cu un proces-verbal prin care se constata vointa partilor de a finaliza negocierile fara incheierea unui CCM. Expertii Romanian Software afirma ca acest proces-verbal ar putea contine doar modalitatile de solutionare a situatiei sau faptul ca nu s-a ajuns la niciun acord.

Insa in situatia in care negocierile nu se finalizeaza din culpa angajatorului se poate ajunge la conflicte de munca si chiar greve (daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege).

Mai mult, daca angajatorii nu initiaza negocierea, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii).

Cazul 1: Companiile care au sub 21 de salariatii si negociaza CCM

Intr-o prima situatie analizata, in cazul companiilor care au mai putin de 21 de angajati si nu au fost desemnati reprezentanti ai salariatilor, partea indreptatita sa participe la negociere din partea angajatilor este reprezentata de toti salariatii. Daca au reprezentanti si chiar si sindicat, in cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, procesul poate incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii. Angajatorul este obligat sa dea curs acestei cerinte. Prin urmare, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii CCM. Prin urmare, pasii de urmat pentru negocierea CCM in cazul societatilor care au sub 21 de salariati ar fi: sesizare din partea salariatilor (optional), convocare transmisa de angajator, cu mentiunea ca termenul pentru finalizarea negocierilor este acelasi: 20 decembrie 2017; realizarea unui proces-verbal in care se va consemna modul in care se va face reglarea impactului transferului contributiilor de la angajator la angajat (marirea salariului brut astfel incat sa fie mentinut constant salariul net, acordarea de bonusuri de compensare, etc.) Pentru dosarul ITM, ar fi bine ca societatea sa dispuna de cele doua documente: convocator si proces-verbal de constatare a concluziilor negocierilor.

Cazul 2: Companiile care au mai mult de 21 de salariatii si negociaza CCM

In situatia in care compania are mai mult de 21 de angajati, daca negocierea este initiata de catre angajator, se face un anunt cu privire la intentia de incepere a negocierilor catre toate partile indreptatite sa negocieze CCM. Legea 62/2011 prevede ca anuntul se face cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii negocierilor. Totusi, tinand cont de conditiile speciale impuse de OUG 82/2017, probabil ca acest termen ar putea fi restrans la jumatate, deoarece termenul total pentru negocieri a fost redus si el de la 60 de zile la o luna, sunt de parere specialistii Romanian Software. Mai departe, anuntul va cuprinde obiectul negocierii (intocmirea unui CCM si punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.79/2017), partile indreptatite sa participe la negociere (reprezentantii salariatilor, sindicat, dupa caz), data, ora si locul primei intrevederi. Recomandarea Romanian Software este sa se specifice in anunt si faptul ca la negocierea contractelor, partea care reprezinta salariatii poate fi insotita de reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor sau de un reprezentant al unei federatii reprezentative pentru sectorul de activitate sau al unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor, dupa caz. O lista a pasilor de urmat este mai jos: sindicatul/reprezentantii salariatilor confirma primirea si optiunea de a participa sau nu la negociere; se face o Convocare pentru prima sedinta care va fi stabilita pentru o data ulterioara termenului de 15 zile de la data transmiterii invitatiei (sau a termenului agreat). Se va face si o imputernicire scrisa pentru reprezentantii desemnati de ambele parti (angajator si angajati) in vederea negocierii si semnarii CCM; se intocmesc procese-verbale pentru fiecare sedinta de negociere. Astfel, la data stabilita pentru negocierea colectiva in vederea aplicarii prevederilor OUG nr.79/2017, partile vor stabili modul in care se va aplica masura impusa de lege privind transferul CAS si CASS de la angajator la salariat. Mai exact, in acest sens se va intocmi un proces-verbal in care se vor consemna aceste aspecte. OUG 82/2017 nu impune modul in care se va face reglarea impactului transferului contributiilor dela angajator la angajat astfel incat optiunea bonusurilor ramane in continuare valabila. Prin derogare de la Legea 62/ 2011, negocierea trebuie finalizata pana pe 20 decembrie 2017 (in mod normal legea prevede un termen de 60 de zile) si se semneaza CCM de catre partile care au participat la negociere. Respectivul CCM se incheie pe o perioada determinata, cuprinsa intre 12 si 24 de luni.

Daca negocierea este initiata de catre reprezentantii salariatilor sau de catre sindicat: se prezinta angajatorului cererea sindicatului/reprezentantilor salariatilor; angajatorul intocmeste si transmite o Convocare in termen de 5 zile calendaristice si in cel mult a 10-a zi de la comunicare se stabileste prima sedinta si se urmeaza in continuare pasii descrisi mai sus.

Continutul dosarului care va fi depus la Institutul Teritorial de Munca (ITM):

  1. CCM – redactat in atatea exemplare cate parti sunt + 1 exemplar pentru ITM;
  2. Dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
  3. Imputernicire scrisa pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii
    CCM;
  4. Dovezi de reprezentativitate pentru parti (pentru sindicat – dovada dobandirii personalitatii
    juridice si a reprezentativitatii; pentru reprezentantii salariatilor – proces-verbal de alegere, lista semnaturi);
  5. Procesele-verbale ale negocierilor, redactate in atatea exemplare cate parti sunt + 1 exemplar pentru ITM (Atentie: Este important sa fie atasat procesul-verbal care prevede modul in care se va aplica masura impusa de lege privind transferul CAS si CASS de la angajator la salariat).

