Eșecul în înțelegerea viitorului se va transforma în pagubă

2
2787

În cei peste 10 ani de management executiv am înțeles că, companiile sunt de două feluri și anume: cele expuse la vulnerabilități fără a fi conștiente de asta și cele pregătite pentru orice turbulențe economice, care pe primele le-ar putea surprinde.

Pentru a înțelege de ce performează cele din urma, am căutat să văd care le sunt resorturile și mecanismele interioare. Apoi m-am uitat cu atenție și spre cele neperformante și le-am analizat trăsăturile eșecurilor. Nu m-am luat întotdeauna numai după cele performante, am analizat și ce nu fac bine celelalte! Completând imaginea și cu cauzele eșecurilor, mi-a fost mai ușor să iau propriile decizii asupra viitorului!

Aparent, este mai ușor pentru companiile performante sa devina și mai performante iar pentru cele cu notorietate și mai celebre. Totuși un leader în domeniul lui, poate fi înlăturat de un nou venit, apărut de nicăieri. Si avem deja în piață numeroase startup-uri tech, inovative capabile de acest lucru, care vin cu elemente disruptive, iar cei care nu conștientizează asta, vor pieri în curând!

Incertitudinea și volatilitatea ne vor înghesui în continuare într-o zona de noi provocări și de aceea devine imperios necesar sa regândim modul în care facem business și sa ne îndreptam atenția mai mult ca niciodată spre interiorul organizațiilor noastre.

În acest context este important că managerii sa iasă din tipare, să-și schimbe abordarea, să ia decizii curajoase, să înțeleagă că această perioada dificilă reprezintă calea cea mai rapidă spre găsirea sensului și că pandemia este cel mai bun moment pentru identificarea oportunităților viitoare pentru companie.

Aflați în plină tranziție spre economia post-pandemică care cu siguranța va fi mai avansata tehnologic decât cea de astăzi, cred că a venit timpul pentru companiile de producție industrială, ma refer la cele tradiționale, să se scuture de structurile interne rigide, să devina mai suple și să se înconjoare de startup-uri tech, inovative!

Doar startup-urile vor fi cele care le vor putea aduce un aport mult mai valoros la concepția și proiectarea noilor produse, a proceselor și a tehnologiilor noi, inclusiv în omologare și testare în piață. Așadar, să nu mai pierdeți timpul și să începeți să cautați inovația în afara companiilor tradiționale, nu în interiorul lor, că n-o veți mai găsi acolo!

Sa nu va mai imaginați viitorul asemănător trecutului și nici să presupuneți că el va fi o proiecție exactă a acestuia, una predictibilă. Viata ne-a arătat tuturor în 2020, că nu exista simetrie intre trecut și viitor și că e mai bine să va gândiți altfel la ziua de mâine și să n-o mai proiectam în mintea noastră ca pe un alt ieri!

Recalibrarea strategică și operaționala înseamnă inclusiv incurajarea simbiozei dintre companiile de producție industriala și startup-urile tech, inovative, simbioză care va duce la supraviețuirea celor dintâi!

Chiar dacă adesea întâlnim manageri uneori rușinați de eșecuri, aceștia în loc sa învețe din ele se înflăcărează să-și demonstreze virilitatea! Unii, chiar cu girul administratorilor își angajează companiile în baza unor false previziuni, în strategii cu putină valoare, chiar cu riscul unor pierderi mari în viitor, fără a conștientiza că eșuând în înțelegerea viitorului vor transforma totul în pagubă!

Pentru a înțelege viitorul, căutați să vă feriți de estimările și planurile prea exacte ale guvernanților, deoarece interesul lor e îndreptat spre propria supraviețuire și perpetuare și mai puțin în acuratețe. Estimările și planurile guvernanților ii fac pe ei însuși să se simtă bine și să-și justifice existenta. Așadar, nu puneți prea multa bază pe ceea ce vă spun ei!

Mai feriți-vă și de oamenii care dacă nu cunosc despre un anumit lucru consideră că el nu exista cat și de prognozele analiștilor plătiți, iar dacă totuși trebuie să vă bazați pe anumite previziuni din piață, aveți în vedere că acuratețea lor se degradează pe măsura ce perioada se extinde și nu uitați că orice decizie care privește viitorul este supusă distorsiunii, că exista o diferența intre ceea ce știm de fapt și cât de mult credem că știm și că norocul ii favorizează numai pe cei pregătiți!

Având la îndemâna rezultatele, instrumentele și ancorele care v-au ajutat sa înțelegeți în trecut lumea din jur, metodologiile de lucru, echipele și partenerii de business alături de care ați reușit să răzbateți în timp de criza, vă indemn să vă puneți întrebări legate de tehnologiile, produsele fabricate și despre forța de munca vie pe care o utilizați astăzi. Mai sunt ele competitive, mai pot genera creștere în viitor sau vor fi în curând pe final de ciclu de viață?

Vor fi industrii care vor accelera datorita utilizării în mod natural a tehnologiilor noi, vor fi companii care vor “fura startul” în fata competitorilor prin digitalizare avansata, dar vor fi și companii care vor tine cu “dinții” sa rămână în economia tradițională, însa acestea din urma negreșit vor pieri!

În viitorul apropiat, digitalizarea nu va mai însemna doar conexiunea dintre oameni prin intermediul tehnologiei, companiile avansate urmând să facă pasul cat de curând spre a conecta oamenii cu rețele de senzori, cu roboti și cu vehicule autonome, prin intermediul inteligentei artificiale, ceea ce va genera o distanțare și mai mare a lor față de companiile din economia tradițională.

Așadar, dragi manageri, administratori și acționari va indemn din nou să vă gândiți altfel la ziua de mâine și să n-o mai proiectați în minte ca pe un alt ieri!

Mihail Lazaroae

Profile

https://www.linkedin.com/in/lazaroae/

Blog

2 COMMENTS

  1. Buna ziua. Va mulțumesc pentru apreciere și întrebare! Sunt analize și constatări proprii, destinate uzului intern. După cum probabil știți, fiecare manager general are propriile surse și resurse. Totuși dacă imi puteți spune mai specific ce anume va interesează poate găsesc vreo solutie sa vin în ajutorul dumneavoastră. Așadar, aștept sa-mi scrieți pe email [email protected]
    Sa aveți o zi faina!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here