Europa, după Bruxelles. Rusia se retrage din Siria si vine la Kiev si la Chisinau

0
3394

Buletinul saptamanal

UNsolomon-marcus ULTIM OMAGIU! Solomon Marcus a fost înmormântat duminică la Cimitirul Evreiesc “Filantropia”

Academicianul Solomon Marcus a fost înmormântat duminică la Cimitirul Evreiesc “Filantropia”, ceremonia de înhumare avand loc la ora 12,00, informează Federația Comunităților Evreiești din România. “Încetarea din viață a academicianului Solomon Marcus este o grea pierdere pentru întreaga societate românească, nu numai pentru familie, pentru prieteni, pentru…

iulian-fota

Iulian Fota: Campaniile anti-Petrom sau impotriva bancilor, sub pretextul legii darii in plata, sunt cele mai bune exemple de campanii anti-NATO sau anti-UE

de Iulian Fota Cand Cosmin Gusa, gestionarul Realitatii TV, cu martiala voce a comunicat celor cateva zeci de mii de telespectatori ai postului “excomunicarea mea”, nu am fost surprins. Daca insusi regizorul principal al postului isi asuma decizia eliminarii din emisiunile Realitatea TV a unui fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, inseamna ca avea si o…

dan-dungaciu

Dan Dungaciu: Rusia se retrage din Siria şi vine la Kiev şi la Chişinău

de Dan Dungaciu Anunţul intempestiv al Preşedintelui rus de retragere (parţială) din Siria a stârnit nedumeriri şi interogaţii. De ce acum? De ce aşa? Cu ce preţ şi cu ce consecinţe pentru Federaţia Rusă, perspectivele conflictului sirian sau spaţiul euroatlantic? De la Bucureşti, miza interogaţiei este una singură şi ea face obiectul acestui material. În ce fel anunţul…

iulian-chifu-3

Iulian Chifu: Război hibrid, „lawfare“, război informaţional. Războaiele viitorului

de Iulian Chifu Secolul 21 a debutat cu provocarea însăşi a naturii relaţiilor internaţionale şi cu ameninţări majore la adresa securităţii. Totodată, a venit cu noi forme de conflict pe care ni le-au propus entităţi şi state care utilizează noi tipuri de război. 4GW, războiul din generaţia a patra, reprezintă abordarea generală a noilor tipuri de conflicte, caracterizate de o…

marian-stas

Marian Staş: Corăbiile lui Columb

de Marian Staş Loja mea mare este „loja Harvard”. De aproape douăzeci de ani, îmi este Alma Mater și angajator. Loja mea mică este Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, membru al Alianței Colegiilor Centenare, pe care l-am absolvit ca șef de promoție, ex-aequo. Iar ultima dată când am verificat pe benchmark-uri, România era tot în coada Europei, la educație și…

codrin-scutaru

Codrin Scutaru: Programul flexibil de muncă – între teama ineficienței și adaptarea la noua generație de angajați

de Codrin Scutaru Societatea în care trăim este într-o continuă schimbare, iar tehnologia și globalizarea își pun din ce în ce mai mult amprenta asupra relațiilor dintre angajat și angajator. Nu este de mirare faptul că una dintre provocările cu care se confruntă deja marile companii este modul de organizare a programului de lucru şi efectul asupra eficienţei şi implicării…

alina-bargaoanu

Alina Bârgăoanu: Epoca consensului permisiv la nivelul UE cred că a luat sfârșit. România va trebuie să treacă prin dilema poziționării

Institutul European din România a organizat  marți, 22 martie, conferinţă de lansare a seriei de Studii de Strategie și Politici realizate în cadrul proiectului SPOS 2015, transmite caleaeuropeana.ro. Studiile în cauză urmăresc să ofere o serie de componente menite să vină în întâmpinarea nevoii de consolidare a politicilor post aderare și a modului în care România se…

daniel-daianu-bw

Daniel Dăianu: Ce se face cu banii, instabilitatea şi reforma finanţei

de Daniel Dăianu Într-un articol anterior s-a arătat ca „banii interni“ (inside money), creditul, creaţi de băncile comerciale nu pot exista în afara emisiunii de monedă a băncii centrale. Apar două teste mari pe care o bancă centrală le are de trecut în privinta stabilităţii monetare/financiare: a. transmisia politicii monetare, prin control de agregate monetare şi, sau prin…

Ioan_Mircea_Pascu_6

Ioan Mircea Paşcu la lansarea volumului “United by or Against Euroscepticism? An Assessment of Public Attitudes towards Europe in the Context of the Crisis”

