Cum să asiguri siguranța intervențiilor la instalațiile electrice pentru echipele de facility

0
1406

Ierarhizarea măsurilor de control în ceea ce privește securitatea în muncă în domeniul instalațiilor electrice este abordarea principală pentru prevenirea accidentelor, precum și pentru protejarea echipamentelor electrice. Ierarhia metodelor de control a pericolelor este punctul culminant pentru toate aspectele securității în muncă, deoarece îi ajută pe ingineri să stabilească și să acorde prioritate metodelor celor mai bune pentru a asigura protecția echipelor de electricieni din facility și nu numai.

În ciuda scăderii constante a numărului accidentelor produse de intervențiile la instalațiile electrice, acestea sunt încă o cauză des întâlnită a vătămării lucrătorilor. Aceste incidente sunt adesea cauzate de o insuficientă conștientizare a pericolelor. Conștientizare trebuie să fie față de pericolul în sine, față de utilizarea echipamentului de protecție personală corespunzător (EPP), chiar față de cât timp a trecut de când lucrătorul a fost familiarizat și instruit SSM, dar și de cunoașterea în prealabil a instalațiilor electrice în care își va desfășura activitatea, urmărirea și instruirea de către șeful ierarhic de echipă a lucrătorilor asuprapericolelor care pot apărea în timpul lucrării.

Printre aspectele cele mai importante în evitarea și prevenirea accidentelor în muncă în instalațiile electrice o reprezintă însușirea și instruirea periodică a angajaților conform Legeii nr. 319 din 14 iulie 2006. Prezenta lege are ca scop instituirea de măsuri privind promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor. Prezenta lege stabileşte principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrată potrivit legii, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii.

Un alt aspect îl reprezintă și pregătirea periodică a electricienilor cu scopul de a fi testate cunoștiințele tehnice, cât și pentru a vedea dacă au fost însușite aspectele de prevenire a accidentelor în instalațiile electrice.

Siguranța în instalațiile electrice: controale pentru gestionarea pericolelor

Ierarhia controalelor este o abordare fundamentală ș itrebuie bine stabilită pentru gestionarea pericolelor din instalații. Folosind această abordare, instalațiile trebuie să utilizeze cel mai înalt nivel de control posibil. Ierarhia începe cu eliminarea eficientă a pericolelor. Nu toate pericolele pot fi eliminate, dar cu cât mai serios sunt gândite și implementate controalele, cu atât o instalație este mai sigură.

Ierarhia metodelor de control este asigurată de secvența:

  • Eliminare
  • Substituție
  • Controale tehnice
  • Controale administrative
  • Echipament individual de protecție (EPP)

Legea nr. 319 putem spune că urmează modelul ierarhiei de controale în gestionarea pericolelor. Se stabilește decuplarea surselor de energie ca abordare preferată pentru a lucra la sau în jurul instalațiilor electrice și subliniază că nivelul de control prin echipament individual de protecție ar trebui să fie doar un nivel suplimentar de protecție și nu principalul nivel de protecție. Această clasă de controale este considerată cea mai puțin eficientă metodă de siguranță, deoarece se concentrează asupra lucrătorului în locul riscului și nu abordează cauza principală a pericolului.

Iată de ce o ierarhie a controalelor se impune ca și mijlocul cel mai utilizat de a determina modul de implementare a soluțiilor de control fezabile și eficiente. Controlul expunerilor la riscurile profesionale trebuie să fie o metodă fundamentală de protecție a lucrătorilor la instalațiile care pot prezenta pericole electrice.

Simțul fals al siguranței și al conștientizării depășește simpla auto-evaluare, lucru demonstrat de identificarea unei „abateri normalizate a deviaței” în rândul incidentelor electrice la locul de muncă.

Normalizarea deviației este un proces care pornește de la un standard de siguranță și apoi se abate treptat, până la ceea ce devine o practică acceptată și începe efectiv să funcționeze ca noua normalitate. Acest lucru este semnificativ în contextul temei acestui articol, deoarece:

  • Normalizarea deviației subliniază cât de dificil este pentru o companie să prevină eroarea umană într-un cadru de lucru dat. Deoarece această abatere este treptată, este dificil de detectat pe măsură ce se întâmplă sau chiar și după ce se întâmplă. Incidentele sunt inevitabile în instalațiile care nu concentrează siguranța pe un set minim de controale.
  • Degradarea treptată și nedetectată care apare în normalizarea deviației este similară cu modul în care oamenii cred adesea că stăpânesc domeniul lor de activitate și lucrează cu o versiune subiectivă a realității. Acest lucru ar putea explica de ce 40% dintre respondenții sondajului nu erau familiarizați cu ierarhia controalelor și totuși, cei mai mulți au spus că sunt familiarizați cu aspectele SSM.
  • Majoritatea respondenților sondajului lucrează în instalații cu echipamente care sunt expuse riscului de arc electric. Și totuși, unul din trei respondenți au spus că au avut parte de un incident cu arc electric.

Analizele realizate în cazul industriilor cu risc ridicat indică faptul că eroarea umană este adesea o cauză principală a incidentelor. De exemplu, un factor care contribuie la apariția multor leziuni electrice în caz de incident este nefolosirea unui echipament de protecție individuală corespunzător pentru munca în siguranță în instalațiile electrice.

Concluzie

Companiile trebuie să implementeze proiecte de educare, conștientizare și re-evaluare axate pe reducerea erorilor umane. Nimeni nu ar trebui să presupună că nivelul de conștientizare sau de cunoaștere a riscurilor sau a unui subiect este complet.

Eliminarea tuturor pericolelor electrice nu este întotdeauna posibilă. Următoarea cea mai bună opțiune este implementarea unei metode de substituție, cum ar fi monitoare cu rezistență, siguranțe cu limitare a curentului, sau relee electromecanice. În caz contrar, utilizați automatizări de protecție.

Nu trebuie sub nici o formă să avem ca sistem principal de atenuare a pericolelor echipamentul individual de protecție, deoarece este o abordare rapidă și simplă. Incidentele din instalațiile electrice, mai ales cele cu arc deschis, deseori distrug echipamentele și rănesc sau ucid lucrătorii. Folosiți ierarhia controalelor și veți avea un sistem eficient care vă va da siguranță în cazul intervențiilor la instalațiile electrice.

 * * *

Despre compania Facilities Management Services (FMS)

Fondatorul companiei, dipl.ing. Lucian Anghel, are experiență în operarea și mentenanța clădirilor însumând  peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la crearea acestei firme prin care clienții beneficiază  de un furnizor național de produse și serviciide operare, întreținere si administrare  bazate pe un model de business inovativ și tehnologii noi. Echipa companiei FMS este constituită din personal cu experiență de peste 15 ani în facilities management și asistență tehnică. Serviciile tehnice ale companiei includ: mentenanță tehnică a clădirilor, monitorizarea si tratarea apei în circuite închise, management și eficiență energentică, mentenanțăși lucrări electrice. Compania oferă și servicii non-tehnice de curățenie, deszăpezire, DDD și peisagistică. Aflați mai multe despre noi pe: www.tfms.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here