Excrocheria de 1 miliard de euro din Republica Moldova. Ilan Shor arestat

0
4715
Ilan Shor arestat

Ilan Shor a fost reținut pentru 72 de ore. Anunțul a fost făcut de către procurorul Adriana Bețișor. Ea spune că în curând va face un demers la Judecătoria Buiucani prin care va cere 30 de zile de arest.  Shor a fost reținut în cadrul unei noi cauze penale din ancheta extinsă ”BEM”, pornită pe frauda din sistemul bancar. El este bănuit de spălare de bani și escrocherii în proporții deosebit de mari. Măsura a fost aplicată în baza răspunsurilor pe care Procurorii Anticorupție le-au primit de la mai multe comisii rogatorii. 

Cauza penală a fost deschisă pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Datorită informațiilor pe care le-am obținut de peste hotare, informaţiilor care le-am primit de la autoritățile similare din Letonia și alte state, analizele financiare economice, am revenit la aceeași poziție care am susținut-o asupra temeiurilor rezonabile de a fi aplicată aceasta măsură preventivă. Reieșind din tot ce am documentat până la această etapă, inclusiv și audieri de persoane, fapt pentru care o să ne permită să depunem demers către Judecătoria Buiucani pentru a solicita aplicarea măsurii preventive. Este vorba de un alt dosar în afară de cel din 2014, unde Ilan Shor are statut procesual de învinuit“, a declarat Adriana Beţişor.

Avocații lui Shor consideră că reținerea clientului lor este una ilegală. Potrivit acestora, procurorii nu au prezentat probe noi, iar clientul lor a colaborat anterior cu organele anchetei.

Astăzi, în procedura reținerii nu ne-au fost prezentate probe care ar servi drept temei legal pentru reținere. Considerăm că acțiunile de astăzi au un caracter media. Procuratura se dă la influența mass-media. Vorbim de opinia publică negativă formată de unii în ultimul timp în adresa lui Ilan Shor“, a spus avocatul Denis Ulanov.

Celălalt apărător al omului de afaceri s-a arătat sigur că judecătorii nu vor accepta demersul procurorilor privind reținerea preventivă pentru 30 de zile, iar în cazul în care se va întâmpla – o vor contesta.

Noi suntem siguri că judecătorii nu vor accepta demersul, ori el vine în contradicţie cu circumstanţele de fapt şi de drept ale cauzei. Dumnealui a conlucrat activ cu organul de urmărire penală. A dat toate declaraţiile necesare şi asistăm cu regret la un fapt că procuratura se ghidează de anumite emoţii ale societăţii şi nu de probe şi fapte. Or procesul verbal de reţinere nu are absolut nici un argument şi orice demers spre instanţa de judecată nu poate să conţină un argument pertinent pentru reţinerea acestuia. “, a spus un alt avocat  a lui Ilan Shor, Iulian Balan.

Amintim că Ilan Shor poartă statut de bănuit și într-un alt dosar pornit încă în 2014. În cadrul anchetei pe cauza respectivă, CNA şi Procuratura Anticorupţie au făcut la începutul lunii februarie 2015, percheziţii la birourile consiliului de administraţie al întreprinderii IPTEH. Membrii CNA au efectuat percheziții și la domiciliul lui Ilan Shor, fiind adus ulterior la sediul Centrului Naționaol Anticorupție pentru audieri.

După o discuție de câteva ore, omul de afaceri Ilan Shor a părărsit sediul CNA. La plecare acesta a refuzat să dea mai multe detalii privind perchezițiile de la domiciliul său.

Câteva zile mai târziu omul de afaceri a organizat un briefing de presă în cadrul căruia și-a făcut publică poziția cu referire la scandalul din jurul creditelor de la Banca Socială și Banca de Economii. În discursul său rostit în limba rusă, citit de pe foaie, Shor nu a explicat ce s-a întâmplat la Banca de Economii și unde au dispărut un mlrd de dolari. Acesta s-a rezumat doar la a spune ce a făcut pentru ca banca să se dezvolte cât a fost președinte al consiliului de administrație și despre profiturile înregistrate. Sursa a declarat că problemele BEM au început din 2013, atunci când ministru al Finanțelor era Veaceslav Negruța, instituție care controla fiecare pas al băncii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here