Faliment spectaculos in Iasi

0
1550

In anii de glorie ai afacerii, la aceasta societate lucrau 1.500 de oameni • Cladirea de pe strada Armeana a ajuns in proprietatea unui italian, care a speculat coruptia si lacomia functionarului roman, si astazi se imbogateste din banii unei companii de stat • Tiezzi Luciano a platit numai 30 de miliarde de lei vechi, desi a cumparat in zona zero a orasului o cladire cu patru nivele, cu o suprafata utila de 980 de metri patrati si 235 de metri patrati de teren • Initial, cladirea a fost evaluata la 1,5 milioane de euro

Toti iesenii au trecut cel putin o data pe langa aceasta cladire cu 4 nivele de pe strada Armeana numarul 12, dar putini stiu ca aici isi avea cartierul general una dintre cele mai vechi afaceri din oras. In ultima perioada era cunoscuta sub numele de “cladirea ITELS”. Infiintata ca intreprindere comunista, dupa anii 90′, ca societate comerciala pe actiuni, ITELS SA era unul dintre liderii zonali in lucrari de izolare fonica si termica a cladirilor si unul dintre principalii jucatori de pe piata tamplariei de termopan. In anii sai de glorie, ITELS avea si 1.500 de salariati care-si ridicau salariile la termen.

Declinul a inceput dupa anul 2000, in cea de-a doua jumatate a epocii capitaliste postdecembriste din Romania. Falimentul a venit lent, iar la acesta au contribuit mai multi factori: birocratia si legislatia fiscala instabila, suprataxarea productiei si a muncii, inchiderea unor anumite piete de desfacere, contractarea unor credite bancare cu dobanzi impovaratoare.

“Nu mai aveam comenzi si a fost si creditul acela cu dobanzi mari. Pana la un moment dat am putut sa achitam ratele la creditul respectiv”, spune fostul director Constantin Ionescu. Judecatorii isi bat si astazi capul sa finalizeze dosarul de insolventa, ajungandu-se dupa 4 ani de procese, la faza lichidarii activelor. O parte din datorii au fost platite dupa vanzarea de catre lichidator a sediului firmei cu 30 de miliarde lei.

“Banca a luat 20 de miliarde lei. Restul a fost impartit intre ceilalti creditori. S-a procedat asa deoarece cea mai mare datorie era catre banca”, a mai spus Constantin Ionescu. Cu toate acestea, pe lista creditorilor au mai ramas: BCR, care are de recuperat 1.091.859 lei, Directia de Finante – 2.079.921 lei, fostii salariati – 52.415 lei, Build Corp – 32.555 lei, Fratelli – 7.325 lei, Directia de Finante Locale – 120.794 lei. Si fostii actionari au de recuperat bani, Constantin Ionescu – 46.000 lei, iar Mihai Ciobanu – 231.175 lei.

Italianul a luat potul

Se poate spune ca din lichidarea firmei, cel mai bine a iesit italianul Tiezzi Luciano, cel care se imbogateste in fiecare zi petrecuta in Iasi din banii unei companii de stat. Tiezzi Luciano a reusit sa dea la Iasi lovitura in afaceri, speculand lacomia si birocratia unor functionari de stat. Italianul a cumparat de la Danut Prisecariu cladirile darapanate ale fostului abator de pe strada Aurel Vlaicu nr. 78 si imediat dupa aceea, le-a inchiriat Companiei Nationale de Posta, pentru o perioada de 5 ani, incasand 2 milioane de euro. Asta in conditiile in care spatiile din proprietatea Postei stau si acum goale. Aceste combinatii explica de ce dintre toti afaceristii din Iasi, numai Tiezzi Luciano a avut 30 de miliarde lei ca sa cumpere de la lichidator sediul ITELS de pe strada Armeana nr. 12.

Cladirea a fost evaluata de experti la 1,5 milioane euro, dar a fost vanduta abia la a treia licitatie, care a avut loc pe data de 2 mai 2012. Italianul a platit banii chiar in ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare, adica pe 3 mai. A facut o afacere buna, avand in vedere ca a cumparat cu circa 680.000 euro o cladire cu patru nivele si terenul aferent in suprafata de 235 metri patrati. Si oricum, se pare ca italianul isi va recupera destul de repede banii, deoarece a inchiriat deja cladirea unei policlinici private si unor societati comerciale din diverse domenii.

In ceea ce priveste ITELS, zilele acestea isi va da obstescul sfarsit, adica va fi rasa definitiv de pe fata pamantului. In speranta de a mai recupera niste bani, lichidatorul a scos la vanzare si halele de productie ale firmei de pe Calea Chisinaului numarul 1, langa depozitele Coca Cola. Mai exact, pe data de 24 martie a. c., va avea loc licitatia pentru vanzarea urmatoarelor proprietati imobiliare: hale industriale, teren plus constructii in suprafata de 941 metri patrati evaluate la 717.800 lei. Asta dupa ce spre sfarsitul anului trecut, fusesera vandute utilajele de productie ale firmei: o linie de fabricatie a tubulaturii, o linie de tamplarie PVC, o linie de geamuri termopan etc. Fiecare utilaj a fost vandut la a doua sau a treia strigare cu cateva zeci de mii de lei, in conditiile in care au fost cumparate cu zeci de mii de euro. In judetul Iasi, asistam la o situatie tragica din punct de vedere economic: dispar societatile de productie mari, se desfiinteaza mii de locuri de munca si nu apare nimic in loc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here