Center for EU Communication Studies din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative a organizat joi, 17 martie, un dublu eveniment dedicat gestionării relaţiei dintre Uniunea Europeană şi cetăţenii săi, ce cuprinde o dezbatere care reunește experți în domeniul comunicării europene, dar și lansarea unui volum intitulat “United by or Against Euroscepticism? An…

teodor_baconschi

Teodor Baconschi: Un creştin – Justin Bieber

 de Teodor Baconschi Am citit cu mare încîntare eseul lui Vargas Llosa despre „civilizația spectacolului“ (Humanitas, 2015): o elegie la mormîntul culturii înalte, dar și un manifest elitist, asumat cu umor (adesea negru). M-a mirat cînd am citit pe Facebook postarea unei tinere jurnaliste care îl trata pe Llosa ca pe un bunic retrograd, gata s-o certe că a stat în club după…

sever-voinescu

Sever Voinescu: Alegerile americane pentru România

de Sever Voinescu Excedați deja de alegerile noastre, de ce am mai fi atenți la alegerile americane? Spontan, aș răspunde: tocmai de aceea. Dacă alegerile noastre vorbesc direct despre ce facem noi cu ceea ce ne dă Dumnezeu (și ne-am săturat de noi înșine ca de mere acre, din cîte bag de seamă), alegerile americane ar putea însemna ceea ce ne dă Dumnezeu. După cum îi știu eu pe…

ovidiu-nahoi

Ovidiu Nahoi: Şi totuşi, de ce liderii europeni nu-şi ascultă cetăţenii?

de Ovidiu Nahoi Pentru prima dată de la cel de‑al Doilea Război Mondial, „construcția europeană“ – termenul prin care, în general, definim procesul de apropiere și de coordonare între democrațiile de pe continent – face pași înapoi. Este adevărat, această construcție nu a mers înainte cu viteză constantă în ultimii 60-70 de ani. Șantierul a cunoscut perioade de muncă…

alexandru-coitaAlexandru Coita, Gabriela Drăgan și Alina Bărgăoanu – Communicating Europe to Europeans – Let’s Communicate                                 about EU Communication!

Center for EU Communication Studies din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative a organizat joi, 17 martie, un dublu eveniment dedicat gestionării relaţiei dintre Uniunea Europeană şi cetăţenii săi, ce cuprinde o dezbatere care reunește experți în domeniul comunicării europene, dar și lansarea unui volum intitulat “United by or Against Euroscepticism? An…

dan-luca

Dan Luca: Povestiri dintr-un Bruxelles atacat

de Dan Luca Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles şi fãrã nici o reţinere pot sã afirm cã astãzi este cea mai sinistrã zi pe care o trãiesc. Acum câteva luni cartierul bruxellez Molenbeek a intrat în atenţia lumii şi de atunci parcã te gândeşti de douã ori la ce îţi poate oferi viaţa. Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de munca din piaţa Schuman. Nu pot sã…

Cristian_Diaconescu

Cristian Diaconescu: Fiecare stat încearcă să se apere pe cont propriu. Acesta este un răspuns inadecvat

Atentatele de la Bruxelles, revendicate de organizația teroristă Statul Islamic, au vizat instituțiile cheie ale Uniunii Europene tocmai pentru a semăna frică în rândul populației și neîncredere în capacitatea statelor membre de a preveni atacuri similare. O spune la RFI fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. Fiecare stat european încearcă să se apere pe cont…

gosu

Armand Goșu: Rușii în Siria. Ce-a câștigat Putin?

de Armand Goșu Siria a fost un excelent poligon pentru tehnica militară și noile arme rusești. Pentru prima dată după retragerea din Afganistan, 1989, armata rusă a avut oportunitatea însușirii experienței organizării unui corp expediționar, la mii de kilometri de casă, compus din unități ale diferitelor tipuri de arme. Ordinul președintelui Vladimir Putin de re­tragere a unei…

Alexandru-Lazescu

Alexandru Lăzescu: Europa, după Bruxelles

de Alexandru Lăzescu Cu doar cîteva luni în urmă ne întrebam cum va arăta Europa după atacurile teroriste de la Paris. Acum, atentatele de la Bruxelles ne obligă, din nefericire, să repetăm interogația. Ca și atunci inscripțiile și postările pe rețele sociale cu “Je suis Bruxelles!”,“Ik ben Brussel!” în variantă flamandă, au apărut imediat, pe linia…

vintila_mihailescu2_350

Vintilă Mihăilescu: Banalitatea binelui și iluminații

de Vintilă Mihăilescu La noi, statul de drept este precum iarna lui Băsescu: nu e ca vara, ne ia totdeauna prin surprindere și deci necesită intervenții extra-ordinare. Problema pe care mi-o pun în legătură cu aceasta nu este atît de ce, cum se explică acest regim extra-ordinar (în orice caz, nu cred că se trage din „gena Românului”!), ci doar ce înseamnă și ce implică el…

razvan-orasanu

Razvan Orasanu: Afla cum sa faci un Heinzmann ketchup – Tarom style!

de Razvan Orasanu Reteta ketchup-ului romanesc, balcanic, cu mult otet, poate fi cel mai bine observata la Tarom, pasta asta invaluie acum toata compania cu aeronave cvasi-nefunctionale si prost reparate. Reteta a fost imbunatatita in noaptea dinspre luni spre marti, cu mult mestesug de tehnocrati , arzandu-se lampa la miezul noptii. Cu mult timp dupa ce oameni de genul Sophocleus, manager privat…
Invitatii si evenimente recomandate
INVITATIE – 30 MARTIE / Palatul Parlamentului gazduieste Critical Infrastructure Protection Forum 2016 / Strategia Nationala pentru Protectia Infrastructurilor Critice in noul context regional

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here