Fiecare…cu inflatia lui

0
828

Preturile au scazut cu 3,5% in luna mai 2016 comparativ cu luna mai 2015,a transmis vineri INS. Doua din cauzele interne ale faptului ca avem inflatie mica este si eficienta  luptei impotriva coruptiei, dar si imbatranirea populatiei. Cazul Hexi Pharma, care isi revindea produsele pana acestea isi triplau pretul este una dintre situatiile care tehnic, aduceau inflatie in zona preturilor dezinfectantilor. “Parandaraturile” contractelor din institutiile publice, acele 10-20% “intoarse”  la diferiti functionari publici pentru a aproba platile sau chiar semnarea contractelor scumpeau serviciile respective pentru ca banii trebuiau recuperati de undeva. Cat despre legatura dintre imbatranire si inflatie, studiile care le confirma sunt numeroase si de buna calitate.

Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,5% in luna mai 2016 comparativ cu luna mai 2015, spune Statistica. In luna mai 2016, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu aprilie 2015, este de 66,9%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 – 2,5% detin o pondere de 19,8%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 13,3%. Citeste aici comunicatul de vineri al Institutului National de Statistica.

Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2015 – mai 2016) fata de precedentele 12 luni (iunie 2014 – mai 2015), calculata pe baza IPC, este de -2,1%.

Inainte de a incepe DNA si DIICOT lupta cu spagarii, lucrurile stateau asa cum le descriam aici .

Lucrurile intra acum in normal din acest punct de vedere, dar mai avem o problema: imbatranirea Romaniei.

Pe la 1500, erau vreo doua milioane de romani. La 1820, eram 6 milioane. Pragul de 10 milioane l-am trecut prin 1900, iar cel de 20 de milioane de romani, in 1969. Acum suntem 19 milioane si ceva, scadem incontinuu si, in plus, stam foarte prost la structura pe grupe de varsta.

Cifrele comunicate vineri de Statistica chiar nu ar trebui sa ne surprinda. Intr-o societate, cei care consuma si ar putea genera cresterea preturilor prin gonflarea cererii de consum, sunt tinerii. Batranii sunt mai putin cheltuitori (prefera sa economiseasca sau au pur si simplu pensii mici si isi cumpara doar strictul necesar), la fel ca si somerii. Cu cat o tara are o populatie mai imbatranita, cu atat pericolul unei inflatii ridicate este mai mic. N-o spun eu, o arata cercetarile celor de la FED Saint Louis .

Ca avem o populatie care imbatraneste e de domeniul evidentei. S-a scris atat de mult pe tema asta, s-au tras atat de multe semnale ca, daca nu apar politici care sa incurajeze  natalitatea, o sa ne para rau .

Potrivit datelor Statisticii, se fac tot mai putini copii. Copii mai putini inseamna somaj potential mai mare in randul profesorilor si a medicilor pediatri, care nu vor mai avea acelasi numar de ¬clienti¬. In cazul profesorilor, asistam deja la un prim efect: coborarea stachetei invatamantului, care accepta sa ii faca studenti si pe cei care nu au BAC-ul, numai ca sa isi pastreze catedrele. Cand spunem someri, din punct de vedere al inflatiei ne referim la cetateni care isi reduc consumul si franeaza cresterea preturilor.

Sursa: Hotnews.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here