EXECUŢIA BUGETARĂ, LA CINCI LUNI – Deficit de 780 milioane lei

0
2486
executia-bugetara

 Execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului în curs indică un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, faţă de un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 91,2 miliarde lei, reprezentând 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

MFP arată: “S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contribuţii de asigurări sociale (+6,1%), impozitul pe salarii şi venit (+1,7%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), în special din taxele pe jocuri de noroc. În ceea ce priveşte încasările din TVA, aces¬tea au înregistrat o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 de 7,9%, în condiţiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat în încasările din februarie, cât şi de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015. Încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 92 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8%, fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,5%, cele cu asistenţa socială au crescut cu 7,6%, iar cheltuielile pentru investiţii au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari de la an la an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here