Specialistii Romanian Software le recomanda managerilor si antreprenorilor sa verifice totusi cu reprezentantii ITM de care apartine compania care sunt documentele suplimentare pe care le-ar putea cere la dosar, pentru ca s-ar putea sa mai fie necesar si Regulamentul de Ordine Interna (ROI).

Cazul 3: Companiile care au CCM si negociaza un act aditional

In al treilea caz analizat de Romanian Software, compania luata ca model are CCM si va initia negocierea pentru a face un act aditional. In cazul in care exista deja CCM la nivel de societate, daca initiativa negocierilor colective porneste de la angajator, pasii de urmat se gasesc mai jos. Se face o Convocare care va cuprinde obiectul negocierii colective (punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.79/2017), partile indreptatite sa participe la negociere (reprezentantii salariatilor, sindicat, dupa caz), data, ora si locul primei intrevederi. Mai departe, recomandarea Romanian Software este sa se specifice in anunt si faptul ca la negocierea contractelor, partea care reprezinta salariatii poate fi insotita de reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor sau de un reprezentant al unei federatii reprezentative pentru sectorul de activitate sau al unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor, dupa caz. In continuare, se va face si o imputernicire scrisa pentru reprezentantii desemnati de ambele parti (angajator si angajati) in vederea negocierii colective a actului aditional la CCM. Apoi, se intocmesc procese-verbale pentru fiecare sedinta de negociere în parte. Astfel, la data stabilita pentru negocierea colectiva in vederea aplicarii prevederilor OUG nr.79/2017, partile vor stabili modul in care se va aplica masura impusa de lege privind transferul CAS si CASS de la angajator la salariat. In acest sens, se va intocmi un proces-verbal in care se vor consemna aceste aspecte. OUG 82/2017 nu impune modul in care se va face reglarea impactului transferului contributiilor de la angajator la angajat astfel incat optiunea bonusurilor ramane in continuare valabila. Prin derogare de la Legea 62/2011, negocierea trebuie finalizata pana pe 20 decembrie 2017 (in mod normal, legea prevede un termen de 60 de zile).

In situatia in care negocierea este initiata de catre reprezentantii salariatilor sau de catre sindicat se prezinta angajatorului cererea sindicatului/reprezentantilor salariatilor, iar angajatorul va intocmi si transmite o Convocare in termen de 5 zile calendaristice. Mai departe, in cel mult a zecea zi de la comunicare se stabileste prima sedinta si se urmeaza in continuare pasii descrisi mai sus.

Dosarul pentru ITM va fi similar cu cel prezentat pentru situatia anterioara doar ca in loc de CCM va fi depus actul aditional la CCM, care anterior va fi redactat in atatea exemplare cate parti sunt plus un exemplar pentru ITM.

Guvernul a introdus recent prin OUG 82/2017 obligativitatea initierii procedurii de negociere colectiva pentru toate persoanele juridice care au angajati, in vederea implementarii prevederilor OUG 79/2017, care stipuleaza transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Prin aceasta ordonanta emisa de Executiv, autoritatile ar vrea sa se asigure ca nivelul salariului net al angajatilor nu va scadea de la 1 ianuarie 2018. Prin derogare de la unele prevederi ale articolelor 129 si 135 din Legea dialogului social nr. 62/2011, ordonanta prevede ca negocierile se vor desfasura in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, in loc de termenul de 60 zile prevazut in Legea dialogului social si ca negocierile vor fi initiate si in unitatile care au sub 21 de angajati, pentru care in mod normal nu exista obligativitatea initierii unor astfel de negocieri. Mai este important de mentionat ca negocierile colective pot fi initiate atat de catre angajatori, cat si de catre angajati.

Despre Romanian Software

Romanian Software este furnizor de solutii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane si unul dintre liderii pietei romanesti de solutii de acest tip. Compania a fost infiintata in urma cu mai bine de 12 ani si are la ora actuala aproximativ 500 clienti si circa 140 angajati si colaboratori, administrand datele a peste 120.000 de salariati din Romania. Printre clientii sai se numara firme si institutii de renume precum: eMAG, Altex, Universitatea Bucuresti, Alro Slatina sau Nuclearelectrica.

Romanian Software administreaza calculatorvenituri.ro, un calculator de salarii care faciliteaza calculatii rapide de la brut la net si de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscala, mandat de director sau administrator, conventii civile, drepturi de autor, PFA. Calculatiile salariale sunt realizate tinand cont atat de legislatia in vigoare, cat si de modificarile legislative ale ”Revolutiei Fiscale”, modificari ce vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018. Aplicatia le permite utilizatorilor vizualizarea formulelor de calcul utilizate, ceea ce le ofera o intelegere deplina a calculului si a componentei costului. Calculatorul de venituri este disponibil online pe site-ul https://www.calculatorvenituri.ro/, iar aplicatia mobila poate fi descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here