Firmele care nu-şi vor cumpăra aparate de marcat electronice fiscale numai de la distribuitori autorizaţi vor primi amenzi mai mari decât cele prevăzute în prezent

0
1461

În acelasi timp, nerespectarea noului termen pentru înlocuirea aparatelor va atrage şi confiscarea sumelor nejustificate, pe lângă amenda deja existentă.

Ministerul de Finante supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă care obligă operatorii economici să utilizeze case de marcat echipate cu jurnal electronic, în locul aparatelor dotate cu role jurnal pe suport hârtie, de la 1 mai 2018. Termenul avansat de Fisc înseamnă o amânare pentru companiile mari şi mijlocii, care au ca termene, la acest moment, datele de 1 ianuarie 2018, respectiv 1 aprilie 2018, şi o devansare pentru micii contribuabili, care au încă fixat termenul de 1 august 2018 pentru aplicarea măsurii.

În ceea ce priveşte amenzile, neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate numai de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate pentru comercializare, va fi considerată contravenţie si va putea fi sancţionată cu amenzi de până la 15.000 de lei, în loc de 12.500 de lei, aşa cum prevede la acest moment OUG nr. 28/1999.  Nerespectarea acestei obligaţii va atrage, pe lângă amendă, şi suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, dar şi confiscarea sumelor nejustificate, prevedere inexistentă la acest moment.

Amenda pentru firmele care nu vor respecta termenul de 1 mai 2018 rămâne la nivelul de 9.000 de lei, însă, prevedere nou-introdusă, atrage şi confiscarea sumelor nejustificate, plus suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator. Refuzul de a permite accesul tehnicianului de service în unitate pentru efectuarea verificărilor la solicitarea şi în prezenţa organelor de control asupra aparatelor de marcat electronice fiscale va putea fi sancţionat cu amendă între 2.000 şi 4.000 de lei (acum e prevăzută amendă de 3.000 de lei), însă sumele vor creşte cu fiecare nouă abatere săvârşită de-a lungul unui an. Operatorul aparatorului de marcat electronic fiscal care nu înmânează clientului bonul fiscal şi/sau factura, la solicitarea acestuia, poate fi sancţionat cu 1.250 de lei.

Obligaţia utlizării aparatelor de marcat electronice fiscale revine operatorilor economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here