Eșec epic: interzicerea cash-ului în India. Urmează split-TVA în România

0
1802

În urmă cu un an India a luat decizia de a interzice cele mai mari bancnote, pe motiv că vrea să lupte contra corupției. Luând decizia peste noapte, autoritățile sperau astfel să dea o lovitură celor din economia subterană, care obțin venituri la negru și care, probabil, le păstrează în bancnote de valori mari. Celor cu bancnote de 500 și 1000 de rupii li s-a interzis să vină la bancă pentru a le preschimba. Măsura viza practic 80% din numerarul în circulație.

Rezultatul? Un eșec de proporții epice. Oamenii au adus la bănci 99% din masa monetară vizată de această măsură, deci economia subterană nu a fost afectată cu nimic. În schimb, creșterea economică din India a încetinit și bunăstarea oamenilor a avut de suferit.

Acest episod istoric ar trebui să servească drept lecție pentru politicienii români care intenționează să implementeze sistemul split-TVA. Măsura nu-i va afecta pe evazioniști, pentru simplul fapt că evazioniștii nu facturează, deci nu încasează TVA. Măsura îi va afecta doar pe antreprenorii cinstiți, deoarece le va crește costurile administrative. Pe scurt, va fi “nisip turnat în roțile comerțului”, o frână în calea bunăstării. Posibil, un eșec de proporții epice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here