Este important să ne asigurăm că banii investiți ajung unde trebuie și să știm unde investim în cybersecurity

0
1624
cybersecurity

Atunci când vorbim despre cybersecurity este foarte important să știm unde să investim și se ne asigurăm că banii investiți ajung acolo unde trebuie, a declarat, vineri, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

”Când vorbim despre cybersecurity, trebuie să vedem practic unde ne aflăm ca țară, în era digitală. Din păcate, continuăm să rămânem pe ultimele locuri în ceea ce privește educația digitală, dar și la capitolul infrastructură. Dacă ne uităm la rapoartele europene, vedem că economia digitală în România se află pe ultimele locuri. Trebuie să investim în infrastructura digitală și în educația digitală. Agenda noastră prevede atragerea de fonduri europene pentru servicii digitale, investiții în educație, dezvoltarea zonei rurale din punct de vedere digital. Important este să știm unde să investim atunci când vorbim despre cybersecurity și să ne asigurăm că banii investiți vor merge acolo unde trebuie”, a spus Jianu.

Un raport al Comisiei Europene (CE), publicat la începutul anului trecut, arată că România ocupă ultimul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) în privința indicelui economiei și al societății digitale, cu un punctaj global de 0,35 din maximum 1.

Conform Digital Economy and Society Index (DESI), publicat în februarie 2016, pe site-ul CE, în comparație cu anul anterior, un procent mai important din populație este abonat la rețele în bandă largă și datorită calității ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competențelor digitale și al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a țării.

Pe segmentul conectivitate, România a înregistrat performanțe mai bune în clasamentul DESI 2016, cu un scor 0,5, în creștere de la 0,47 în anul precedent, ceea ce clasează țara noastră pe locul 23, în rândul statelor din UE.

De asemenea, România performează mult mai bine decât media UE în privința vitezei de acces la internet. Astfel, aproape trei sferturi (72%) din populație beneficiază de viteze de cel puțin 30 Mbps, peste media europeană, de 71%.

În privința capitalului uman din domeniu, România consemnează în DESI 2016 un scor de 0,36, echivalent cu o clasare pe poziția 27 în topul statelor membre ale UE. De asemenea, la capitolul utilizării internetului, România înregistrează un punctaj de 0,34, în creștere de la 0,31, și se clasează pe locul 27 la nivelul UE.

Totodată pe segmentul integrării tehnologiilor digitale în sectorul de business, scorul obținut în cadrul DESI a fost de 0,2, cea mai mică valoare din Uniune. Nu în ultimul rând, în cazul Serviciilor Publice Digitale, țara a înregistrat un punctaj de 0,33 (față de 0,27, anul trecut) și o clasare pe poziția 27.

Indicele economiei și societății digitale (DESI) este un indice compozit, elaborat de Comisia Europeană (DG CNECT), în vederea evaluării progreselor țărilor UE în direcția unei economii și societăți digitale. Acest indice integrează un set de indicatori relevanți, structurați în jurul a cinci dimensiuni: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Punctajele DESI sunt de la 0 la 1, un punctaj mai mare reflectând performanța mai bună a țării respective. În DESI 2016, grupul țărilor aflate într-o fază de recuperare a decalajelor este format din Cipru, Croația, Italia, Letonia, România și Slovenia.

Factori de decizie din industria IT, reprezentanți ai companiilor și societății civile din domeniul cybersecurity participă, vineri, la o masă rotundă pe tema ‘Cybersecurity in the new digital age’.

Evenimentul are loc în marja vizitei pe care o delegație Digital Europe a Parlamentului European (PE) o efectuează în România în perioada 30 — 31 martie 2017, la inițiativa europarlamentarului român Victor Negrescu.

În aceste zile, europarlamentarii Arndt Kohn, Tiemo Wölken și Josef Weidenholzer, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, au vizitat compania românească de software BitDefender, divizia Electronic Arts România și Zitec.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here