Numita „taxă pe solidaritate”, care ar urma să fie impusă doar pensiilor care depăşesc 10.000 de lei lunar, ar viza doar puţin peste 5.200 de beneficiari ai pensiilor speciale, impactul asupra bugetului de stat şi eventual al celui de pensii publice fiind infim, în raport cu sumele pe care statul le plăteşte lunar acestora, din contribuţiile tuturor românilor.
Din datele Casei Naţionale de Pensii Publice, analizate de „Adevărul”, reiese că de pensii mai mari de 10.000 de lei beneficiază, în prezent, doar foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile (10.875 lei), şi magistraţii (18.180 lei).
Dacă veniturile acestor două categorii de pensii speciale, de care beneficiază doar 5.242 de persoane, ar fi plafonate la 10.000 de lei, statul ar câştiga lunar 32,3 milioane de lei, respectiv 387,27 milioane de lei pe an.
Spre comparaţie, statul suplimentează lunar veniturile beneficiarilor de pensii speciale (9.303 în luna mai) cu 80,6 milioane de lei, respectiv 967,44 milioane de lei pe an, pentru că în baza propriilor contribuţii aceştia ar încasa doar sume cuprinse 1.858 lei şi 3.471 lei.
Deci, din plafonarea câtorva mii de pensii speciale, statul ar economisi doar 387 de milioane de lei, în timp ce suplimentarea chiar şi de 5 – 6 ori a veniturilor bazate pe contribuţii, reduce bugetul de stat cu aproape un miliard de lei. Alfel spus, fiecare dintre cei aproximativ 6 milioane de români (cifră anunţată de INS, care cuprinde românii apţi de muncă, inclusiv cei care muncesc la negru) care plătesc contribuţii cotizează anual 161 de lei pentru pensiile speciale.
Legat de această „taxă de solidaritate” anunţată recent de ministrul Finanţelor, specialistul în fiscalitate Gabriel Biriş spune că „este doar praf în ochi” înainte de alegeri, iar pragul de 10.000 de lei este uriaş.
“Eu cred că este totuşi vorba de praf în ochi, că doar se apropie urmatoarea rundă de alegeri… De ce cred asta? În primul rând, pragul este uriaş (10.000 lei), chiar şi pentru pensii speciale, deci numărul celor care îşi vor vedea pensiile ajustate este infim. Deci, chiar şi dacă o fac, va fi doar pentru a putea spune că au ascultat “vocea poporului. În al doilea rând, nu există un proiect, deci pare mai degrabă o idee vânturată ca să testeze opinia publică, decât un proiect pus în dezbatere. Nici cota nu e clară. Mă înşeală memoria sau şi în recent aprobatul (prin OUG) cod administrativ sunt niste pensii speciale? ”, a scris Biriş pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate“ pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei şi că propunerea a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului“ PSD. „O variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit”, a spus Teodorovici, care a precizat că s-a discutat de suma de 10.000 de lei, iar„la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate“.
Actul normativ care urmează să fie adoptat de Guvern va ajunge şi în Parlament care va decide forma finală, a adăugat Ministrul Finanţelor.
Anterior, acesta a afirmat că pensiile speciale vor fi incluse într-un pachet de măsuri privind modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, care va fi discutat în prealabil în Guvern şi Coaliţie şi care trebuie corelat cu rectificarea bugetară.