Este clar pentru toată lumea acum că PSD+ALDE au premeditat explozia preţurilor în economie. Unul dintre motive – umflarea PIB-ului- că să dea bine pe hârtie

0
1125

Senatorul liberal Florin Cîţu, scrie pe pagina sa de Facebook ca potenţialul de măsluirea a cifrelor este uriaş, având în vedere că toate analizele şi comparaţiile internaţionale făcute de PSD+ALDE folosesc PIB nominal, adică produsele şi serviciile la preţurile de azi, în timp ce toate statele civilizate folosesc PIB real, fără influenţa creşterii preţurilor.

Lumea civilizată şi transparenţa se uită la PIB real, fără influenţa creşterii preţurilor. Asta este ce contează până la urmă. Ne interesează cum creşte economia reală.      

În ceea ce priveşte PIB-ul, potenţialul de măsluirea a cifrelor este enorm. Pentru a calcula PIB nominal nu folosim preţurile din economie pe care le măsoară cineva. NU. Deflatorul, dinamică preţurilor din economie, care este estimat”, notează economistul.    

Sunt sigur că vedeţi cum în dictatura PSD+ALDE PIB nominal începe să crească mai rapid dar PIB real nu. Bineînţeles că PIB nominal este influenţat de deflator care în aceste zile este exact cât vor să Dragnea şi Valcov să fie.    

Este clar pentru toată lumea acum că PSD+ALDE au premeditat explozia preţurilor în economie. Sunt mai multe motive, o să mai vorbim, dar unul dintre ele este acesta- umflarea PIB-ului că să dea bine pe hârtie.    

Să ne uităm la comparaţia cu Grecia şi Portugalia din nou. Deflatorul în Grecia a fost de 0.5% iar în Portugalia de 1.4%. Acolo nu se măsluiesc datele.    

În România la începutul anului deflatorul era 2%, iar la sfârşitul anului a sărit la 6%. Dacă rămânea la 2%, PIB-ul nominal nu creştea încât să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB (un alt motiv)    

De aceea nu vor aceşti oameni să mă lase să verific cum au făcut estimările, cum au înregistrat execuţia bugetară şi cum au făcut rectificările. Toţi ştiu că au falsificat datele în aşa fel încât să dea bine în poză şi atât.    

Vă promit că vom face aceste anchete în primele zile de guvernare iar cei responsabili vor răspunde. O să vedeţi că sunt mulţi.      

P.S. Pentru economişti, da, leul trebuia să se deprecieze şi să elimine diferenţă de inflaţie. Dar nu s-a depreciat. Ideea este că această deprecierea trebuie să aibă loc pentru a închide diferenţă dintre deflatorul din România şi cel din UE. Leul urmează să se deprecieze…mult şi repede.    

Deprecierea poate fi evitată pe termen mediu doar de recesiune şi scăderea rapidă preţurilor”, scrie Cîţu pe pagina sa de Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here