Fiecare deficienţă devine un factor limitator al sănătăţii

0
3565
Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors

Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors (Societatea pentru Biofactori)

“Niciun lanţ nu e mai solid decât veriga lui cea mai slabă.” – Această afirmaţie este valabilă şi pentru aportul de biofactori, ceea ce a ţinut să clarifice Prof. Classen: Nu trebuie să existe nicio deficienţă de niciun biofactor esenţial, deoarece aceștia sunt implicați în relaţii reciproce complexe. De exemplu, tratamentul obişnuit al encefalopatiei Wernicke-Korsakoff de origine alcoolică cu vitamina B1 (tiamină) poate eşua dacă există în acelaşi timp o deficienţă de magneziu, deoarece enzima esenţială care trebuie activată, respectiv transketolaza, are nevoie nu doar de tiamină, ci şi de magneziu ca un co-factor. Deficienţa de magneziu a fost asociată deseori cu hipocalcemia, chiar dacă au fost administrate cantităţi suficiente de calciu şi vitamina D. Acest lucru se explică prin faptul că deficienţa de magneziu influenţează în mod negativ metabolismul vitaminei D şi absorbţia calciului. Un aport de minerale deficitar a avut ca rezultat şi dezechilibre electrolitice secundare la nivel celular, ca de pildă o deficienţă intracelulară de potasiu, precum şi o supraîncărcare cu sodiu şi calciu, ceea ce favorizează hipertensiunea şi spasmele, conform studiilor privind magneziul, efectuate de Prof. Classen.

Magneziul în bolile cardiovasculare

Atunci când se utilizează într-un mod bine determinat, biofactorii pot avea nu doar efecte preventive, ci şi terapeutice. De exemplu, medicul cardiolog Prof. Joseph Borbola din Budapesta (Ungaria) a subliniat importanţa magneziului în bolile cardiovasculare: Diverse studii au arătat că o dietă bogată în magneziu are un rol protector nu doar în ceea ce priveşte factorii de risc cardiovascular, ci şi morţile subite cardiace (cauzate de aritmii) şi bolile cardiace coronariene. Prof. Borbola a descris caracteristice deosebite ale orotatului de magneziu: ionii de orotat pe care îi conţine au o influenţă pozitivă asupra nivelului intracelular de magneziu, fiind totodată și co-factori importanţi în sinteza uridinei, sinteza ADN-ului şi ARN-ului. Din acest motiv, această substanţă a fost utilizată atât pentru tratarea deficienţei de magneziu, cât şi ca adjuvant în boli cardiovasculare precum hipertensiunea, aritmiile, bolile cardiace coronariene şi insuficienţa cardiacă. Orotatul de magneziu a fost un tratament cu magneziu unic, probat şi testat în medicina cardiovasculară, a explicat pe scurt Prof. Borbola.

Pentru informaţii suplimentare accesaţi www.gf-biofaktoren.de/en/

Sursa: Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors “Biofactorii în bolile metabolice”, 8 septembrie 2016, Bucureşti

Society for Biofactors e.V. este o asociaţie non-profit care îşi propune să promoveze principiile ştiinţifice fundamentale ale tratamentului şi profilaxiei cu biofactori.

www.gf-biofaktoren.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here