Firmele mici și mijlocii pierd facilitățile

0
2955
Firmele mici și mijlocii
Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care elimină facilităţile valabile până în prezent pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care participau la licitaţiile publice, precum reducerea garanţiilor de participare sau diminuarea la jumătate a nivelului cifrei de afaceri minime necesare pentru depunerea de oferte.

Guvernul a motivat măsura prin riscul ca România să intre în procedură de infringement, deoarece Comisia Europeană consideră că facilităţile oferite firmelor mici şi mijlocii reprezintă o discriminare la adresa altor companii.

Riscul Corecțiilor financiare

Un alt risc era ca, în urma auditului Comisiei, să fie aplicate corecţii financiare în toate proiectele cu bani europeni în care IMM-urile din România au beneficiat de facilităţile menţionate.

“Astfel, prin eliminarea acestor facilităţi considerate de către Comisia Europeană ca fiind măsuri care discriminează ceilalţi operatorii economici care nu au acest statut, IMM-urile vor participa în aceleaşi condiţii ca şi celelalte firme la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi a contractelor de concesiune de lucrări şi servicii”, se arată în comunicatul Guvernului.

Plăți directe către IMM-uri

Totuşi, Guvernul susţine că noul pachet de legi privind achiziţiile publice, intrat în vigoare în acest acest an, promovează accesul IMM-urilor la contractele publice, prin impunerea împărţirii în loturi a contractelor de valoare mare.De asemenea, legislaţia a introdus un mecanism care să permită plăţi directe către subcontractanţi, care sunt IMM-uri, în cele mai multe cazuri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here