Firea a elberat omului de afaceri Costică Constanda un certificat de urbanism în scop de informare, dar nu știe ca legea o obligă să elibereze și certificat de urbanism ptr. construirea de imobile P+11 în Parcul Bordei

0
1773

Omul de afaceri Costică Constanda are din nou dreptul să ceară PMB să-i aprobe construirea de blocuri P+11 în Parcul Bordei, potrivit unui certificat de urbanism emis de Primăria Municipiului București și semnat de primarul Gabriela Firea.

Certificatul de urbanism atestă faptul că pe terenul din strada Sergheevici Turgheniev , nr.11-15,  se pot construi imobile pe baza unui PUZ din 2007. Potrivit indicatorilor urbanistici aprobați atunci – Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 32% și Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3,8, Costică Constanda are dreptul să construiască imobile P+11 etaje.

Costică Constanda a rămas cu un cotă  de 5.000 de metri pătrați din Parc Boedei, pe strada Turgheniev și pe Bulevardul Aviatorilor după contractul de schimb cu sultă – celebru la acea vreme- prin care a primit de la Municipalitate Satul Francez în contrapartidă cu terenurile din Parcul Bordei .

În 2008 însă, Parlamentul a dat legea nr.170, prin care declara tot parcul de utilitate publică, urmând ca exproprierea să fie făcută de Ministerul Mediului. Procedura de expropriere nu s-a finalizat însă, iar omul de afaceri nu a primit depăgubirea prevăzută de lege, astfel că acesta ar putea acum să-și exercite nestingherit dreptul de proprietate.

În aceste noi conditii, pe 8 martie 2017, Gabriela Firea i-a elberat omului de afaceri Costică Constanda certificatul de urbanism nr. 214, emis în scop de informare, care atestă că pe terenul din Parcul Bordei (strada Sergheevici Turgheniev nr. 11-15) pot fi construite blocuri turn cu 11 etaje.

 „Până la data prezentei, din actele prezentate în dosar nu rezultă că s-a încheiat procedura de expropriere a terenului de 1605,8 m.p. al soților Constanda prin plata despăgubirilor aferente (…) fiind repuși în situația anterioară exproprierii din punct de vedere al exercitării nestingherite a tuturor atributelor dreptului de proprietate, inclusiv PUZ aprobat cu HCGMB 269/03.10.2007, cu POT=32%, CUT=3,8, conform legii 350/2001”.

Conform unor surse juridice , este adevărat că PUZ-ul din 2007 nu este expirat. „PUZ-ul (n.r. planul de urbanism zonal) a «înghețat» doar, la data declarării terenului ca fiind de utilitate publică, iar PUZ-ul s-a «reactivat»”.

 Într-adevăr potrivit legii 350/2001, modificată în 2013, „în cazul imobilelor declarate ca fiind de utilitate publică (…), documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism, aflate în vigoare la data declarării utilităţii publice, sunt repuse de drept în vigoare pentru o perioadă egală cu cea pentru care au fost emise iniţial, începând cu data la care utilitatea publică încetează din orice cauză”.

Primarul Gabriela Firea a ținut să sublinieze, că actul pe care l-a semnat nu îi dă dreptul lui Constranda să construiască. „Este vorba de un certificat de urbanism informativ, NU eliberat în vederea executării lucrărilor de construire. Certificatul conține reglementările din documentația de urbanism aplicabilă terenului conform PUZ aprobat ca urmare a unei hotărâri judecătorești. După cum știți, CGMB a fost obligat, prin hotărâre judecătorească, să emită PUZ pt str. Turgheniev 11-15”, a spus primarul general.”Actul eliberat are doar caracter de informare”, a mai precizat Firea.

Specialiști în urbanism au declarat însă, că dacă Constanda va solicita un alt certificat de urbanism prin care să ceară construirea de imobile P+11 în Parcul Bordei, Gabriela Firea va fi obligată să-i dea același răspuns, insă cu condiționarea eliberarii autorizației de construire de obținerea tuturor avizelor legale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here