Eugen Teodorovici : Guvernul pregăteşte pentru martie un pachet de măsuri de sporire a finanţării mediului privat, care ar cuprinde şi o amnistie fiscală  

0
969

Ministrul nu a oferit detalii despre pachet. Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare PSD-ALDE. Măsura a apărut în public şi anul trecut, doar să fie ulterior nuanţată şi apoi abandonată.

“Pregătim un pachet de măsuri pentru sporirea finanţării mediului privat. Vorbesc de o amnistie fiscală, curăţarea capitalului negativ din economie, finanţarea mai bună a mediului privat de către bănci. Vom avea azi o discuţie pe această temă cu Asociaţia Română a Băncilor. Sunt masuri pe care mediul privat le va primi cu mare deschidere”, a declarat Eugen Teodorovici.

Discuţia despre amnistia fiscală este una mai veche. Guvernul a mai venit cu o astfel de propunere, după care a nuanţat-o, pentru ca, în cele din urmă, să renunţe la ea.

Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare al PSD – ALDE. În vara anului trecut, strategul economic al coaliţiei, Darius Vâlcov, aducea în prim plan această idee din program şi preciza că include ştergerea datoriilor unor companii, el susţinând că astfel de lucruri “se fac, nu se discută. Mai spunea că amnistia fiscală s-ar fi putut aplica atât persoanelor fizice, cât și juridice, cu datorii la data de 31 decembrie 2017, aceasta fiind una dintre ideile luate în calcul de Ministerul Finanțelor Publice

În septembrie, anul trecut, Teodorovici preciza că guvernul are în plan o amnistie pentru datoriile fiscale ale companiilor de stat.

“Vorbim de companii româneşti, de zeci de mii de angajaţi ai acestor companii, care trebuie să aibă mai departe un loc de muncă şi să lucreze în piaţă, nimic altceva. Cine a dus mai departe discuţia către persoane fizice a făcut-o în mod greşit, cei care au datorii la stat să le plătească, pentru că altfel vor plăti penalităţi’, a afirmat demnitarul.

Cu doar o săptămână înainte, ministrul Teodorovici facea o declaratie în care vorbea despre persoanele fizice în contextul amnistiei fiscale.

 „Şi persoanele fizice şi persoanele juridice intră în 100 de miliarde, 17 miliarde ar fi suma recuperabilă, iar 3 miliarde ar fi suma aferentă persoanelor fizice.  Daca este favorabilă economiei noastre stăm la masă, propunem un mecanism foarte clar şi dacă totul e ok, luăm o astfel de decizie ca economia să aibă de câştigat”, spunea Teodorovici.

În prezentarea pachetului de măsuri fiscale prevăzut să apară luna viitoare, ministrul Teodorovici nu a făcut precizări, prezentând doar succint modificările de ordin fiscal avute în vedere în perioada imediat următoare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here