Fiecare intervenţie a BNR trebuie adecvată la situaţia concretă din fiecare moment, altfel ar duce a pierderea inutilă de rezerve valutare

0
1485

Deputatul USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei de buget, finanţe şi bănci, comentând acuzaţiile PSD la adresa Băncii Naţionale, după deprecierea leului în faţa euro, a declarat la RFI că piaţa valutară se va calma la un nou nivel de curs, mult mai ridicat, unul devalorizat.

Claudiu Năsui spune că ”aici este un caz de piromanul care acuză pompierul că nu-şi face treaba, piromanul fiind Guvernul PSD-ALDE, care a făcut o debandadă totală în economie, a speriat investitorii. Până la urmă, cursul este format din cerere şi ofertă. Ei bine, dacă investitorii fug din România, înseamnă că ei vând lei, deci creşte vânzarea de lei şi iarăşi, ăia care au investit nu mai investesc, deci scade şi cererea de lei, ceea ce înseamnă că creşte cursul, se devalorizează leul, dar ăsta este un impact direct al politicilor Guvernului, lucrul acesta a început după acest OUG 114, care a fost un semnal foarte clar investitorilor să nu mai investească în România, în România e haos”.

Întrebat cum se va calma piaţa, Năsui a spus: ”Se va calma la un nou nivel de curs, mult mai ridicat, unul devalorizat. Când îi auzim pe economişti că zic că şocul a intrat în curs, asta înseamnă, de fapt, că toţi suntem mai săraci, că practic, leii pe care-i folosim deodată nu mai cumpără la fel de mult în afara României. Ăsta este miracolul economic de care am avut parte”, afirmă deputatul USR.

Săptămâna trecută, reprezentanţii PSD au cerut BNR să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală ”dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde (euro – n.r.), adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România”.

Fiecare intervenţie a BNR trebuie, însă, adecvată la situaţia concretă din fiecare moment, altfel ar duce a pierderea inutilă de rezerve valutare, a explicat Dan Suciu.

”În ultimele două zile ni se pune frecvent această întrebare. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piaţa valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esenţa noţiunii de ”managefloating”. Atât acest răspuns, cât şi sugestia nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să ştie şi cei care vin cu sugestia respectivă, aşa cum ştim cu toţii, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenţie şi dozajul măsurilor, adecvate la situaţia concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenţie singulară numai pe piaţa valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare”, a spus Suciu.

Legat de sugestia PSD, de vânzare a jumătate din rezerva valutară, Suciu atenţionează că o astfel de mişcare ar împine puternic în sus dobânzile.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here